Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 166
aktuelno izdanje
Travke zlata vredne
Priredila: J. Matijević
U raznovrsnoj paleti lekovitog bilja koje se sakuplja tokom godine, većina se bere krajem avgusta i u septembru, a travari kažu da su "zlata vredne". Zato je ovo idealno vreme da kućnu biljnu apoteku upotpunite biljem koje do sada niste sakupili. Kada se osuše, svaku biljku čuvajte u kesama od jake hartije ili, još bolje, u kartonskim kutijama koje se potpuno zatvaraju. Sklonite ih na suvo, mračno i hladno mesto. Jer, i najlekovitije biljke mogu brzo da izgube lekovitost pod dejstvom vlage, toplote, sunčeve svetlosti, kiseonika, nečistoće i nagle promene temperature.
Predlažemo vam još nekoliko biljaka koje zaslužuju da se nađu u svakoj kućnoj biljnoj apoteci.

ŽUTIKA (ČESMINA)
Raste po svetlim šumama, pored puteva i drugde po suvim mestima. Lekovita svojstva imaju kora, koren i zrele bobice. Plodovi se beru kad sazru, obično krajem leta i brzo suše na suncu, dok se kora i korenje se sakupljaju u jesen. Koristi se za zaustavljanje krvarenja, za jačanje organizma, lečenje jetre, za izbacivanje bubrežnog kamenca i protiv žutice.

Ojačajte jetru

- 50 g žutikinih bobica
- 50 g brezinog lista
- 50 g pelina
- 50 g stolisnika
- 2 dl vode
Kašiku mešavine prelijte proključalom vodom, poklopite i posle pola sata procedite. Pijte po jednu šolju čaja ujutru i uveče.

SAPUNJAČA
Ima je po vlažnim peskovitim mestima, naročito po rečnim obalama, nanosima i nasipima. Lekovit je samo koren koji obiluje saponozidima, pa je sapunjača prepoznatljiva po tome što kada se gnječi u vodi obilno peni. Vadi se od jeseni do proleća i osušen se upotrebljava protiv prehlada, kašlja, za izbacivanje sluzi i mokraće.
NAPOMENA: Sapunjača je na spisku retkog bilja, pa je ne bi trebalo sakupljati u prirodi. Lako može da se gaji u kućnim uslovima, a najbolje je da se kupuje u biljnoj apoteci.

OČISTITE BRONHIJE
- 20 g korena sapunjače
- 20 g sladića
- 20 g lista podbela
- 20 g belog sleza
- 20 g pitomog kestena
Kašiku smeše prelijte sa 200 ml proključale vode i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite kašičicom meda i pijte 4-5 puta na dan.

TRAVA-IVA
U nekim krajevima Teucrium montanum je najupotrebljavanija biljka u čiju lekovitost vlada neograničeno poverenje, toliko da se često čuje da “trava iva od mrtva pravi živa”. Ima gorak, opor i aromatičan ukus, jer obiluje gorkim materijama, taninima i etarskim uljima. Oporavlja i jača organizam, ublažava malokrvnost, pospešuje rad želuca i pojačava lučenje žuči, a često se koristi i za lečenje organa za varenje i disanje.

Ublažite malokrvnost

- 25 g trave ive
- 25 g lista koprive
Mešavinu prelijte sa pola litra hladne vode i poklopite. Sutradan ujutru prokuvajte dva minuta i poklopite. Kada se ohladi, procedite i pijte po čašu 3 puta dnevno pre jela.
NAPOMENA: Čaj pijte tri dana, pa napravite jednodnevnu pauzu.

REPUŠNJAČA
"Okićena" je žutobelim cvastima na vrhu stabljike i cveta do kraja leta. Veoma je rasprostranjena i raste po zapuštenim mestima kao korov. Koristi se za zaustavljanje krvarenja, protiv katara bronhija, sprečava proliv i ublažava reumatske tegobe.

Kad "stegne" kostobolja

- 50 g cvetova sapunjače
- litar vode
Cvetove prelijte vodom i kad proključa kuvajte na tihoj vatri još 2-3 minuta. Poklopite i posle 2 sata procedite. Pijte po 3 čaše dnevno pre jela.

SLATKI KOREN
Dugovečna, veoma otporna biljka sa snažnim, razvijenim, -žilavim i drvenastim korenom. Svež služi za proizvodnju glicina (crnog šećera), važan je sastojak svih "plućnih čajeva" i lekova za organe za varenje i disanje kao i protiv upala sluzokože i čira na želucu.

Protiv gastritisa
- 100 g slatkog korena
- 100 g pitome nane
- 100 g matičnjaka
- 100 g cveta kamilice
- 100 g lista žalfije
Poparite 3 kašike mešavine sa pola litra proključale vode, odmah poklopite i ostavite da prenoći. Sutradan procedite i pijte umesto vode.

NEVEN
Omiljeno narodno cveće, prepoznatljivo po žutim ili narandžastim laticama koje cvetaju od proleća do jeseni. Više se koristi u narodnoj nego u klasičnoj medicini, a upotrebljava se cvet, ređe cela biljka. Bere se po suvom, sunčanom vremenu u korpe (nikako u kese) i suši što pre na jakoj promaji da što bolje sačuva lekovita svojstva. Neven sprečava razmnožavanje mikroorganizama (antiseptik), a najviše se upotrebljava za lečenje nekih kožnih bolesti, olakšava tegobe izazvane neurednim menstruacijama i pojačava znojenje.

Čaj za preznojavanje

- 20 g cveta nevena
- 20 g zove
- 20 g cveta lipe
- 20 g lavande
- 20 g cveta crnog sleza
Sa pola litra ključale vode poparite 3 kašike mešavine, poklopite i posle 2 sata procedite. Pijte 3 puta dnevno po čašu čaja pre jela, 2-3 dana pre menstruacije.

Broj 166
Lečenje biljem
Padej, carstvo čaja
Život na kamilici

Lečenje biljem
Travarka Mirjana Pešić iz Vlasotinca
Melem od devet trava

Alternativa/ Hirudoterapija
- lečenje i ulepšavanje pijavicama
Čiste krv i podmlađuju


Lekovi iz prirode
Porodica Milojević gaji šitake
"Ubice" tumora s Jastrepca


Ordinacija/ Hondroprotektori
Graditelji hrskavice


Apoteka/ Analgetici
Za bol paracetamol


Alternativa/ Menopauza u kineskoj medicini
-Ženino drugo proleće


Na čaju kod...
Branka i Mladen Veselinović, glumci
Ne možemo večno biti mladi


Banje/ Vranjska banja
Lečenje i u kraljevskoj kadi


Ordinacija/ Žene i seks
Sve je slađe posle svađe