Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 168
aktuelno izdanje
Sreća iza kulisa od cveća
Danica Ristovski

Piše:Marijana Vasiljević
Popiti čaj na terasi okićenoj raznobojnim petunijama, lepim Jovom, mirišljavim ljubičicama i crvenim ružama, sa pogledom na Svetonikolajevsku crkvu, Dunav i gotovo ceo Beograd, pravo je uživanje. A, ako je to još i terasa koja ima “diplomu” najlepše u Srbiji, onda je uživanje udvostručeno.
Za izgled baš ovakve terase, koja pruža očaravajući pogled sa Gardoša na ceo Zemun i Beograd, zaslužna je glumica Danica Ristovski, majka Petra i Jovana, supruga glumca Lazara Ristovskog.
Bez obzira na izuzetnu lepotu terase i to što je ovenčana laskavim priznanjem, Danici je u njenoj oazi najomiljeniji bršljan u dvorištu, koji je za devet godina, od kada se ovaj poznati glumački par sa decom preselio u divnu veliku kuću u najlepšem delu Zemuna, opasao čitav zid.
- Volim bršljan, jer je izdržljiv. A, gajenje i negovanje cveća traži kreativnost, razmenu energije sa prirodom. Zašto da ne prihvatim dar koji mi se nudi? Da bi se došlo do lepote mora da se uloži trud, ali rezltat je uvek prijatan i to ne samo za onog koji ulaže, već i za okolinu.
Zanimljivo je da Danica nema mnogo sobnog bilja, jer kako kaže, najveći deo godine provodi na terasi. Međutim, jedna sobna jelka koju čuva već deset godina, posebno joj je važna. Sa njom razgovara, dodiruje je i bodri. Komentariše da joj to možda i duguje, jer se ogrešila o nju, kada joj je pre nekoliko godina odsekla vrh da bi stala u sobu.
- Posle toga, donje grane su počele da se suše. Godinu dana sam je oporavljala, kako bi opet mogla da je okitim za Novu godinu.
U negu cveća su upućeni svi članovi porodice Ristovski, svako na svoj način. Jer, kao jedini ženski član porodice, Danica za svaku priliku dobija cveće na poklon: od Lazara, ali i od sinova Petra i Jovana.
Osim ljubavi, umetnosti, cveća, ovu porodicu spaja i jedan hobi.
- To je jedrenje. Imamo jedrilicu, kombinaciju porodičnog i sportskog broda, tako da svake godine kad idemo na odmor sve podredimo datumima kad je neka značajna regata. Tako smo ove godine učestvovali na regati Gospa od Škrpjela, od Perasta do Tivta, koja traje dva dana, i osvojili smo prvo mesto u kategoriji krstaša – priča Danica.
Ljubav prema jedriličarstvu potiče iz mladosti, kada su ona i Lazar najpre kao momak i devojka, a zatim i kao mladi bračni par, često plovili. Strast prema tom sportu preneli su i na svoje sinove.
Danica uživa u životu sa tri muškarca. Jer, oduvek je kako kaže, želela da ima dva sina.
- Samo, ja nisam razmažena, oni vrlo dobro znaju koliko sam spremna da učinim za njih, ali su i oni veoma nežni i obazrivi, podržavaju me u mojim vizijama i stremljenima, kao i ja njih.
Stariji sin Petar je apsolvent na Fakultetu dramskih umetnosti na filmskoj režiji, a mlađi Jovan je u četvrtom razredu gimnazije.
- Rasli su na nama, nije bilo vikenda kad deca idu kod babe i dede, želeli smo da stalno imamo uvid u njihovo odrastanje. Lazar i ja smo ih učili da budu iskreni, jednostavni, da znaju koliko vrede, i da nije potrebno da čovek upire prstom na poreklo, da traži značaj u tome ko su mu roditelji, nego da bude još bolji odnjih. Važno je da mladi ljudi shvate da čoveku ništa ne pripada i da za sve mora da se izbori. To je prelomni trenutak u sazrevanju i odnosu oprema životu kada shvatite da morate sami da stvorite priliku, a ne da patite što vam se nešto ne događa. Pogotovu u ovom poslu koji živimo, ne volim da kažem kojim se bavimo, nikad niste sigurni, uvek počinjete iz početka.
Za sebe kaže da nema život glumice kakav neko možda zamišlja, ne živi kao neke javne ličnosti, a opet misli da je ovo jedini život kakav treba da ima.
Kao umetnik, dublji smisao pronašla je u Brehtovim songovima.
- Brehtovi songovi su poseban glumački eliksir, na malom prostoru od nekoliko strofa imate životnu mudrost i duboku životnu priču, koja ne može da vas ostavi ravnodušnim. Ceo svoj glumački vek se interesujem za Brehtove songove, i trenutno na repertoaru imam 40 . Sa koleginicom i saradnicom Ivanom Vujić trenutno priprem koncert u sali Beogradske filharmonije 9. novembra, na dan obeležavanja pada berlinskog zida.
-Život sa poznatim glumcem, kako kaže, ima više prednosti nego mana. Jer, prve kritike koje dobije, dolaze od Lazara.
- Meni je najvažnije Lazarevo mišljenje, jer je on neko kome apsolutno verujem. Nekad je strog, nekad je oduševljen. Ja ne očekujem da budem savršena u svemu što uradim, tako da uvek prihvatam savet ili predlog od njega, jer je iskren i dobronameran. I obrnuto.
Od trenutka kada su se upoznali na Fakultetu dramskih umetnosti, (ona je bila na prvoj, a on na četvrtoj godini), u svemu su se pratili.
- Lazar je ostao isti, svoj, ali tako dugo smo već zajedno da smo uticali jedno na drugo u sazrevanju. Sa druge strane, prošle su tolike godine, a meni se čini kao da smo se juče sreli.

ZIMNICA
Danica ne pravi zimnicu, ali za barene paprike je, kaže specijalista. Njih priprema po starom receptu svoje “baba ujne” i velikodušno ga je podelila sa čitaocima „Bilja i zdravlja“:
Skuva se presolac od tri litra vode, jednog litra sirćeta, 300 g šećera i 100 g. soli . Potom se očišćene paradajz paprike ili dobre babure podeljene na pola, veoma kratko spuste u vruću zečnost, a potom ređaju u tegle i na kraju preliju. Preko noći treba da da odstoje, pa se tegle potom zatvore.

PIJACA
Veliko zadovoljstvo mi je odlazak na pijacu. Tamo imam drage prijateljice, cvećarke, sa kojima se ispričam, razmenimo mišljenja o cveću, ali i o životu. Ustajem oko sedam sati, jer mlađi sin ide u školu, a ja obavezno ustajem da ga ispratim, skuvam čaj i očistim jabuku.
Jedemo dosta povrća, voće i pošto sam ja glavni nabavljač, trudim se da ishrana bude raznovrsna. Redovno pravim prirodne sokove od ceđenog voća. Lazar voli od jabuke, deca multivitamin, a ja ananas.
Verujem u kombinaciju klasične i alternativne medicine, jer s obzirom na današnje bolesti, mislim da prirodna medicina više nema toliku moć. Jedino što uzimam već nekoliko godina je preparat za jačanje hrskavice oko zglobova, na bazi hrskavice morskog psa.

CIGARETAMA REKLA “NE”!
Kafu ne pije, od kad je prestala da puši od pre godinu i po dana. Tada se razbolela od gripa, pa je bila “prinuđena” da ne puši. Tako se pridružila Lazaru, koji je jednog dana, kad je napunio 50 godina, samo rekao “Od sutra ne pušim”, i tako za jedan dan prekinuo dugogodišnji pušački staž.

NESUĐENA PROFESORKA
Učim engleski jezik stalno. Da nisam postala glumica, bavila bih se poslom koji bi mi omogućio da govorim strani jezik. Išla sam nekoliko godina na časove engleskog i pre pet godina sam, kao i moja deca, položila internacionalni ispit – priča Danica.
Za Gete institut je napisala i esej: ...”Sigurna sam, da nisam glumica, bila bih profesor engleskog. Pa zar nije učionica vrsta pozornice, sa koje profesor specifičnim darom animira đake da poniru u zadatke koje će zajedno rešiti- kao glumac, koji dobrom interpretacijom, dajući sve od sebe, prividno lako, pronalazi put do publike...”

Broj 168