Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 171
aktuelno izdanje
Leči i odlaže ćelavost
Travar Milorad Kovačević

Piše:J. Matijević
Kada je pre 12 godina počela da mi opada kosa, jer mi je ćelavost genetski predodređena, koristio sam različite preparate protiv opadanja kose. Pošto mi nisu pomogli. počeo sam da pripremam i upotrebljavam bilje, ali i da beležim trave i periode kada sam ih koristio. Posle dve godine rezultati su bili očigledni, pa sam zahvaljujući beleškama utvrdio koje biljke i preparati su bili najdelotvorniji. Izdvojili su se kopriva i breza, a od njih i danas pripremam šampon kojim poslednjih 10 godina perem kosu.
Ovo su prva travarska iskustva Milorada Kovačevića iz Gornjeg Statovca nadomak Prokuplja. Danas ima četiri registrovana biljna leka. Zasada su najvažniji oni od ruse trave, koji leče herpes zoster i melem od male mlečike protiv tegoba prostate, kao i prvenac koji sprečava opadanje kose žena i muškaraca, a kod genetski predodređenih ćelavost odlaže za 10-20 godina.
- Reč je o biljnom sirću koje se dobija fermentacijom, ali ne na klasični, uobičajeni način. Za pripremanje upotrebljavam koren i list koprive, list breze i ruzmarin. Nema veštačkih dodataka i potpuno je prirodno. Štaviše, jedan od glavnih sastojaka je izvorska voda sa Radan planine.
Ovoj planini i rodnom mestu Kovačević se vratio pre četiri godine posle četiri decenije rada u Opovu kod Pančeva, gde je bio uspešan trener istoimenog Atletskog kluba. Na obroncima Radana slika, piše, smišlja nove pronalaske, ali i bere trave za mnogobrojne biljne lekove.
- Radan planina je stanište mnogobrojnih trava poput hajdučke trave, kantariona i vranilovke, a tu berem i posebnu travu, malo pznatu “blagu boljku” ili kako je narod naziva “modro puce”. Zrno ove biljke je izuzetan lek, naročito protiv najopasnijih bakterija i virusa, a provereno leči crni prišt, odnosno antraks - kaže Kovačević.
Osim što biljke sakuplja, naš sagovornik ih i gaji.
- Na pet hektara plantaža zasadio sam najviše žalfije, ali i matičnjaka, lavande, čubra, dragoljuba i drugih trava – kaže Kovačević, koji, zahvaljujući prirodnim preparatima, izgledom zavara i stručnjake, Kaže da lekari često ne veruju da ima 55 godina.
Na pitanje koje biljke su najbolje za jačanje organizma naš sagovornik odgovara:
- U našoj zemlji raste vranilovka, biljka koja regeneriše tkivo, pa bi čajeve i preparate trebalo uzimati kao najbolju preventivu. Pomešana sa rastavićem još je lekovitija.
Za očuvanje zdravlja, po Kovačevićevim rečima, najvažnije je da krv bude “čista”.
- Ima više biljaka koje se mogu nazvati “čistačima krvi”, a jedna od najboljih i najznačajnijih je sremuš. Od njega pripremam specijalno sirće za čišćenje krvi koje reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi. A kada je krv čista, treba očistiti i limfu. Izuzetni čistači limfe su broćika ili broć i koprivnjača, nažalost, zaboravljena i od travara, iako je odlična za lečenje oboljenja štitaste žlezde koja je, pak, direktno povezana sa stanjem limfe – objašnjava naš sagovornik i poručuje da ako čisti krv i limfa cirkulišu organizmom, onda su zdravi jetra, srce, bubrezi i drugi vitalni organi.

POJAČAJTE IMUNITET

- 50 g vranilovke
- 50 g rastavića
- 50 g matičnjaka
- 50 g žalfije
- 50 g majčine dušice
Kašiku mešavine prelijte šoljom provrele vode, poklopite i posle 10 minuta procedite. Čaj pijte 3 puta dnevno, pola sata posle jela.

ODREĐUJE POL DETETA
Na Festivalu pronalazaštva “Tesla fest” u Novom Sadu, Kovačević je 2006. godine prestavio metod za utvrđivanje pola deteta i njegovih naslednih osobina pre nego što je začeto.
- Teorija se potvrdila u praksi i pomaže ne samo za određivanje pola deteta, nego i za lečenje steriliteta. - -Otkrio sam, zapravo, energiju koja u talasima dolazi iz kosmosa, njen ritam, jačinu i uticaj na sve žive organizme, naročito u periodu stvaranja reproduktivnog materijala. Zahvaljujući ovom mom načinu lečenja steriliteta, rođeno je više od 1.500 beba – tvrdi Kovačević i poručuje da lekovito bilje i ishrana mogu, donekle, da pomognu određivanje pola deteta.
- Ako roditelji nekoliko meseci pre začeća uzimaju više mlečnih proizvoda šanse za devojčicu su daleko veće, a ukoliko jedu više mesa, ribe i oraha mogu da se nadaju dečaku- kaže Kovačević.
Sterilitet se, takođe, može lečiti biljkama kao što su koren omana za žensku neplodnost, a za mušku čubar. Ipak, lekovito bilje i hrana su po Kovačeviću mnogo manje efikasni od lečenja kosmičkom energijom.

POKLON
Milorad Kovačević nagradiće četiri čitaoca „Bilja i zdravlja“ sa po jednim od svoja četiri poptuno prirodna preparata. Zainteresovani trebada se jave u ponedeljak, 8. novembra u 14 sati, na telefon redakcije 011-3028-143.
Medju poklonima za čitaoce su:
- „mala mlečika“, biljno sirće protiv bolesti prostate
- „sremuš“, biljno sirće za bolesti krvi
- “kosorarst“, biljno sirće protiv opadanja kose, peruti i kožnih obljenja
- “tenin“,biljno sirće protiv kožnih bolesti, akni, kurjeg oka, ispucale kože, bradavica

Preparate je registrovao Jugoinspekt Beograd.

Broj 171
Sadržaj


Novo
Operacija vena bez reza


Alternativa
Magnet spaja kosti


Andrija Milošević
-Živeti,a ne preživljavati



Dijabetes
Moderan život
sve „slađi“


Glina
Sunđer za bolesti

Red rođenja
Prvi – za šefa


Začini
Jelu ukus telu lek


Za žive rane
Melemi sa Radana

Antistres program u Ivanjici
Raj za menadžere

Prehlada
Mirovanje najbolji lek

Niška Banja
Topla voda živa zgoda
     

Upala jajnika
Kod lekara i travara


Seks – feromoni
Poznajem te po mirisu

Ukrštene reči




Za „Bilje i zdravlje“ govore:

akademik prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog

prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog

dr Miroljub Drašković, hirurg

mr ph. Milana Dučić,spec.farmakoinformatike

prim. Dr Dušanka Mandić, magnetoterapeut

dr Nebojša Jovanović, psihoterapeut

glumac Andrija Milošević