Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 167
aktuelno izdanje
Jardum - Vijagra iz Vasojevića
Mleko

Piše:Milutin Sekulović
Ako bi se malo više poradilo na većoj proizvodnji jarduma, čuvenog mlečnog napitka, koji je pravi specijalitet u Vasojevićima, na sveru Crne Gore i nekim delovima Peštera i njegovoj zaštiti kao nacionalnog napitka, vijagra mnogima ne bi bila potrebna!
Ovo tvrdi Vasilije Labudović, penzionisani magistar farmacije iz Berana, čovek koji je za svoj naučni rad pod naslovom ``Jardum``, u Milanu, na Meunarodnom konkursu za zdravu hranu, pod okriem UN dobio prvu nagradu.
- Pročitao sam bezbroj knjiga tražeći poreklo reči jardum. Tek sam nedavno saznao da je pristigla iz Turske i da znači pomoć. Zaista je tako, jer jardum nije samo hranljiv, već ima brojna lekovita svojstva poput matičnog mleča i pomaže celom organizmu. Posebno dobro deluje na endokrine žlezde. Na taj način, jardum izaziva specijalne efekte kod muškaraca, odnosno pojačava potenciju - tvrdi Labudović!
Šta je u stvari jardum ?
To je gruševina, specijalno spremljeno ovčije mleko. Najbolji je posle Ilindana (2.avgusta) do 25. septembra, mada može da se pripremi u bilo koje doba godine. U narodu koji živi u ovom kraju poznat je vekovima, posebno kao dodatak ishrani, u vreme kosidbi i uvek kad je organizmu potrebna dodatna snaga, kao eliksir za okrepljenje.
I danas se sprema u katunima, gde vlasnici ovaca tokom leta „izdižu“ u planine da bi napasali svoja stada boljom travom od koje će ovce, krave i koze, davati više mleka, koje je i znatno kvalitetnije.
Mleko se polako greje i uz dodatak soli, dugo meša dok se ne zgusne. Potom se skine sa vatre i pije hladno. Posebnim gostima, planinke u katunima u jardum dodaju čisto saće meda.
- Ovaj specijalitet je veoma jak i najbolje prija gorštacima naviklim na proteine iz mleka. Međutim, jedino negativno svojstvo jarduma po one koji nisu navikli na čisto, punomasno mleko je to što ako se pije u većim količinama, može da izazove proliv. Zato ga je najbolje jesti sa hlebom i to ražanim – kaže Vasilije Labudović.

ELIKSIR
- Jardum je eliksir i siguran recept za lepši i žešći ljubavni život
- poručuje čika Vaso, koji je na živopisnoj planini Jelovici, nedaleko od Berana dve godine zaredom organizovao dobro posećenu manifestaciju ``Dani jarduma``, a nedavno je svoje delo ’’Jardum’’ štampao i nа engelskom jeziku.

Broj 167




Apiterapija: Radivoje Atanacković
Melemom leči gangrenu

Alternativa
Lečenje čukljeva bez reza

Stres
Sve je lakše uz prijatelja


Ordinacija - Akademik Miodrag Ostojić o bolu u grudima
Ne steže samo od srca

Lekovita priroda: Vreli izvor kod Bogatića
Čudo u Jokinom grabu

Dr Petar Višnjić:
Biljem i hranom leči rak


Lečenje hipertenzije
Samo kako doktor kaže


Akademik Petar Bokun, neuropsihijatar
Ljubav se množi deljenjem


Hrana - Mr Živko Slavković: prirodni konzervansi
Čubar čuva paradajz


Jardum
Vijagra iz Vasojevića

Banje - Kanjiža
Lečenje u oazi mira

Alternativa - Joga
U miru sa sobom i svetom