Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 167
aktuelno izdanje
Čudo u Jokinom grabu
Izvor

Piše:Aleksandra Delić
Samonikla banja Jokin grab na izvoru geotremalne vode u mačvanskoj ravnici, tokom čitavog leta, jeseni, ali i u sred zime, mami posetioce iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Loznice, Sremske Mitrovice... Voda temperature 39 stepeni Celzijusa leči, od išijasa, lumbaga, spondiloze, kožnih bolesti, astme, koriguje povišeni krvi pritisak...
- Suprug i ja dolazimo već punih sedam godina. Kupamo se i u januaru, na snegu, kada je temperatura ispod - 10. Tad nam je najlepše - priča nam Darinka Rakić iz obližnje Rume. - Ničim nisam mogla da izlečim bolove u nogama, a kada ovde dođem kao da se preporodim. Suprug Sava je uspeo da potpuno sanira tragove opekotina trećeg stepena. Goreo je nesrećne 1991. godine u tenku.
Ovo je samo jedna u nizu priča koje ćete čuti u kompleksu banje na imanju Zorana Pršića, koji je iskoristio dotok od eksperimentalne bušotine geotermalne vode udaljene 700 metara. Tremperatura na izvorištu je 78 stepeni, a samoizliv 60 litara u sekundi. Stručnjaci rudarskog fakulteta u Beogradu odavno su procenili da je reč o najperspektivnijem geotremalnom izvoru u Evropi.
Vlasnik banje Pršić, kaže da se rukovodio navikom posetilaca, koji su odavno počeli da mu pohode imanje. Miraz svoje baba Joke (petr hektara plodne mačvanske zemlje), pretvorio je u specifično lečilište na otvorenom. Postavio klupe za odmor, obezbedio mesta za kampovanje, malu ugostiteljsku ponudu sa pićem, roštiljem i jagnjetinom, a dnevni boravak (24 sata) naplaćuje 100 dinara.
- Nema više grabova, koji su svojevremeno bili glavno drvo u Mačvi. Nema ni baba Joke, ali sam banji po njoj dao ime. Posetioci ovde mogu da kampuju, u Bogatiću ima dosta privatnog smeštaja, a neki se opredeljuju i za hotel u varošici koji nije mnogo skup - kaže nam Pršić.
Oko kompleksa pogled zatvaraju nepregledna Pršićeva kukuruzna polja, dok hladovinu pored bazena lekovite vode obezbedjuje šumarak ispod čijih krošnji uvek ima sveta. Tu je i Milan Minić iz Sremske Mitrovice, dok je Mirjana Janošević dovela unučicu iz Beograda koja je bolovala od kožne bolesti i izlečila se za samo nekoliko dana kupanja.
- Dete je sada kao maskota. Svi je zagledaju i fotografišu. Imala je crvene pečate po telu, prečnika oko centimetar. Lekari su rekli da je izazivač neka bakterija. Dovela sam je ovde i sve je kao rukom odneto - priča nam Mirjana, dok pokušava da nagovori Janu na još jedno fotografisanje. - Mama i tata su prezadovoljni. Upravo smo im poslali fotografiju.
Ovo mesto često pohodi i poznati mačvanski novinar Dragan Grujić. Kaže da se nagledao bolesnika koje su iznosili nepokretne iz automobila. Kostobolja ume da prođe i za 15-tak minuta, a istom brzinom pada i krvni pritisak. U vodi nije preporučljivo sedeti duže vremena. Bolje je ulaziti više puta u toku dana, pa zato posetioci ovde ostanu po čitav vikend ili duže.
Odnedavno, kompleks ima i fizioterapeuta Zoricu Savić. Za masaže se čeka u red, a i zakazuje i gotovo svi posetioci, i mladi i stari prođu i kroz njene ruke. Kažu da ih posle kupanja u toploj vodi, masaža posebno opušta.

NA AGREGATU
Zoran Pršić kaže da u ovom trenutku nije moguće dograđiivati banju zbog nerešenog statusa eksploatacije geotermalne energije, nepresušnog mora ispod Mačve. Takođe, u banji Jokin grab, nema ni struje, pa se kompleks napaja iz agregata.

Broj 167




Apiterapija: Radivoje Atanacković
Melemom leči gangrenu

Alternativa
Lečenje čukljeva bez reza

Stres
Sve je lakše uz prijatelja


Ordinacija - Akademik Miodrag Ostojić o bolu u grudima
Ne steže samo od srca

Lekovita priroda: Vreli izvor kod Bogatića
Čudo u Jokinom grabu

Dr Petar Višnjić:
Biljem i hranom leči rak


Lečenje hipertenzije
Samo kako doktor kaže


Akademik Petar Bokun, neuropsihijatar
Ljubav se množi deljenjem


Hrana - Mr Živko Slavković: prirodni konzervansi
Čubar čuva paradajz


Jardum
Vijagra iz Vasojevića

Banje - Kanjiža
Lečenje u oazi mira

Alternativa - Joga
U miru sa sobom i svetom