Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 171
aktuelno izdanje
Da kost brže zaraste
Magnetoterapija

Piše:Danijela Kljajić
U poslednjiem veku magnetno polje koje nas štiti od kosmičkih zračenja i ujedno služi za razvijanje i razmnožavanje svih živih bića, nestaje sve brže. Kada su polovinom prošlog stoleća naučnici u Japanu konstatovali da je magnetno polje Zemlje smanjeno i da je sadašnjem svetu potreban magnetizam te vrste, javila se i potreba za korišćenjem magneta u terapijske svrhe. Magnetoterapija pokazala se vrlo delotvornom za regeneraciju tkiva, obnavljanje hrskavice, prokrvljenost arterijskih krvnih sudova. Primenom magneta modrice se brišu, a rane i prelomi brže zarastaju–objašnjava za „Bilje i zdravlje“ primarijus dr Dušanka Mandić, magnetoterapeut i pronalazač unipolarno orijentisane elastrične magnetne “MADU trake“.


Doktorka Mandić podseća da za razliku od elektromagnetizma, (savremene tehnike koja se koristi u medicini i rehabilitaciji) koji ne može da se aplikuje 24 sata dnevno, magnetsko polje trake ima čist, statički, stalni magnetizam, kao Zemljin, i može da se aplikuje beskonačno.

- To je dodatna terapija, takozvana supstituciona terapija, a metoda je neagresivna: blago magnetsko polje u vidu pločice, koja se nosi u posebnom “džepu”, postavlja se na površinu kože i nosi određeno vreme. Pacijent ne oseća ništa, sem blage toplote, jer takvo blago magnetno polje povećava temperaturu u području gde deluje za deseti deo Celzijusovog stepena. Magnetsko polje deluje samo dok je magnet sa tom trakom na telu – kaže dr Mandić.

U TELU
Prema rečima naše sagovornice, ovako postavljen magnet deluje na dubini blagog, slabog magnetnog polja do 55 cm u telu, (kao blaga plima koja “potapa” tkiva na toj dubini). Nije bitna jačina, već prisustvo magnetskog polja, čije je dejstvo višestruko lekovito: regenerativno deluje na razna tkiva, a naročito na hrskavicu. Tu novu metodu usvojilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.
- Dipoli, odnosno, “plus i minus materije” u organizmu, u bolesnom području dokazano se umrse. Mogu da se odmrse raznim aparatima i instrumentima u trajanju 3-3,5 sata i nakon toga postavlja se magnet, koji svojim unipolarnim poljem - jednim polom prema čoveku, drži te dipole kao glavice čioda ili šibice, sve okrenute paralelno na istu stranu. Dipoli se ne mogu ponovo umrsiti i samim tim nema zagušenja protoka ni krvi, ni hrane, ni energije i počinje oporavak.

NAJEFIKASNIJA

Biofizička snaga magnetskog polja koristi se da pokrene najpre biohemijske mehanizme u telu, a zatim i bioelektrične.
Sva tkiva dišu, a disanje se popravlja dovođenjem kiseonika u dotično područje, koje je ispod magnetne trake. Krvni sudovi se šire, kiseonik sa hemoglobinom se izdašnije doprema i tkivo se hrani. Samim tim, tkivo koje se “gušilo” pre toga zbog nedostatka kiseonika, proizvelo je kisele produkte, koji se sada odvode. Oni inače nisu poželjni, jer “štipaju” mišiće i smetaju. U ovom slučaju se taj metabolički proces izvodi fiziološki do kraja, do potpunog disanja tkiva i stvara se bazna sredina koja pogoduje regeneraciji.

Magnetoterapijom se najviše tretiraju kukovi, kolena, kičma, ređe laktovi, ručni i skočni zglobovi, vilice, ali i paradontopatije ( jer je ova metoda dobra za učvršćivanje tkiva kostiju oko zuba), a lekovita je i za osteoporozu. Ova terapija koristi se i za bolesti krvnih sudova (arterijske krvne sudove), dijabetske angiopatije, kod kojih je unutrašnjost krvnog suda napadnuta bolešću i krvni sud se zapušava.
Primenom ove terapije, na arterijskim krvnim sudovima kod dijabetičara se za četiri i po meseca rode novi “pupoljci” krvnih sudova, koji kao mali potoci počnu da se spajaju i stvaraju prirodne bajpas fenomene.

Najbolje rezultate magnetoterapija daje u lečenju koštano- zglobnog sistema. Manji uspeh zabeležen je kod arterijskih krvnih sudova, a najslabija efikasnost je kod gangrenoznih bolesnika. Magnetoterapijom može da se leči i venski sistem, s tim što proširene vene ovom metodom ne mogu da se vrate u normalu, jer je anatomski promer- volumen deformisan. Ali, krv može lakše da ide ka srcu. Ako se tromboza prepokrije magnetima, tromb može da se „čuva” na određenom mestu da ne putuje po celom organizmu. Ova terapija se može koristiti i preventivno za rano lečenje sportista, kod trauma i bilo kakvih problema u ishrani tkiva. Modrice se brže brišu i prelomi za 25-30 odsto vremenski brže zarastaju.

ČISTA I EKOLOŠKA
Prema rečima doktorke Mandić, magnetoterapija se koristi zajedno sa drugim neinvazivnim terapijskim metodama kao što su lečenje bojama (hromoterapija), zvukom (sonoterapija), solju (haloterapija), mirisima (aromaterapija).
- Nije bolna i ne ometa pacijenta. Ekološki je čista i ne remeti prirodne tokove energije, niti zagađuje životnu sredinu. Magnetna traka nosi se nekad i godinama, a najveći učinak u oporavku kostiju, na primer, očekuje se za prvih šest meseci terapije, kada je i rok za prvu kontrolu. Nema nikakvih kontraindikacija, a mere opreza zadržane su u trudnoći -da se ne bi rađale krupne bebe (sva živa bića u ovakvom magnetnom polju su krupnija), pacijenata koji imaju pejsmejker ili malignitet – ističe naša sagovornica.

PRIZNANJA
Dr Dušanka Mandić 1995. godine patentirala je “klopku za gelere”, kojom je uspešno lečila više od 700 ranjenika, vadeći iz njihovih tela predmete zaostale posle ranjavanja. Za taj pronalazak 1996. godine UN proglasile su je u Ženevi za svetskog pronalazača godine. Otkrivši da unipolarno postavljeni magneti mogu imati daleko veći efekat, dr Mandić je 1998. godine patentirala “MADU traku”, koja joj je donela niz visokih priznanja: belgijski Krst legije časti, Medalju časti američkog biografskog instituta, koji je proglasio za ženu godine i titulu ličnosti godine Međunarodnog biografskog centra u Kembridžu.
Naša sagovornica je početkom prošlog meseca svoje ideje predstavila i na Prvom svetskom kongresu za regenerativnu medicinu u Hanoveru

Broj 171
Sadržaj


Novo
Operacija vena bez reza


Alternativa
Magnet spaja kosti


Andrija Milošević
-Živeti,a ne preživljavati



Dijabetes
Moderan život
sve „slađi“


Glina
Sunđer za bolesti

Red rođenja
Prvi – za šefa


Začini
Jelu ukus telu lek


Za žive rane
Melemi sa Radana

Antistres program u Ivanjici
Raj za menadžere

Prehlada
Mirovanje najbolji lek

Niška Banja
Topla voda živa zgoda
     

Upala jajnika
Kod lekara i travara


Seks – feromoni
Poznajem te po mirisu

Ukrštene reči




Za „Bilje i zdravlje“ govore:

akademik prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog

prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog

dr Miroljub Drašković, hirurg

mr ph. Milana Dučić,spec.farmakoinformatike

prim. Dr Dušanka Mandić, magnetoterapeut

dr Nebojša Jovanović, psihoterapeut

glumac Andrija Milošević