Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 167
aktuelno izdanje
Spremi telo za odbranu!
Lečenje biljem

Priredila:J. Matijević
Zbog slabog imuniteta, sve je više onih koji boluju od najrazličitijih alergija. Po intenzitetu razlikuju se slabe, umerene i jake alergije, a najjače, poput anafilaktičkog šoka, opasne su po život. Po mestu i načinu ispoljavanja mogu da budu kožne i(li) disajnih organa, kao i alergije na hranu, lekove, prašinu...
Najčešće alergije su polenska, od uboda insekata, na voće i neke vrste hrane, kao i na kućne ljubimce, naročito za vreme linjanja. Univerzalni lek protiv alergija ne postoji, a medicinski preparati samo ublažavaju simptome. Ipak, moguće je da se preduprede. Najbolje da se potpuno izbegavaju alergeni, ali ne bi trebalo da se zaboravi ni na lekovito bilje, sveže ili sušeno, jer može da bude od velike pomoći u prevenciji i ublažavanju alergijskih tegoba.

KOPRIVA

Kao narodni lek, preventivno sredstvo i hranu cenjena je još u doba Rimljana. Čaj od koprive daje se protiv proliva, belog pranja i svih spoljašnjih i unutrašnjih krvarenja. Osim čaja izuzetno lekovit je i alkoholni ekstrakt koji se koristi protiv opadanja kose i peruti. Hlorofil iz koprive daje se preventivno za lečenje teških oblika anemije i podiže snižen krvni pritisak. Od mnogobrojnih lekovitih dejstava za koprivu se veruje da je odlično preventivno sredstvo protiv alergija kao i da značajno olakšava alergijske tegobe.

ČAJ

- 2-3 kašike iseckane koprive
- ½ l vode
Koprivu prelijte proključalom vodom, sklonite s vatre i poklopite. Posle sat procedite i pijte tokom dana, u jednakim vremenskim razmacima po pola deci, pre jela.

MASLAČAK

Svi delovi biljke imaju mnogo belog mlečnog soka koji je gorak, ali u njemu ima najviše lekovitih sastojaka. Maslačak povećava apetit, pospešuje varenje i mokrenje. U narodnoj medicini upotrebljava se “za čišćenje krvi”, blago pročišćava creva, kao i protiv bolova žuči i jetre.

SIRUP

- maslačak (nadzemni deo biljke)
Maslačak operite, usitnite u blenderu i procedite kroz gazu. U dobijeni sok sipajte isto toliko vode i zagrevajte dok ne provri. Skilonite sa vatre da se ohladi i sipajte u staklenu flašicu. Prvih nekoliko dana, da biste proverili reakciju organizma, uzmite po kašiku sirupa ujutro i po podne, 20 minuta pre jela. Ako nema neželjenih efekata dalje uzimajte po 3-4 kašike dnevno narednih 6 sedmica.

ŽALFIJA

Jedna je od najstarijih takozvanih “medicinskih” biljaka. Sastavni je deo mnogobrojnih lekova protiv upala i za ispiranje usta i grla, jer jačaju sluzokožu i deluju antiseptično. Čaj od žalfije vekovima se upotrebljava protiv znojenja, za jačanje organizma, a sa kamilicom se koristi za inhalaciju protiv alergijskog rinitisa.

INHALACIJA

- kašičica žalfije
- kašičica kamilice
- ½ l vode
- kašičica eukaliptusovog ulja
Žalfiju i kamilicu prelijte ključalom vodom i dodajte eukaliptusovo ulje. Inhalirajte se desetak minuta, uveče pre spavanja.

REN

Ovaj omiljeni narodni lek i zdrav začin obiluje vitaminom C, a njegovo etarsko ulje u homeopatiji služi kao sredstvo za jačanje organizma, poboljšavanje metabolizma i podsticanje mokrenja.

SALATA

- koren rena
- malo celera
- jabuka
- šargarepa
- limun
Izrendajte celer, ren, jabuku i šargarepu, promešajte i prelijte limunovim sokom. Uzimajte 2-3 kašičice dnevno.
NAPOMENA: salatu čuvajte u frižideru u zatvorenoj staklenoj ili keramičkoj posudi.

KANTARION

U narodu se odvajkada ceni i mnogo upotrebljava, naročito ulje. Kao jak antiseptik koristi se spolja za zaceljivanje posekotina, opekotina i hemoroida. Dolotvorno je i ako se maže po koži zahvaćenoj alergijom i koprivnjačom, kao i na mestima uboda insekata.

ULJE

- 100 g kantariona
- litar maslinovog ulja
Ulje sipajte u staklenu flašu, dodajte kantarion i zatvorite. Držite na sunčanom mestu sve dok ne dobije prepoznatljivu crvenu boju. Procedite i ulje koristite protiv plikova i oteklina na koži izazvanih alergijom.

Broj 167




Apiterapija: Radivoje Atanacković
Melemom leči gangrenu

Alternativa
Lečenje čukljeva bez reza

Stres
Sve je lakše uz prijatelja


Ordinacija - Akademik Miodrag Ostojić o bolu u grudima
Ne steže samo od srca

Lekovita priroda: Vreli izvor kod Bogatića
Čudo u Jokinom grabu

Dr Petar Višnjić:
Biljem i hranom leči rak


Lečenje hipertenzije
Samo kako doktor kaže


Akademik Petar Bokun, neuropsihijatar
Ljubav se množi deljenjem


Hrana - Mr Živko Slavković: prirodni konzervansi
Čubar čuva paradajz


Jardum
Vijagra iz Vasojevića

Banje - Kanjiža
Lečenje u oazi mira

Alternativa - Joga
U miru sa sobom i svetom