Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 169
aktuelno izdanje
Laneno seme isceljuje
Priredila :J. Matijević
Kako stiže jesen tako su češće želudačne tegobe, naročito one od čira na želucu. Ovo oštećenje sluzokože želuca počinje kao mala površinska rana, koja se vremenom udubi u želudačnu opnu i ozbiljna je bolest, sa posledicama koje mogu da budu veoma opasne. Za olakšavanje tegoba, osim lekova, obolelima se preporučuje da vode računa o ishrani, da češće jedu manje obroke i izbegavaju začinjenu, masnu i kiselu hranu, kao i alkohol. Savetuje im se i da prestanu da puše, jer je dokazano da pušenje oštećuje sluzokožu želuca. Osim toga, da bi preduhitrili jesenje zdravstvene probleme izazazvane čirom na želucu, ali i za lečenje postojećih, i lekari i travari, obolelima preporučuju da piju čajeve od jedne ili mešavine biljaka, koji ne samo da umanjuju tegobe izazvane ovim oboljenjem, već pozitivno deluju na više probavnih organa. Ukoliko imate čir na želucu podsećamo vas na biljke i čajeve koji su najdelotvorniji i trebalo bi da budu sastavni deo vaše kućne apoteke.

LANENO SEME
Poznato je kao izvor korisnih, raznovrsnih hemijskih materija. Kada se potopi u vodi postaje sluzavo, a sluz je glavni nosilac njegovih lekovitih svojstava. Lanena sluz je gusta i žilava, pa se zbog te viskoznosti veoma ceni. Na oboleloj sluzokoži želuca stvara takozvani neprekinut film i potpuno je pokriva, oblaže i štiti ublažavajući razne upale.

RECEPT

- kašičica lanenog semena
- koren crnog gaveza
- 2 dl čaja od kamilice
U avanu izdrobite osušen koren gaveza, i kašiku praha pomešajte sa lanenim semenom. Prelijte hladnim čajem od kamilice i povremeno promešajte drvenom kašičicom. Posle sat procedite čaj i pijte nezaslađen pola sata pre jela. Čaj pripremajte i pijte 2-3 puta dnevno.

DUNJINO SEME
Obiluje sluzi i pektinom, pa osvežava i jača sluzokožu želuca. Osim toga, sadrži i cijanovodoničnu kiselunu koja je odličan lokalni anestetik, što umanjuje bol i reakciju želuca na stres. Lekovi i preparati od dunjinog semena, pripremaju se i koriste kao i od lanenog.

RECEPT

- 50 g dunjinog semena
- 50 g lišća kadulje
- 50 g lišća bokvice
- 50 g korena belog sleza
U pola litra proključale vode dodajte 3 kašike ove mešavine, sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 2 sata procedite i popijte po čašu pola sata pre jela.

HAJDUČKA TRAVA (SPORIŠ)
Jedna je od najpoznatijih i najupotrebljavanijih lekovitih biljaka. Sadrži etarsko ulje, tanine i malo cijanogenetskog glikozida, koji sprečavaju zagnojavanje rana na sluzokoži, ubrzavaju njihovo zarastanje i ublažavaju bol, pa je hajdučka trava na dobrom glasu za lečenje gorušice i čira na želucu.

RECEPT

- 7 kašika hajdučke trave
- 6 kašika pitome nane
- 5 kašika kičice
- 4 kašike lista šumske jagode
- kašika kadulje
- kašika pelina
Jednu kašiku mešavine sipajte u litar provrele vode, kuvajte još minut, sklonite sa šporeta i poklopite. Kad se ohladi, procedite i pijte po pola čaše čaje pre i posle jela.
SAVET PLUS: Dok pijete ovaj čaj, neposredno pre jela uzmimajte kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja, a tokom dana i po malo svežeg kupusovog soka.

BELI SLEZ
Koren i list sadrže mnogo sluzi, pektina i masnog ulja. Kao i lanenog semena, sluz belog sleza potpuno pokriva, oblaže i štiti sluzokožu želuca, ublažavajući razne upale. Farmaceuti kažu da koren belog sleza najviše sluzi ima u oktobru, na kraju vegetacije, pa je najbolje da se vadi tokom ovog meseca.

RECEPT

- 40 g korena belg sleza
- 40 g korena gaveza
- 20 g slatkog korena
- litar čaja od kamilice
Mešavinu prelijte hladnim čajem kamilice i poklopite. Posle 2 sata dobro promešajte i procedite. Popijte po čašu pola sata pre svakog obroka.

PODBEL
Mnogo više se koristi u narodnoj, nego u klasičnoj medicini. U cvetu i listu ima mnogo sluzi i malo gorkih materija, pa se dobro pokazao u olakšavanju tegoba i lečenju gastritisa i čira na želucu.

RECEPT

- 25 g cveta podbela
- 25 g lipovog cveta
- 25 g kamilice
- 25 g morača
- čaj od kamilice
kašičicu mešavine prelijte šoljom hladnog čaja od kamilice, povremeno promešajte i posle sat procedite. Pijte nezaslađen čaj pola sata pre jela, 2-3 puta dnevno.

List kupine

U lišću ovog voća ima mnogo tanina koji deluje na površinsko skupljanje tkiva, pa se koristi za lečenje zapaljenja sluzokože i protiv krvarenja želuca. Najbolje je da se za čaj koriste mladi, zeleni listovi, ali lekovitost ne gube ni oni pravilno osušeni.

RECEPT

- kašika iseckanog lista maline
- ½ l vode
List maline prelijte vodom i kuvajte dok ne provri. Sklonite sa šporeta, poklopite i posle 2 sata procedite. Pijte po malo tokom dana.

Broj 169