Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 164
aktuelno izdanje
Pelen da ne svrbi
Priredila: J. Matijević

Na zdravlje kože utiču unutrašnji poremećaji metabolizma ali i niz spoljašnjih faktora. Koža je prva linija odbrane tela od infekcija i nečistoća. Osim lišajeva, gljivice stopala su najčešća gljivična infekcija kože. Češće su kod muškaraca, nego kod žena. Njihovom razvoju pogoduje topla, vlažna podloga, pa su bazeni, peškiri i kabine za presvlačenje, mesta gde se najčešće prenose sa obolelih na zdrave. Ako se ne suzbija, ova vrsta gljivica može da “napadne” kožu glave (izaziva stvaranje okruglih, crvenih perutavih mesta) i trbuh (dovodi do svraba i oticanja kože). Iako se zbog nekih gljivičnih oboljenja mora obratiti lekaru, gljivice stopala većinom se uspešno leče pomoću “domaćih” lekova.
Predlažemo vam nekoliko lekovitih biljaka koje ublažavaju tegobe, leče gljivice stopala i istovremeno sprečavaju ponavljanje infekcije.

PELEN
Malo je našeg lekovitog bilja koje se oduvek, bez prestanka upotrebljava za lečenje kao pelen. Veoma je rasprostranjen, a koristi se kao čaj, tinktura i ekstrakt, sam ili sa drugim lekovitim travama. Poboljšava apetit i varenje, odstranjuje gasove i dečje parazite iz creva, za uređivanje menstruacije, protiv šećerne bolesti, groznice, padavice (epilepsije) i gljivičnih oboljenja kože.

RECEPT

- 20 g pelena
- 20 g kleke
- 20 g bokvice
- 20 g orahovog lišća
- 20 g dan-i-noć
Sa pola litra proključale vode poparite 3 kašike mešavine, poklopite i posle 4 sata procedite. Pijte po šolju nezaslađenog čaja pre jela.

BELI LUK
Jedan od omiljenih narodnih lekova, sam ili zajedno sa drugim biljkama vekovime, upotrebljava se za lečenje mnogobrojnih bolesti. Poboljšava apetit, jača imunitet, snižava visok krvni pritisak, koristi se protiv arterioskleroze i dečjih glista, odličan je za prevenciju raznih zaraznih bolesti (grip, tifus, difterija), protiv hroničnog bronhitisa i velikog kašlja, pomaže iskašljavanje, leči razne kožne bolesti i gljivična oboljenja.

RECEPT

- 4 kašike istucanog belog luka
- 6 kašika meda
- 2 kašike iseckanih listova belog jasena
U med dodajte beli luk i jasen i dobro izmešajte. Mažite obolela mesta 3 puta dnevno. Obavezno obložite čistom gazom i učvrstite zavojem.

RASTAVIĆ
Iako je žilav i otporan korov, travari ga svrstavaju među najlekovitije biljke. Veoma je cenjen jer zaustavlja krvarenje, a odavno se zna da uspešno leči najteža oboljenja bubrega i mokraćne bešike, kao i za izabcivanje kamena i peska iz ovih organa. Jedno je od najboljih sredstava za lečenje hroničnog bronhitisa i tuberkuloze pluća. Ispiranje svežim čajem od rastavića pospešuje zaceljivanje rana, a veruje se i da podmlađuje kožu i pomaže u borbi protiv bora. Osim toga, rastavić se potvrdio i u borbi protiv lišajeva i gljivičnih oboljenja kože.

RECEPT

- 30 g rastavića
- 30 g kantariona
- 30 g kamilice
- 10 g orahovog lišća
Mešavinu bilja poparite litrom proključale vode, poklopite i s vremena na vreme promešajte. Posle 6 sati procedite, u tečnost potopite gazu, ocedite i stavite na kožu. Oblogu menjajte više puta dnevno.

ORAH
Za njegovu lekovitost zna se još od antičkog doba. Lekoviti su svi delovi biljke, a naročito list i nezrele ljuske ploda. Spolja se koristi za kupke i obloge protiv inficiranih rana i ekcema, raznih kožnih gljivičnih bolesti, upale očiju, kao ulje za kosu i zaštita od opekotina izazvanih sunčanjem. Čaj od lišća i nezrele ljuske plodova koristi se protiv crevnih parazita, za regulisanje varenja, jačanje mišića, protiv znojenja, krvarenja desni, rahitisa, za lečenje plućnih bolesti i čišćenje krvi.

RECEPT

- 30 g orahovog lista
- 30 g listova dunje
- 30 g kamilice
Sve sastojke usitnite, poparite litrom proključale vode, poklopite i povremeno promešajte. Posle 6 sati procedite i dodajte u kadu napunjenu vodom i u kupci ostanite najkraće sat.
NAPOMENA: Ova mera čaja se dosipa u 10 l vode, a ako napunite kadu vodom, srazmerno povećajte i količinu čaja.

VUČJA STOPA
Poznata i pod imenom “narodni jod”, ova veoma rasprostranjena biljka neprijatnog mirisa najviše raste na vlažnim mestima. Lekovita svojstva imaju koren (rizom) i cvet (takozvana “jabučica”), koji su pouzdan lek za lečenje rana, posekotina, čireva i kožnih gljivičnih oboljenja.

RECEPT

- 100 g cveta vučje stope
- litar vode
Usitnjen cvet kuvajte 15 minuta u vodi, sklonite sa vatre i poklopite. Posle 6 sati procedite i čajem ispirajte obolelo mesto. Možete u njemu da natopite gazu ili neko flanelsko platno i da stavljate obloge.

Broj 164
Gljivična oboljenja
Pelen da ne svrbi....

Na čaju sa.../Dr Đorđe Kljajić
Uvek tražite bolje...

Lepota/Aromaterapija
Ulja za zanosan dekolte...

Alternativa/Fejslifting akupunkturom
Iglicama do mlađeg izgleda..

Zdrava hrana/Riba
Blago iz dubina......

Suvomesnati proizvodi
Masno, slasno i otrovno..

Deca/Uzrast bira sport
Plivajući u svet odraslih...

Fizijatrija/ Bolna stopala
Talasima na petni trn....

Ordinacija/Hrana i ekcemi
Mleko nije za svaku kožu....

Ordinacija/Seksualna disfunkcija
I pilula ako treba...

Polno prenosive bolesti
Visoka cena avanture....

Lečilišta/Atomska banja Gornja Trepča
Čudo pod Vujanom - nada za nepokretne....

Alternativa/Isceljenje pranom
Kako da izlečite sebe....

Čudotvorni vranjski melemi

Tijana Dapčević
Zelena magma za dobar dan

Lečenje biljem
* Ljuta lincura sa Tare
* Pelen uništava gljivice

Za bolji seks
I pilula ako treba

Alternativa
Isceljenje pranom

Plus: antiejdžing dijeta, rekreacija, ljubavni asteroidi, vredni pokloni