Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 172
aktuelno izdanje
Uloga majke najdraža
Piše:Jelena Matijević

- Uvek sam nasmejana i ništa mi više nije teško. Roditeljstvo je stvarno posebno, jer oplemejuje. I nije uticalo samo na Vojina i mene, nego i na na Vojinovu mamu, moje roditelje i sestre, koji čuvaju našu decu, pomažu nam i često su sa nama.
Ovako za naš list govori o svojoj najdražoj ulozi Sloboda Mićalović-Ćetković, glumica, supruga Vojina Ćetkovića, takođe glumca.

Mlada majka bliznakinja Vere i Mile, koje će krajem januara napuniti godinu, nema vremena za duge intervjue, ali smo sa njom uspeli da popričamo na dodeli priznanja za Velnes lice godine. Klub privrednih novinara dodelio je ovu nagradu pravoj osobi, jer Boba, kako od milja zovu proslavljenu Anđelku iz „Ranjenog orla“ , obožava velnes i spa tretmane.

- Pružaju mi neophodnu fizičku i duhovnu ravnotežu. Moji bližnji znaju koliko verujem u ovu vrstu opuštanja.
Da je nagrada otišla u prave ruke prisutnima je odmah bilo jasno, jer Slobodina lepota pleni, a njen izgled govori da je majčinstvo samo oplemenilo i dalo dodatni, poseban pečat njenom šarmu.
Kako joj polazi za rukom da i pored mnogobrojnih obaveza sačuva izgled od koga zastaje dah, Sloboda za “Bilje&Zdravlje” otkriva:
- Trudim se, zaista! Prvenstveno pazim šta jedem i pokušavam da budem što više fizički aktivna. Imam utisak da je moj sadašnji izgled potiče od duhovne smirenosti i radosti kojom je trenutno prožet moj život, pa verujem da su, ipak, dve moje princeze “najodgovornije” za sve što se na meni vidi, i na licu i u fizičkom izgledu.
O tome koliko je srećna naša sagovornica rado govori, ali ne skriva ni da je lako stiže umor.
- Oni koji imaju blizance najbolje mogu da me razumeju. Teško mi je da uskladim privatne i poslovne obaveze, pa malo vremena ostaje za mene. Ipak, trudim se da, kad god mogu, priuštim sebi neki tretman u velnes centru. Porodica mi mnogo pomaže da to postignem. Odlazak na ove tretmane je pravi mali ritual. Uvek idem sama, jer volim da to bude moje vreme, moja dva sata. A, kada dođem na tretman zamolim osoblje da ćutimo, što oni uvek ispoštuju, pa pustim mislima na volju i uživam u tišini koju posvetim sebi.
O tome koliko su joj ovi tretmani pomogli da brzo posle porođaja vrati vitku liniju, Sloboda kaže:
- U trudnoći sam dobila 15 kilograma, a posle porođaja pet je bilo viška. Blizanačka trudnoća je sama po sebi veoma rizična tako da sam morala dobro da pazim šta jedem i koliko sam fizički aktivna. S obzirom na to da sam se malo kretala, morala sam da pazim šta jedem, pa sam ispoštovala pravila zdrave ishrane i da u obrocima bude što više namirnica koje bebama odgovaraju. Nisam imala nikakvu posebnu “trudničku” dijetu, ali sam se konsultovala sa nutricionistima. Jela sam hleb, doduše integralni, sa zrnevljem različitih žitarica, često sam pripremala obroke sa mesom i jela mnogo voća i povrća. Pila sam i dosta tečnosti, odnosno vode, čak paket za dva dana i verujem da je to imalo dobre efekte na moj organizam i da je, verovatno, doprinelo da se ne ugojim mnogo. Priznajem i da sam za to vreme, prvi put na pravi način uvidela važnost i značaj pravilne ishrane, kao i da sam tek tada spoznala zlatno pravilo o pet zdravih obroka dnevno.
Tako je, kaže, bilo u trudnoći, a tako je i sada.
- Ranije sam na različite načine pokušavala da smršam. Najčešće su to bile brze, takozvane instant dijete, a koliko su nezdrave, osećam i danas, jer su mi ostavile probleme sa želucem. Sada znam da su ključ vitkosti pravilna ishrana, koja podrazumeva 4-5 manjih obroka dnevno i fizička aktivnost. Istina, rekreacija je bila sastavni deo moje svakodnevice, ali za vreme trudnoće nisam smela mnogo da se krećem, pa sam tu naviku pomalo zapustila. Probala sam da se više fizički aktiviram posle porođaja, ali sam shvatila da još nemam snage. A, ni od dece ne mogu još lako da se odvajam zbog odlaska u teretanu ili neki fitnes klub – uz osmeh priča Sloboda.

Očigledno je, kaže, da se lista njenih životnih prioriteta od rođenja Vere i Mile poptuno promenila.

- Devojčice su na prvom mestu i sve je podređeno njima, a kad je princezama dobro, ja se najbolje osećam. Iskreno, nikada nisam bila sigurnija. Ništa ne moram, a sve mogu. Zato sam i odlučila da se vratim samo ulogama u predstavama koje sam igrala pre trudnoće i da prihvatim ulogu u filmu "Nepobedivo srce" u režiji Zdravka Šotre. Posao mi je sada na drugom mestu, pa iako se bolje osećam dok radim, vreme provedeno sa ćerkama je jedinstveno i neponovljivo i nikakav posao ne može da ga zameni. One su uvek na prvom mestu, a ostalo ... kako se stigne.

PRIVATNOST PRE SVEGA
Osim toga što nam je rekla da su iste, a različite, predivne svaka na svoj način, Sloboda nije želela mnogo da govori o Veri i Mili.
- I Vojin i ja se trudimo da što više očuvamo privatnost. Slikanje u kući i priče o intimi su folklor na koji ne pristajemo, jer je sasvim dovoljno da publiku usrećimo i oraspoložimo radom.

KOMOVICA I RUZMARIN
Na pitanje da li veruje u narodnu medicinu i lekovitost biljnih preparata Sloboda za “Bilje&Zdravlje” otkriva:
- Verujem, i kad god mi je nešto falilo uvek prvo pribegnem proverenim narodnim lekovima pa tek, ako ne pomognu, uzimam lekove. Ipak smatram da bi savete trebalo tražiti samo od dobrih poznavalaca lekovitog bilja. U našoj porodici o lekovitim travama najviše zna Vojinova mama i njeni biljni preparati su nam uvek pomagali. Kada sam imala probleme sa kosom napravila mi je rastvor od komovice i ruzmarina. Deset dana sam mazala vlasište i kosa mi je postala bujnija i sjajnija. Ovaj preparat je efikasan i kad grlo “izda”, a samo 2-4 kapi dnevno za dva dana teraju prehladu, a grlo vraćaju u normalu.

PRVI PORODIČNI ODMOR
O mojim devojkama mogu da kažem: ni manje meseci ni više kilometraže. Već smo imali nekoliko zajedničkih odmora, bili smo na Zlatiboru i u Grčkoj, a sada sve više vremena provodimo na placu u Čortanovcima. Najvažnije je da smo u prirodi, što obavezno podrazumeva i blizinu reke. Vojin peca, a mi šetamo i uživamo. To je ono što ispunjava i usrećuje – kaže uz osmeh Sloboda.

Broj 172
Poznati o zdravlju
Sloboda Mićalović-Ćetković, glumica
Uloga majke najdraža


Ivan Ivanović, voditelj
Šaljivdžija bez pardona

...............

Zemljotres
Strah jači od Rihtera


Lečenje biljem


Lekovi iz dvorišta


Gorko skida šećer


Šolja čaja iz raja


Holesterol
Dobar ili loš - nije svejedno
 
Muzikoterapija
Bah spušta pritisak


Lekovi i namirnice
Andol i beli luk u klinču


Bol u leđima
Stepenice terapija


Tretmani kose
Otrov u frizuri!


Mladi i droga
Upoznajte društvo svoje dece


Superbrejn joga
Smiri telo, ojačaj um


Za `Bilje&Zdravlje` govore

pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, oftalmolog
prof. dr Miroslava Medić-Zamaklar, endokrinolog
prof.dr Petar Nastasić, psihijatar
prim. dr Branko Sbutega, ortoped
ass.dr Jasna Zidverc Trajković, neurolog
dr Dušica Marković Žigić, psihijatar
glumica Sloboda Mićalović Ćetković, Ivan Ivanović, tv voditelj