Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 172
aktuelno izdanje
Andol i beli luk u klinču
Piše:D.K.

Nije mali broj onih koji, u želji da se izleče ili očuvaju zdravlje, uporedo sa oubičajanom hranom koriste i lekove i dodatke ishrani. Pritom ne razmišljaju o tome da postoji međusobna "netrpeljivost" i da loše kombinacije mogu da prouzrokuju štetne posledice.
Koje su loše kombinacije? O njima za "Bilje i zdravlje” govori farmaceut iz Beograda Nenad Cimbaljević.
- Opšta je preporuka da pacijent, ako nema probleme sa digestivnim traktom kao što su gastritis ili čir na želucu, lekove koristi sat pre jela ili dva sata posle obroka. Na taj način izbegava mogućnost loše interakcije leka i hrane.

1.ANTIBIOTICI su prvi na listi lekova koji izazivaju štetne interakcije. Na primer, tetracikline ("dovicin", "doksiciklin") ne bi trebalo da se koriste sa mlekom i mlečnim proizvodima, jer kalcijum umanjuje njihovo delovanje. Nije poželjno čak ni da se sa antibioticima piju probiotički jogurti, bez obzira na to što obiluju "prijateljskim" bakterijama. Osim toga, ako pijeta tetracikline, nemojte da koristite preparate gvožđa, jer usporavaju apsorpcija antibiotika, a samim tim i delovanje.

2.BAKTRIM - ne bi trebalo da se pije posle voća, već sa mnogo tečnosti.

3.IBUPROFENI ("BRUFEN"), ili nesteroidni antireumatici, ne bi trebalo da se kombinuju sa alkoholom i duvanom, ali i sa kortekosteroidima jer mogu da iritiraju digestivni trakt, posebno želudac. Pritom je rizik za zdravlje veći ako se uporedo koriste sa antikoagulansima, beta blokatorima, diureticima i lekovima za kardiovaskularni sistem. Sa njima je rizično da se upotrebljavaju i acetilsalicilni lekovi ("andol", "aspirin") jer može da dođe do vaskularnih komplikacija.

4.LEKOVE PROTIV ČESTIH STOLICA ili antidijaroike ("loperamid") nije preporučljivo piti sa antibioticima i sedativima.

Preparati

Ma koliko delovali bezazleno i neki preparati mogu da se nađu "u kliču" sa lekovima.

1.ŠUMEĆE TABLETE, posebno u većim dozama, ne preporučuju se onima sa povišenim krvnim pritiskom, jer čine da bude još viši.

2.PREPARATI GLUKOZAMINA koji se koriste u slučaju oštećenja zglobova, ne bi trebalo da se kombinuju sa antikoagulantom "varfarinom", kao ni ako bolujete od dijabetesa, jer izazivaju hiperglikemiju.

3.IMUNOSTIMULATOR KOENZIM Q10 "ne trpi se" sa statinima, lekovima koji se koriste da se smanji nivo holesterola u krvi i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

BILJE
I neke biljke, pre svega zahvaljujući supstancama koje sadrže, mogu da budu loša kombinacija sa lekovima i preparatima.

1.KANTARIONOVO ULJE koje se koristi za ublažavanje opekotina, rana, ožiljaka, hemoroida i vaginalnih upala, može da prouzrokuje alergije, naročito ako se kombinuje sa preparatima za negu kože koji sadrže kortikosteroide. Osim toga ako kožu namažete kantarionovim uljem ne bi trebalo da se sunčate. Duga je i lista loših interakcija ovog ulja sa lekovima (kardiotonici, antikoagulansi, kontraceptivi, antikonvulzivi...) koji se koriste oralno.

2.EHINACEA, ako se koristi u obliku kapi i sirupa, može bez obzora na to što je biljni imuno stimulator, da izazove alergije, naročito dece. A, ako je reč o odraslim u nekim slučajevima ehinacea se ne slaže sa kofeinom, i lekom "midazolamom".

3.VITAMIN K kojim obiluje zeleno povrće a posebno spanać i kupus, ne "podnosi" lek "varafarin" ili "farin", inače antikoagulans. Sa ovim lekom se ne slaže ni ginko biloba.

4.BELI LUK se ne "ljubi" sa lekovima kao što su "aspirin", "farin" i "brufen" i antidijabeticima. Iako snižava nivo šećera i masnoću dijabetičarima može da izazove hipoglikemiju.

5.ALOJA I SENA mogu indirektno da utiču na skok krvnog pritiska jer smanjuju količinu kalijuma.

6.ĐUMBIR kao napitak i kao začin, ne slaže se sa lekovima protiv viška stomačne kiseline (anticidi), antikoagulansima i insulinskim preparatima.

LAKSATIVI
Stariji češće od ostalih upotrebljavaju laksative, a za istu svrhu i čajeve sene ili lanenog semena. U slučaju da ih koriste neposredno pre ili posle lekova smanjuju mogućnost da se dobro apsorbuju jer se ubrzano prazne creva. Osim toga i preparati za mršavljenje, čajevi i supstance koje ograničavaju apsorpciju masti (kitosan) umanjuju delovanje lekova jer ili ubrzavaju "distribuciju" ili ih kao sunđer upijaju.

SAVET
Preparati gvožđa trebalo bi da se piju sa sveže ceđenim sokom limuna ili pomorandže jer se u kiseloj sredini bolje resorbuju.

Broj 172
Poznati o zdravlju
Sloboda Mićalović-Ćetković, glumica
Uloga majke najdraža


Ivan Ivanović, voditelj
Šaljivdžija bez pardona

...............

Zemljotres
Strah jači od Rihtera


Lečenje biljem


Lekovi iz dvorišta


Gorko skida šećer


Šolja čaja iz raja


Holesterol
Dobar ili loš - nije svejedno
 
Muzikoterapija
Bah spušta pritisak


Lekovi i namirnice
Andol i beli luk u klinču


Bol u leđima
Stepenice terapija


Tretmani kose
Otrov u frizuri!


Mladi i droga
Upoznajte društvo svoje dece


Superbrejn joga
Smiri telo, ojačaj um


Za `Bilje&Zdravlje` govore

pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, oftalmolog
prof. dr Miroslava Medić-Zamaklar, endokrinolog
prof.dr Petar Nastasić, psihijatar
prim. dr Branko Sbutega, ortoped
ass.dr Jasna Zidverc Trajković, neurolog
dr Dušica Marković Žigić, psihijatar
glumica Sloboda Mićalović Ćetković, Ivan Ivanović, tv voditelj