Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 166
aktuelno izdanje
Graditelji hrskavice
Dr Olivera Ilić-Stojanović

Piše:Jelena Matijević
Osteoartritis, nekada nazivan artroza zglobova, degenerativni je proces koji primarno oštećuje hrskavicu zglobova tako što izaziva uvećanje koštanog tkiva neposredno ispod hrskavice i povremena zapaljenja takozvane “sinovijalne opne” koja oblaže unutrašnju površinu zglobova. Učestalost pojave artroza raste sa starenjem. Na svim zglobovima, osim na zglobu kuka, češće su kod žena.
- Najznačajnije promene su u hrskavici, koje urokuje suženje međuzglobnog prostora što predstavlja trajno oštećenje samog zgloba - kaže doktor medicinskih nauka, primarijus Olivera Ilić-Stojanović, fizijatar, reumatolog Instituta za rehabilitaciju u Beogradu. - Srećom, ovakva promena – glavni radiološki znak artroze - ne znači da će svi takvi pacijenti imati i bilo kakve tegobe odnosno simptome bolesti. Naime, većina ih i nema, pa se ne javlja lekaru. U prilog tome idu podaci koji potvrđuju da su artrotične promene rendgenološki otkrivene kod više od 80 odsto starijih od 55 godina, dok je kliničke tegobe imalo samo 15-20 odsto.
Po rečima naše sagovornice, tegobe zbog kojih se pacijenti obraćaju lekarima su bol i ograničenje pokretljivosti određenog zgloba ili celog ekstremiteta.
- Uobičajeno je da se pacijentima koji dolaze na pregled zbog bola ili ograničene pokretljivosti zgloba, odnosno otežanog hoda kad su zglobovi nogu u pitanju, daju antireumatici. Nažalost, najčešće se prepisuju u dozi manjoj od nepohodne da suzbiju zapaljenje koje u manjoj ili većoj meri postoji kod ove grupe oboljenja. Zbog toga ne dolazi do zadovoljavajućeg smanjenja bola i dovoljnog povećanja pokretljivosti, a rizik zbog mogućeg štetnog dejstva antireumatika na sluzokožu želuca se ne smanjuje. Tako dolazimo u situaciju da se nedovoljnim doziranjem pravi dvostruka šteta.
Preporuka lekara, naglašava dr Ilić-Stojanović, jeste da se pacijentima najpre propisuju analgetici (lekovi protiv bolova), a potom antireumatici (nesteroidni antizapaljenjski lekovi). Ali, činjenica da i jedni i drugi samo ublažavaju simptome, a ne usporavaju propadanje hrskavice umanjuje njihov značaj, jer suštinski ne utiču na napredovanje bolesti.
- Zato su najbolje dugoročno rešenje hondropritekotri, takozvani “marljivi graditelji hrskavice”. To su lekovi namenjeni pre svega starijma, ali i mladima koje imaju sve simptome artroze(iako još nemaju izražene rendgenološke znake bolesti). Hondroprotektori suštinski utiču na tok bolesti, jer jedini mogu da podstaknu obnavljanje i uspore dalje oštećenje hrskavice i tako dugoročno uspore napredovanje artroze i smanje tegobe. Štaviše, za pojedine hondroprotektore je dokazano da već posle četiri nedelje u istoj meri smanjuju bol i povećavaju pokretljivost, kao i nesteroidni antizapaljenjski lekovi.
Naša sagovornica objašnjava da bi trebalo imati u vidu da već oštećena - istanjena hrskavica, odnosno, sužena zglobna pukotina, ne može da se obnovi, a zglobni prostor ne može da se vrati u prvobitno, zdravo stanje. Ali, kod mladih koji su imali određene povrede ligamenata i hrskavičnog tkiva može se očekivati potpuna obnova pomoću hondroprotektora, a period uzimanja ovih lekova je značajno kraći.
* Za obolele je najvažnije da hondroprotektore uzimaju dugotrajno da bi delovali na metabolizam ćelija hrskavice. Dugoročne kliničke studije su pokazala da se posle dve godine terapije ovim lekova, ćelije hrskavice značajno obnavljaju.
*Hondroprotektori se uglavnom uzimaju kao tablete ili prašak koji se rastvara u vodi, najbolje neprekidno više godina. Iako postoje i drugi različiti načini korišćenja, ovaj se u istraživanjima pokazao najefikasnijom.
*Ne smetaju kada se koriste sa drugim lekovima kao ni lekovima koji se prepisuju protiv bolova u zglobovima. To je posebno važno za nesteroidne antizapaljenjske lekove i to je njihova suštinska prednost u odnosu na sve druge – kaže dr Ilić-Stojanović i poručuje da hondroprotektori daju odlične rezultate u kombinaciji sa fizikalnom terapijom kao i da nemaju ozbiljnih neželjenih efekata.

KAKO ODABRATI NAJBOLJE?
Na tržištu postoje mnogobrojni preparati koji se koriste kao hondroprotektori. Pitali smo doktorku Ilić-Stojanović kako odabrati najbolji?

- Važno je da se shvati razlika između preparta koji se prodaju kao dodaci ishrani i onih koji su registrovani kao lekovi. Pošto starost pacijenata utiče da najčešće postoje i druge bolesti zbog kojih već uzimaju više lekova, oni se češće opredeljuju za preparat koji nije lek već dodatak ishrani misleći da time čine dobro sebi. Međutim, za sve preparate koji su dodaci ishrani zna se samo da njihovi sastojci nemaju štetan efekat, ali da li se ugrađuju tamo gde je neophodno, u takozvana “ciljna tkiva” i da li imaju bilo kakva neželjena dejstva, ne zna se! Jedino se za lek zna “put” u organizmu kao i njegovi efekti.

SIMPTOMI ARTROZE
- Bol u kolenu ili kuku ne mora istovremeno da znači da će rendgenski pregled potvrditi artrozu u zglobu. Ali, takozvani “startni bolovi” to jest prvih par koraka posle dužeg sedenja, ili bol kada se hoda uz i niz stepenice, tipični su znaci artroze ovih zglobova. Mnogo je češće da oboleli nemaju tegobe a da snimci pokazuju da je bolest uznapredovala. Zato su važni detaljan specijalistički pregled i iskustvo lekara kako bi se uspostavila prava dijagnoza jer slične simptome mogu da uzrokuju i druge bolesti– naglašava naša sagovornica.

Broj 166
Lečenje biljem
Padej, carstvo čaja
Život na kamilici

Lečenje biljem
Travarka Mirjana Pešić iz Vlasotinca
Melem od devet trava

Alternativa/ Hirudoterapija
- lečenje i ulepšavanje pijavicama
Čiste krv i podmlađuju


Lekovi iz prirode
Porodica Milojević gaji šitake
"Ubice" tumora s Jastrepca


Ordinacija/ Hondroprotektori
Graditelji hrskavice


Apoteka/ Analgetici
Za bol paracetamol


Alternativa/ Menopauza u kineskoj medicini
-Ženino drugo proleće


Na čaju kod...
Branka i Mladen Veselinović, glumci
Ne možemo večno biti mladi


Banje/ Vranjska banja
Lečenje i u kraljevskoj kadi


Ordinacija/ Žene i seks
Sve je slađe posle svađe