Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 164
aktuelno izdanje
Isceljenje pranom
Autor: Danijela Kljajić

U svetu poznata metoda lečenja pranom(Pranic Healing) koja podrazumeva korišćenje životne energije da se poboljša fizičko i psihičko stanje čoveka, od nedavno se primenjuje i kod nas. Ova istočnjačka disciplina stara je više od 4000 godina, a kako se primenjuje, za "Bilje i Zdravlje" govori jedan od rodonačelnika Pranic Healing(PH) u Srbiji Aleksandar Jovanović.
- Ono što čovek prvo udahne kada se rodi i ono što izdahne na kraju životnog puta je prana - životna energija-snaga, koju u zavisnosti od od podneblja zovu i ki, či ili rauh. Metoda lečenja pranom u svetu se naziva još i umetnost života (umeće življenja). S pravom, jer samo od nas zavisi hoćemo li, u zavisnosti kako usmerimo našu životnu snagu, da budemo zdravi i uspešni ili ne.

Prema ovoj metodi, osnovni principi lečenja su samoizlečenje(jer je telo sposobno da se samo leči određenom brzinom) i zakon vitalne energije. To znači da, ako telo iz bilo kojih razloga izgubi sposobnost samoizlečenja(kad usled neke povrede, na primer, oslabi životna energija) onda proces lečenja može da se ubrza povećanjem vitalne energije obolelih organa i celog tela. PH se primenjuje kada se naruši ravnoteža životne energije, odnosno, ako dođe do disfuncije energetskih centara, odnosno čakri.

Prvi pokazatelj narušene ravnoteže obično je slabiji bol u nekom delu tela. To je ustvari samo "upozorenje" pred neki ozbiljniji problem (oboljenje).

Instruktor prana hilinga u Beogradu Aleksandar Jovanović otkriva da ova metoda nije agresivna, ne zahteva nikakav kontakt sa telom “pacijenta“. Primenjuje se preko energetskih centara ,čakri.
- Instruktor držanjem ruke nedaleko od tela "skenira" bioplazmatično (unutrašnje) polje i tako "čisti" (odstranjuje kontaminiranu energiju) iz organizma. Istovremeno, dovodi mu svežu, čistu energiju (pranu) iz okoline – kaže instruktor.

On objašnjava da se "dovođenjem" nove-čiste energije (prane), koja je svuda oko nas (u zemlji, vodi i vazduhu), organizmu vraća balans, odnosno njegovo stanje se stabilizuje, a zatim se i revitalizuje.


- Manifestacije u toku i posle tretmana su individualne, a kreću se od prijatne opuštenosti, preko blagog bola, osećaja praznine, hladnog znojenja, dijareje ili povraćanja. Pojedini čak nemaju nikakve propratne simptome. Svi su, ipak, i posle samo jednog tretmana smireniji, opušteniji i bolje spavaju – uverava naš sagovornik i tvrdi da se posle svakog tretmana organi revitalizuju, a celo telo je zaštićeno od radioaktivnog i gama zračenja.


Dužim "prizivanjem" negativne energije i njenim zadržavanjem u telu, priča Jovanović, možemo da izazovemo razne mentalne i fizičke poremećaje, a upravo PH uči da se održi dobra - pozitivna životna energija.

Na listi prioriteta za očuvanje zdravlja i dobre životne energije, čemu uči metod PH, jeste šetnja u prirodi između 5 i 6 sati ujutro, jer zemlja tada oslobađa svoju čistu pranu, koja se lako akumulira u naše telo, a što je opet veoma bitno za koštano-mišićni sistem. On takođe preporučuje da hodamo bosonogi, jer se na stopalima nalaze posebni energetski centri, takozvane sol čakre, koje uzimaju pranu zemlje.
Da bismo očuvali fizičku snagu i imuni sistem savetuje da držimo dlanove okrenute na dole-ka zemlji, jer oni sadrže jednu od najbitnijih čakri za napajanje tela energijom vazduha.


SO ŽIVOTA
Iako većina na more odlazi radi odmora, Aleksandar Jovanović tvrdi da slana morska voda ima mnogo veći značaj:
- Na moru energetski čistimo organizam, jer so neutrališe, kako negativne misli, tako i negativne informacije koje se nalaze u našem bioplazmatičnom polju. Uz pomoć vode čistimo kompletno energetsko i fizičko telo.
Savet: u moru se barem 12 puta treba okrenuti u levu stranu u toku jednog dana.

ENERGIJA IZ VARJAČE
Primena „prana hilinga“ kao metode moguća je u svim sferama našeg života, a Aleksandar Jovanović daje savet:
Osim što obroke treba da spremaju sa ljubavlju (jer hrana je lek), za domaćice je bitno da znaju da jela uvek treba mešati na levu stranu. Sve što ide ulevo, izbacuje,"čisti" negativnost iz sebe.

„Prana“ saveti
Mislite pozitivno i o stvarima koje vas čine srećnim
Budite iskreni prema sebi
Ulažite u svoje učenje i razvoj
Ne sumnjajte u svoje postojanje i u svoje zdravlje
Poklonite svakog meseca 10 odsto svoje zarade
Pijte dosta vode
Šetajte bosi

Da bi se bolje osećali:

1)Čovek mora da radi na sebi, odnosno stiče mentalnu i emotivnu snagu (zdravlje) da bi fizička došla sama.
2)Da bi se životna snaga stekla i očuvala, potrebno je vežbati. Na primer: jogu, pilates, mako ho, medititrati , hraniti se zdravo i unositi do tri litra vode svakog dana i biti iskren prema sebi.


POČECI
Osnivač metode lečenja pranom je Čoa Kok Sui(58) diplomirani hemijski inženjer i uspešan biznismen. Više od 20 godina rada posvetio je izučavanju energetski podržanog samolečenja. Osnovao je Institut za unutrašnje studije - Internacionalnu školu za lečenje pranom u Manili.

Broj 164
Gljivična oboljenja
Pelen da ne svrbi....

Na čaju sa.../Dr Đorđe Kljajić
Uvek tražite bolje...

Lepota/Aromaterapija
Ulja za zanosan dekolte...

Alternativa/Fejslifting akupunkturom
Iglicama do mlađeg izgleda..

Zdrava hrana/Riba
Blago iz dubina......

Suvomesnati proizvodi
Masno, slasno i otrovno..

Deca/Uzrast bira sport
Plivajući u svet odraslih...

Fizijatrija/ Bolna stopala
Talasima na petni trn....

Ordinacija/Hrana i ekcemi
Mleko nije za svaku kožu....

Ordinacija/Seksualna disfunkcija
I pilula ako treba...

Polno prenosive bolesti
Visoka cena avanture....

Lečilišta/Atomska banja Gornja Trepča
Čudo pod Vujanom - nada za nepokretne....

Alternativa/Isceljenje pranom
Kako da izlečite sebe....

Čudotvorni vranjski melemi

Tijana Dapčević
Zelena magma za dobar dan

Lečenje biljem
* Ljuta lincura sa Tare
* Pelen uništava gljivice

Za bolji seks
I pilula ako treba

Alternativa
Isceljenje pranom

Plus: antiejdžing dijeta, rekreacija, ljubavni asteroidi, vredni pokloni