Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 166
aktuelno izdanje
Čiste krv i podmlađuju
Piše:B.Laćarak
Čudesna isceliteljska moć pijavica poznata je od davnina a ove "lekovite krvopije" koriste se i dan danas ne samo za lečenje mnogih bolesti već i za podmlađivanje i jačanje organizma.
Zahvaljujući lekovitom dejstvu brojnih fermenata, pijavice se koriste za lečenje povišenog krvnog pritiska, holesterola, povišenog šećera, klimakteričnih tegoba, prostate, jetre, pankreasa, hemoroida, proširenih vena, problema sa cirkulacijom, cista na jajnicima, endometrioza, glavobolja, steriliteta, impotencije... Hirudoterapija se pokazala kao naročito efikasna metoda u lečenju tromboflebita - to je jedina nehirurška metoda kojom se uklanjaju postojeći i sprečava stvaranje novih trombova.
Pored isceliteljskih, ovaj maleni parazit, koji ima pet pari očiju i tri vilice, a u svakoj 99 zuba, sa lakoćom otklanja celulit, podmlađuje kožu, podstiče rast kose, čisti organizam od otrova, vraća vitalnost, mladost i lepotu.
- Pijavice su kao "špric za jednokratnu upotrebu" – kaže dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziolog, specijalista akupunkture, homeopatije i hirudoterapije. - Kada završi svoj zadatak, pijavica se pred pacijentom uništava, kako bi se izbegle sumnje da se koriste više puta iste. Kada se pijavica napije krvi ona ne može da jede šest do osam meseci, a nakon tri meseca njeni "čistači" je skroz regenerišu. Ipak, zakon nalaže njihovo uništavanje i mi se toga strogo pridržavamo.
Ugriz pijavice nije bolan, jer luči fermente koji deluju kao anestetik, tako da je ovo iskustvo najbliže ugrizu komarca. Pacijenti mogu da osete blago peckanje. Posle svakog "gutljaja" krvi, pijavica zauzvrat u telo domaćina ubrizgava svoje fermente. Tretman traje 40 minuta, i kada se zasiti, pijavica sama otpada sa kože.
U zavisnosti od vrste oboljenja koje se leči pijavicama, tretmani se zakazuju 1-2 puta nedeljno, u nekim slučajevima i na 10 dana. Uglavnom je za jednu kuru lečenja potrebno od 10 do 12 tretmana. Prvom stavljanju pijavica na kožu prethodi pregled AMP aparatom, pacijent popunjava upitnik sa važnim podacima, i uzima se anamneza kako bi efekat lečenja bio maksimalan.
- Ako je reč o nekoj hitnoj intervenciji, gde je prisutan bol određenog organa, na primer jetre, stavljamo pijavicu na taj organ. U svim drugim slučajevima uglavnom se pridržavamo adaptacione metode koja je, po mom mišljenju, i najbolja, ističe dr Gušlo Petrić. Terapiju počinjemo samo jednom pijavicom kako bi se organizam navikao na fermente koje ona luči. Broj pijavica u narednim terapijama zavisi od same bolesti. Recimo, za tretman psorijaze stavlja se uvek samo jedna pijavica svakih nedelju dana. Za poboljšanje cirkulacije koristi se više pijavica, ali se njihov broj postepeno povećava.

PRIMENA
Iako u prirodi postoji više od 400 vrsta pijavica za hirudoterapiju se koriste samo tri – medicinska, apotekarska i lekovita. U njenoj pljuvački ima više od 120 fermenata koji pozitivno utiču na ljudski organizam. Između ostalog tretman pijavicom poboljšava imunitet, dolazi do raspada starog kolagena koji se zamenjuje novim, elastičnim, a već posle 3-4 tretmana bore se smanjuju. Smanjuje se otečenost i normalizuje se mikrocirkulacija što utiče na bolju prokrvljenost celog organizma. Kako čiste telo od otrova, vraćaju snagu i dobro raspoloženje.

ČISTOĆA I LEKOVI
Tokom jednog tretmana pijavica može da popije 5 do 15 mililitara krvi. Veoma je probirljiva, ne podnosi prljavu kožu, ali ni razne mirise, parfeme, jake sapune, gelove za tuširanje ili mleka za negu kože. Najbolje je pre tretmana oprati kožu nekim blagim sapunom i dobro isprati vodom.
Inače, lečenje pijavicama se ne kosi sa uzimanjem lekova. Sve propisane terapije mogu se uzimati bez bojazni da će se nešto poremetiti. Ipak, u nekim slučajevima ispostavi se da lekovi postaju suvišni.
- Pacijenti koji uzimaju lekove zbog povišenog krvnog pritiska mogu posle tretmana pijavicama da ostave lekove, jer ona već posle nekoliko tretmana normalizuje ovaj zdravstveni problem – kaže dr Gušlo Petrić. - Fermenti deluju u organizmu još najmanje šest meseci nakon lečenja.

NIJE ZA SVAKOGA
Lečenje pijavicama ne radi se osobama koje imaju hemofiliju i neke druge bolesti krvi, anemiju, hipotoniju (ako je gornji pritisak niži od 90), trudnicama. Pored toga ova terapija ne može da otkloni kamen u žuči ili bubrezima, ali svojim blagotvornim dejstvom može da poboljša rad ovih organa.
- U literaturi je opisano da ona može da pomogne i obolelima od cerebralne paralize ili multiple skleroze, jer podstiče rast novih nervnih ćelija. Međutim, ove bolesti zahtevaju timski rad hirudologa i lekara specijalista, naglašava dr Natalija Gušlo Petrić.

KLEOPATRA I STERILITET
- Čak je i Kleopatra svoj problem sa sterilitetom izlečila pomoću pijavica. Njima se takođe pripisuje i velika zasluga za njenu lepotu i izgled, koje je pored kupanja u mleku, redovno koristila. Koliko je bila zadovoljna njihovim delovanjem dokazuje i podatak da je naredila da se pijavice crtaju po zidovima grobnica faraona, objašnjava dr Natalija Gušlo Petrić.

HIRUDIN
Još 1884. godine profesor dr Hajkraft iz Kraljevskog koledža u Birmingemu iz tela pijavice izdvojio je supstancu – hirudin, koja zaustavlja zgrušavanje krvi. Pola veka kasnije otkriveni su novi fermenti koji utiču na kisele mukopolisaharide i hialuronsku kiselinu. Godine 1969. pronađeni su polipeptidi, eglini, koji utiču na leukocite i smanjuju upalu i otečenost u obolelom organu.

Broj 166
Lečenje biljem
Padej, carstvo čaja
Život na kamilici

Lečenje biljem
Travarka Mirjana Pešić iz Vlasotinca
Melem od devet trava

Alternativa/ Hirudoterapija
- lečenje i ulepšavanje pijavicama
Čiste krv i podmlađuju


Lekovi iz prirode
Porodica Milojević gaji šitake
"Ubice" tumora s Jastrepca


Ordinacija/ Hondroprotektori
Graditelji hrskavice


Apoteka/ Analgetici
Za bol paracetamol


Alternativa/ Menopauza u kineskoj medicini
-Ženino drugo proleće


Na čaju kod...
Branka i Mladen Veselinović, glumci
Ne možemo večno biti mladi


Banje/ Vranjska banja
Lečenje i u kraljevskoj kadi


Ordinacija/ Žene i seks
Sve je slađe posle svađe