Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 170
aktuelno izdanje
U srcu Miloš i pobeda
Piše:Marijana Vasiljević

Uspešna sportistkinja, reprezentativka Srbije u odbojci, Maja Ognjenović broji dane do odlaska u novi klub, grčki „Olimpijakos“. Tamo će, za mesec dana konačno spojiti lepo i korisno, jer će posle dvogodišnje veze sa košarkaškim reprezentativcem Milošem Teodosićem, u grčkoj prestonici otpočeti zajednički život.
Ne skrivajući uzbuđenje i radost zbog toga što će se naći na istoj adresi, u Atini, gde Miloš već tri godine brani boje istoimenog kluba, Maja priznaje da su u njenom srcu na prvom mestu Miloš i - reprezentacija.
- Iako se vreme odlaska približilo, zbog obaveza u reprezentaciji nemam vremena da razmišljam ni o novom klubu, ni da se pripremam za zajednički život. Sada je reprezentacija na prvom mestu i Svetsko prvenstvo u Japanu. Kad se to završi ostaje mi samo par dana da spakujem kofere i da se krajem novembra otisnem put Grčke, čemu se posebno radujem, sa osmehom i uzbudjenjem u glasu kaže za čitaoce „Bilja i zdravlja“ ova šarmantna sportistkinja.
Zajednički život će, kako kaže, biti veliko olakšanje za oboje, jer su se romantični susreti u poslednje dve godine svodili na povremena viđanja duga pet ili deset dana. Ljubav na daljinu imala je svojih čari, priznaje Maja, ali se kako kaže ne plaši i ne strepi od zamki zajedničkog života, iako do sada nije imala slična iskustva.
- Kada ste razdvojeni, nemate vremena da se posvađate, već svako viđenje maksimalno iskoristite. Ali, mislim da život udvoje nije bauk i spremna sam na sve moguće zamke koje nosi, jer se Miloš i ja volimo, razumemo i u svemu dopunjujemo.
Još jedna prednost zajedničkog života je i što će ubuduće moći češće da proslavljaju međusobne uspehe, a i u teškim trenucima da budu jedno drugom „rame za plakanje“.
-Svaku pobedu, dobro odigranu utakmicu, uspeh, proslavimo večerom u restoranu, nekim poklonom, sitnicom. Jedno drugo motivišemo, podržavamo i savetujemo, jer smo oboje sportisti, a to je olakšavajuća okolnost. Zato se dobro razumemo i kad je teško, kad je jednom od nas loš dan, kad je bio loše odigran meč ili utakmica. Prve i prave savete dobijam od njega i on od mene.
A kako će se njeno „kuvanje“ i Miloševe „trojke“ snaći na njima nepoznatom terenu – kuhinji, sa smehom objašnjava Maja.
-Ne mogu da se pohvalim kulinarskim umećem, jer sa 26 godina ne umem gotovo ništa da skuvam, ali naoružala sam se maminim receptima i savetima, pa je to ono što ću obavezno spakovati u kofer kad pođem u Atinu. A i Miloš je raspoložen da uči u kuhinji, tako da ćemo zajedno da „treniramo“.
Ono što će se sasvim sigurno prvo naći na meniju jesu morski plodovi, koje kako kaže, Miloš obožava.
-Sva sreća što se oni lako spremaju, haha, pa ne moram da odmah učim da spremam sarmu ili pasulj. Osim toga, Miloš voli i testenine, paste i uopšte laganu hranu koja je između ostalog i meni i njemu preporučljiva.
Upravo je hrana ono o čemu oboje moraju da brinu, iako im je u hotelima na pripremama posebno pripremljena, i prilagođena potrebama vrhunskih sportista. Privatno, Maja mora da izbegava masnu i začinjenu hranu, čips, pomfrit, ali najteže joj pada što mora da odoli slatkišima, koje prosto obožava.
-Pre par godina imala sam problem sa kilažom što mi je otežavalo treninge, imala sam bolove u zglobovima. Od tada sam počela da brinem o ishrani, koja se sada svodi na lagane paste, rižoto, bareno povrće, malo mesa, i poneki slatkiš. Najčešće je to čokoladna bananica koju obožavam.
Iako o njenom zdravlju najviše brine stručni tim, Maja vrlo rado prihvata i savete od mame, koja je kako kaže, pravi prirodnjak. U njenoj kući se piju samo domaći čajevi, od trava koje njeni roditelji stalno beru kad borave na planini. Obično su to čajne mešavine nane, kamilice, majčine dušice. Iako, na sreću nije imala većih zdravstvenih problema, jedina stvar koju do sada nije mogla nikako do kraja da izleči su osetljivi sinusi!
- Kako krene hladno vreme, tako mi sinusi reaguju bolom, curenjem iz nosa, pa me mama često opominje da nosim kapu. Čak sam pre nekoliko godina išla kod jednog travara blizu Zrenjanina koji mi je uspešno sanirao tegobe nekim kapima koje mi je stavio u nozdrve. Iako je jako bolelo, posle toga mi je bilo znatno bolje, tako da planiram da ponovim taj tretman. Verujem u narodnu medicinu, i zato izbegavam da pijem lekove. Čak i kad me glava boli, ne posežem za pilulama već zamračim sobu, legnem i sačekam da prođe.

HIDROMASAŽA
O njenom zdravlju vodi računa stručni tim, pa su joj termini za opuštanje i relaksacuju strogo odabrani.
-Pošto voda najviše prija našem telu i mišićima, najčešće idem na hidromasažu, u đakuzi, saunu ili na plivanje. Za druge tretmane nemam ni vremena, ali nisam ni taj tip koji voli da ide po salonima. Najbolje se opustim kad ostanem kod kuće i pustim muziku.


IZ BIOGRAFIJE
Maja je rođena u Zrenjaninu i prve odbojkaške korake savladala je u „Poštaru“ iz rodnog grada. Sledeća odbojkaška stanica Maje Ognjenović bio je Beograd, Crvena zvezda. Posle „crveno-belih“ okušala se u Rumuniji, klubu Metal Galaci. Karijeru je nastavila u italijanskom „Vini Monteskiava“, a zatim je, ne menjajući državu promenila dres, potpisavši ugovor sa „Jezijem“. Poslednji tim za koji je igrala je turski „Ezačibaši“, odakle se u narednih meseca dana seli u pirejski „Olimpijakos“. Tako će i ona postati član crveno -bele porodice, u kojoj već igra njen momak, košrkaš Miloš Teodosić, zvanično je najbolji igrač Evrolige u prošloj sezoni.

Broj 170
Akademik Dragan Micić o gojaznosti
Samo tri zalogaja manje ..


Od raži i ječma, a nije pivo
Kvas krepi začas


Teta – tehnika
Spas iz podsvesti


Pedagogija
Naučite decu da uče

Hrana
Kad dunja zamiriše


Belo jača telo


Med prema bolesti


Slobodan Beštić
Profesor glume
student
homeopatije


Maja Ognjenović
Miloš i pobeda u srcu


Ljubav i strast
Žena je čuvar vatre