Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 173
aktuelno izdanje
Odžačari bronhija i pluća
Priredila: J. M.
Tokom jeseni i zime često se jave upale koje počnu u grlu i "spuste se" na dušnik i bronhije, što izaziva taloženje sekreta, bolove u grudima i otežano disanje. U narodnoj medicini se za te boljke koriste čajevi i biljni preparati koji pospešuju iskašljavanje i izbacivanje šlajma čime se čiste bronhije, obezbeđuje slobodna cirkulacija kiseonika i brže ozdravljenje.
Lekovito bilje koje se koristi za te svrhe sadrži sluz, saponozide (materije koje mućkanjem pene kao sapun), kao i etarska ulja prijatnog mirisa i antiseptičkog delovanja.
Čajevi za iskašljavanje i ublažavanje kašlja piju se, kad se malo ohlade, zaslađeni lipovim ili planinskim medom iz borovih šuma.

BELI SLEZ
Reč je o tradicionalnom leku za iskašljavanje (ali ga i lekari propisuju kao pomoćno lekovito sredstvo) jer sadrži mnogo sluzi. Iskusni travari znaju da je najbolje da koren belog sleza vade u oktobru, na kraju vegetacije, jer tada sadrži najviše ove materije. Koren bi trebalo odmah da se očisti, oguli i što pre osuši na 60-70 stepeni, isecka, stavi u tamne teglice i dobro zatvorn.
NAPOMENA: Ako se za ispiranje grla i nosa beli slez koristi u obliku macerata, iseckan koren stavi se oko 2 sata u hladnu vodu (ne u ključalu) i češće promeša drvenom kašikom.

RECEPT

- 25 g korena belog sleza
- 25 g crnog gaveza
- 25 g iđirota
- 10 g cveta divizme
- 10 g podbela
- 5 g anisa
* Kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode i poklopite. Kada se malo prohladi, procedite, zasladite kašičicom meda i pijte toplo. Čaj kuvajte i pijte 4-5 puta dnevno.

PODBEL
Raste najčešće na ilovači, na nasipima, pored puteva, izvora, potoka i na vlažnim njivama. I u listu i u cvet je obilje sluzi. Ova biljka je nezaobilazan sastojak plućnih čajeva kao sredstvo protiv kašlja (otuda mu potiče i latinski naziv “tussis” što znači kašalj).

RECEPT

- 40 g cveta i lista podbela
- 20 g ploda anisa
- ½ kg lipovog ili planinskog meda
* Anis zdrobite u avanu, dodajte podbel, poparite sa pola litra ključale vode i poklopite. Posle 8 sati procedite i pomešajte sa medom. Svaki sat uzimajte po kašiku.

PLUĆNJAK (MEDUNIKA)
Kosti se za lečenje katara disajnih puteva, naročito kašlja s manje ili više šlajma, gripa, upale pluća, hroničnog bronhitisa i plućnih tuberkuloza. Obiluje taninima i saponozidima, a sadrži i rastvorljive i nerastvorljive silikate. Za lek se prikuplja cela biljka, bez korena.

RECEPT

- 10 g plućnjaka
- 10 g majčine dušice
- 10 g korena belog sleza
- 10 g crnog gaveza
- 10 g cveta podbela
- 10 g divizme
- ½ kg lipovog meda
* Mešavinu poparite sa pola litra ključale vode, poklopite, posle 8 sati procedite, pomešajte sa medom i svakog sata uzimajte po kašiku.

SAPUNJAČA
Raste na vlažnim peskovitim mestima, najčešće rečnim obalama, nanosima i nasipima. Lekovit je samo koren koji obiluje saponozidima pa kada se gnječi u vodi obilno peni. Osušeni koren se upotrebljava protiv kašlja i da se izbaci sluz.
NAPOMENA: Sapunjača se svrstava u retke vrste, pa ne bi trebalo da se sakuplja u prirodi. Može da se gaji u kući, ali je najbolje da se kupuje u biljnoj apoteci.

RECEPT

- 20 g korena sapunjače
- 20 g sladića
- 20 g lista podbela
- 20 g belog sleza
- 20 g pitomog kestena
* Kašiku smese prelijte sa 2 dl proključale vode i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite kašičicom meda i pijte 4-5 puta dnevno.

CRNI GAVEZ
Ova rasprostranjena biljka raste pored reka i po vlažnim livadama. Lekovit je koren, a najefikasniji je ako se vadi i suši u jesen ili proleće. S obzirom na to da koren sadrži purinski derivat alantoin pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva, a zahvaljujući sluzi i etarskom ulju olakšava iskašljavanje.

RECEPT

- 50 g gaveza
- 50 g bamija
* Koren gaveza i bamije usitnite i poparite sa 4 dl ključale vode, poklopite, sačekajte 8-10 sati, podelite na tri dela i pijte posle svakog obroka.

MAJČINA DUŠICA
Lekoviti sastojci, među kojima i etarsko ulje, su u listu i cvetu tako da iskusni travari beru samo gornje polovine lisnatih grančica u cvetu. Ekstrakt etarskog ulja se koristi sam ili pomešan sa drugim sastojcima protiv "običnog" i velikog kašlja. Osim ekstrakta koristi se i čaj.

RECEPT

- 50 g majčine dušice
- ½ l vode
* Majčinu dušicu poparite ključalom vodom, poklopite, posle 2 sata procedite, zasladite medom i pijte po 2,5 dl ujutro i uveče.

DUNJA
Semenke ove biljke sadrže obilje sluzi, pektina, šećera i ulja. Koriste za pripremanje emulzija protiv kašlja.

RECEPT

- 15 g semena dunje
- 15 g semena lana
- 15 g lipovog cveta
- 15 g bagremovog cveta
- 15 g bršljana
- 15 g korena omana
- 10 g kleke
* Kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite lipovim medom i pijte 4-5 puta dnevno.

Broj 173
Poznati o zdravlju
Danica Maksimović, glumica
Kroz život otvorenog srca

Sanja Kerkez, operska pevačica
Ajurveda čuva sopran

Lečenje biljem

Travar Miomir Pop Manić
Tajni miks leči prostatu

Biljni preparati
Moćni i opasni

Biljke odžačari bronhija i pluća

Recite NE pušenju
Jedna seansa menja život

Sredstva za higijenu
Peru, mirišu i - truju

Zaštita od gripa
Ništa kao vakcina

Laksativi
Budilnik za "lenja creva"

Deca
Kako razgovarati o drogi

Genetski testovi
Ko nosi loše gene?

Nizak rast
Hormon jedini lek

Ishrana
Hrononutricija
Jedi kad je vreme!

Božićni post
Od proje do torte

Izbor hleba
Od svakog pomalo

Kristaloterapija
Isceljenje iz kosmosa

Seks
Kad stres uđe pod jorgan

Sokobanja
Dođeš mator, odeš mlad

Lepota
Zvuk razbija celulit

Kolagen briše godine


Za "Bilje i zdravlje" govore:

prof. dr Ivana Novaković
prof. dr Branimir Nestorović
doc. dr Tatjana Kundaković
mr.ph Milana Dučić
dr Slavica Dautović
Danica Maksimović, glumica
Sanja Kerkez, operska pevačica