Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 171
aktuelno izdanje
Prvo upoznaj sebe!
dr Nebojša Jovanović

Piše:Danijela Kljajić
Svi se rađamo predodređeni za uspeh, jer na ovaj svet i dolazimo sa određenim potencijalima. Ukoliko ih dovoljno i na pravi način razvijemo i negujemo, uspeh će neminovno sam doći, kao kruna našeg rada i truda. I to važi za sve oblasti života: za lični razvoj, ljubavne odnose, posao ili roditeljstvo.
Ovako za “Bilje i zdravlje” govori dr Nebojša Jovanović, psihoterapeut i predsednik Udruženja psiholoških savetnika Srbije. Kao suosnivač organizacije “Akademija uspeha” savetuje kako postati i ostati uspešan i kojim se principima voditi kroz život.

Psihologija uspeha dobrim delom sastoji se u poznavanju prirodnih zakonitosti, odnosno pravila igre koja se zove život. Ukoliko tu igru umemo dobro da (od)igramo, kontinuirano tokom života, stvaramo uslove da se na lestvici uspeha penjemo sve više. Postoji nekoliko najosnovnijih formula uspeha koje se mogu svesti na tri rečenice (pravila):
1. Definiši jasno šta želiš
2. Budno prati svoje ponašanje – da li te vodi ka cilju ili od cilja
3. Kad primetiš da ideš od cilja, menjaj pravac

Kako, mimo pravila, put do uspeha izgleda u praksi?

Osnovni problem je što je mnogima teško da definišu prave ciljeve - ne znaju šta hoće, jer zapravo ne poznaju sebe. A upravo je samospoznaja polazna tačka ka uspešnosti. Nije uzalud proročica Pitija u Delfima davno rekla: “Upoznaj sebe i upoznaćeš sve što postoji...” Dakle, kad saznamo šta je autentično naše, rađa se pokretačka energija, pa to ŽELIM i HOĆU počinje da nas vodi ka uspehu.

Šta je još potrebno osim volje i želje?

-Potrebne su i određene sposobnosti- elementi uspeha, koji se mogu izraziti skraćenicom MODI: MOTIVACIJA, ODRICANJE DISCIPLINA, ISTRAJNOST. Ako nemamo motivaciju, ne vredi ni pokušavati, ako je imamo, ona nam nije dovoljna ukoliko nismo spremni na odricanja. Jer, sve što je u životu vredno mnogo košta i zahteva neko odricanje, a kolika će biti njegova cena, zavisi od toga šta želimo. To važi za sve oblasti života: za posao, za ljubavne veze i porodicu. Zato često na terapijama u okviru Metode životnog trenera, pacijentima savetujem da naprave što precizniji “cenovnik” životnih usluga ili odluka.

Često naglašavate da uz istrajnost i kontinuitet, značajnu ulogu ima i disciplina. Na šta konkretno mislite?

Neke stvari moraju stalno da se drže pod disciplinom: dobro roditeljstvo je, na primer, cilj za koji ne postoji predah. U istu vrstu ciljeva spadaju i bračni odnosi, kod kojih, ukoliko ne postoje disciplina i istrajnost, propadaju sva prethodna odricanja.

Neko je izuzetno uspešan u poslu, a doživljava krah u vezama ili braku?

Važno je shvatiti da se isti principi za postizanje uspeha moraju primenjivati u svim oblastima. Dakle, kao što investiramo u posao, poslovne partnere ili projekte, tako bi trebalo praviti “investicije” u ljubavnim odnosima ili na razvoju autentične ličnosti.

Šta biste ponudili kao savet za uspešan brak?

Oba partnera u braku moraju da se razvijaju. Međutim, u brak se često ulazi sa ciljem da se dobije sigurnost, koja se gradi na tome da jedan partner kontroliše drugog, pa se oni na taj način vremenom, umesto da se razvijaju, “guše” i postaju monotoni jedno drugom, što narušava njihov odnos.

Koji još principi održavaju bračnu zajednicu i vezu?

- Uzajamnost je drugi princip uspešnog braka, jer su muškarac i žena u zajednici da bi se dopunjavali i uzajamno pomagali. Nažalost, često se greši kada se već u prvim mesecima zajedničkog života pravi procena i nadmetanje - ko je više uložio u vezu, čije su emocije jače, čije su zasluge veće. Uzajamnost je uz poštovanje princip zdravog odnosa svake veze.

Koji su osnovni pokretači poslovnog uspeha?

- Isti principi koji važe za brak, mogu se primeniti i na poslovni uspeh: ako smo duže vreme na istom radnom mestu, a ne razvijamo se i ne napredujemo, počećemo da stagniramo. Takođe i u poslu bitna je uzajamnost i poštovanje: malo stvari možemo da završimo bez poslovnih partnera, koje opet, moramo da poštujemo i uvažavamo kao ravnopravne, ako želimo da ostvarimo uspeh.


Šta je zapravo merilo uspeha?

- Za većinu, to su emocije, jer se uspeh u bilo kojoj oblasti meri onim što će nas dovesti do osećanja ispunjenosti i zadovoljstva, i tada su principi uspeha univerzalni u svakoj oblasti.


Može li psihologija ličnosti da ukaže da je neko predodređen za uspeh?

- Na osnovu nekih osobina ličnosti može se proceniti da li osoba može da uspe i u kojim oblastima, ali opet, zavisno od toga šta se smatra uspehom. Postoje oni naši “mali” uspesi (na primer, biti dobar roditelj), kojih možda postanemo svesni kasnije. Bitno je da li neko može da uspe emocionalno, da se oseća ispunjenim i zadovoljnim, pa ukoliko uz to i razvije neke svoje sposobnosti, velike su šanse da sebe smatra uspešnim.

POTISNUTE AMBICIJE
Koliki uticaj na uspeh ima primarna porodica?

Može imati veliki uticaj – od pozitivne motivacije do “blokiranja” želja. U ovom drugom slučaju, osoba kad odraste ne uspeva jasno da razluči šta želi, “pogubi se” ostvarujući ciljeve koji nisu njeni, već ciljevi porodice ili sredine. Onaj kome takve potisnute - “zakopane” želje ostanu u prošlosti, ne otkriju se, (ne ožive), nikad ne uspe da stvori autentičnu ličnost. Dakle, potiskivanjem autentične ličnosti neko može da izgleda kao da je predisponiran za neuspeh.

MERILO
Da li manipulatni imaju pravo da se osećaju uspešnima?

- Manipulacija se koristi i u poslu i u ljubavi, kao princip kratkotrajnog, prividnog uspeha. Isto važi i za princip dominacije. Ali, da li je svaki čovek koji ima mnogo novca uspešan, da li ga to čini zadovoljnim ili mu daje samo kratkotrajni osećaj moći? Dakle, čovek sam bira šta će biti merilo njegovog uspeha.

Broj 171
Sadržaj


Novo
Operacija vena bez reza


Alternativa
Magnet spaja kosti


Andrija Milošević
-Živeti,a ne preživljavati



Dijabetes
Moderan život
sve „slađi“


Glina
Sunđer za bolesti

Red rođenja
Prvi – za šefa


Začini
Jelu ukus telu lek


Za žive rane
Melemi sa Radana

Antistres program u Ivanjici
Raj za menadžere

Prehlada
Mirovanje najbolji lek

Niška Banja
Topla voda živa zgoda
     

Upala jajnika
Kod lekara i travara


Seks – feromoni
Poznajem te po mirisu

Ukrštene reči




Za „Bilje i zdravlje“ govore:

akademik prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog

prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog

dr Miroljub Drašković, hirurg

mr ph. Milana Dučić,spec.farmakoinformatike

prim. Dr Dušanka Mandić, magnetoterapeut

dr Nebojša Jovanović, psihoterapeut

glumac Andrija Milošević