Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 172
aktuelno izdanje
Šolja čaja iz raja
Prof. dr Milenko Ćurčić

Piše: V.Mitrić

Lečenje biljem ne može biti nikakva alternativna medicina, niti nešto tome slično, jer alternativa podrazumava korišćenje jednog ili drugog. Ne može se praviti izbor između „palitreksa“ i čaja od uve, na primer. Tradicionalna i zvanična medicina treba da budu udružene, što je trend u svetu. Dužni smo da poštujemo zvaničnu medicinu, ona mora da bude primarna, a tradicionalne lekove možemo da uključimo u lečenje.
Ovako stav o ulozi bilja u u lečenju ljudi, najsažetije, za naš list, iznosi profesor dr Milenko Ćurčić sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji se,u Bijeljini, bavi pripremanjem čajeva I preparata na biljnoj osnovi više od tri decenije.
- Pacijent koji se suoačava sa teškim zdravstvenim problemima mora da poštuje zvaničnu medicinu, a tradicionalna dolazi u nekom postoperativnom toku, gde možemo ići na jačanje njegovog imunog sistema-smatra naš sagovornik, čiji se preparati i čajevi koriste, ne samo na tlu nekadašnje SFRJ, već na svim meridijanima. - Prednost bilja, u odnosu na lekove je preventiva. Mi nemamo navike da popijemo šolju čaja od lekovitih biljaka. Ne znamo, nećemo da znamo ili zaboravljamo da, recimo, šolja čaja od gloga jača srce, ona od matičnjaka povoljno deluje na nervni i probavni sistem i tako redom. Zato je potrebno da se više radi na upoznavanju sa preventivnim značajem bilja, od osnovne do srednje škole.
Dok mnogi drugi, širom sveta, piju čaj, a ne kafu, kaže naš sagovornik, kod nas je uobijačeno „nalivanje“ kafama. Turci, naglašava profesor, umesto kafe redovno piju čaj, koji se pije i u Engleskoj, od najsiromašnije porodice do kraljičinog dvora.
- Ja ne lečim dijabetes, ali postoje biljke koje mogu da ublažavaju tegobe, koje prati to oboljenje, ali nema tog čoveka koji je prestao da uzima zahvaljujući čajevima - poručuje profesor Ćurčić. - Oni koji smatraju da imaju čarobnu moć da čajevima „skidaju“ bolesnike sa insulina, nema dileme, klasični su prevaranti! Ublažavanje i sanacija bolesti su ono gde bilje može značajno da pomogne.Kod mene se, recimo, prilično traže čajevi protiv bakterija, naročito ešerihije, koji je možda najprodavaniji. Veliko je interesovanje za čaj protiv kamena i peska u bubregu, čijom se redovnom upotrebom, zaista, eliminiše hiruški nož.
Najveće antibakterijsko dejstvo, imaju čajevi od biljaka kao što su timijan, majčina dušica, vranilo trava, zatim rtanjski čaj, brusnica. .
Za rastvaranje kamena iz bubrega dobro se pokazao izdanak pirevine, trokota i zečiji trn. One, u „Ćurčićevom čaju“, uz još neke diuretike, koji doprinosi boljem izmokravanju, daju sasvim dobre rezultate“. Diuretici se dodaju, ali ne veštački, već u vidu uve i brusnice. Čajevi se moraju hladiti sat vremena, „a ne da se piju posle 10-15 minuta, jer blagodeti biljke u tom slučaju nisu potpune“
- Korenje biljaka koje se koristi za čaj ,kuva se oko pet minuta, a plodovi i liske se prelivaju toplom vodom-kaže profesor Ćurčić.- Najbolje rezultate kod pacijenata kod kojih je registrovana krv u mokraću dale su biljke rusovača i crveni zdravac, to su, stručno rečeno, hemostatici koji zaustavljaju hematuriju(krvarenje). Ogromno je interesovanje pacijenata, koji imaju tegobe sa prostatom, za moj čaj „prostat plus“, koji je zasnovan na travi od „male mlečnice“.Svi muškarci stariji od 40 godina, ako žele da povedu računa o prostati, treba da redovno, prevetivno uzimaju čajeve, jer, kada dođe do noža, onda je to sasvim, sasvim druga priča.
Pacijenti profesoru Ćurčiću obavezno donose lekarske izveštaje, otpusne liste ili otpusna pisma, pa tek onda je, kako kaže, u prilici da im predloži šta, iz njegove čajevima i preparatima bogate apoteke, može da ponudi.Marljivo, stručno, odgovorno i savesno spema čajeve u svoj bijeljinskoj laboratoriji, koja je je uređena i radi po najvišim propisanim zdravstvenim standardima, koji važe ne samo u RS i BiH, već i Evropi i svetu.

BOTANIČKA BAŠTA
U rodnom Velinom Selu, kod Bijeljine, profesor je uredio staro domaćinstvo svojih predaka, priododao mu muzejske postavke, uredio botaničku baštu sa mnogobrojnim lekovitim biljkama, pa svaka, pored latinskog, ima i naziv na srpskom jeziku.To je mesto koje rado posećuju mnogi njegovi prijatelji, kolege, poznanici, uživajući i u lepoti prelepog prostora i u zanimljivim i gotovo neiscrpnim pričama omiljenog profesora o lekovitim svojstvima bilja.

Broj 172
Poznati o zdravlju
Sloboda Mićalović-Ćetković, glumica
Uloga majke najdraža


Ivan Ivanović, voditelj
Šaljivdžija bez pardona

...............

Zemljotres
Strah jači od Rihtera


Lečenje biljem


Lekovi iz dvorišta


Gorko skida šećer


Šolja čaja iz raja


Holesterol
Dobar ili loš - nije svejedno
 
Muzikoterapija
Bah spušta pritisak


Lekovi i namirnice
Andol i beli luk u klinču


Bol u leđima
Stepenice terapija


Tretmani kose
Otrov u frizuri!


Mladi i droga
Upoznajte društvo svoje dece


Superbrejn joga
Smiri telo, ojačaj um


Za `Bilje&Zdravlje` govore

pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, oftalmolog
prof. dr Miroslava Medić-Zamaklar, endokrinolog
prof.dr Petar Nastasić, psihijatar
prim. dr Branko Sbutega, ortoped
ass.dr Jasna Zidverc Trajković, neurolog
dr Dušica Marković Žigić, psihijatar
glumica Sloboda Mićalović Ćetković, Ivan Ivanović, tv voditelj