Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 174
aktuelno izdanje
Nigde bez osmeha
Foto: Vojislav Danilov

Piše:Jelana Matijević
Srca televizijskih gledalaca osvojila je došavši na “krilima vrućeg vetra”, pre tri decenije. Da do danas tu ostane, uspela je mnogobrojnim ulogama u filmovima, serijama i pozorištu. Šarmom i vedrinom učvrtila je svoje pozicije, a osmeh pretvorila u zaštitni znak. Tako nasmejana dočekala nas je u prelepom dvorištu svoje kuće na Vračaru, koje je, odmah se vidi, godinama pažljivo i strpljivo uređivala, detalj po detalj.

- U Kikindi sam sa roditeljima živela u malom stanu u kome skoro da nije bilo mesta za biljke. Kada sam u to vreme razmišljala o budućem životu, bila sam sigurna da će moj stan, ma koliki bio, obavezno morati da ima dvorište. I to je zaista bilo presudno u odabiru mog životnog prostora. Mislim da stan ili kuća tek sa dvorištem postaju oaza u koju posle napornog rada može da se pobegne, ušuška se i sakrije od gradske vreve koja mi, poslednjih godina, sve teže pada. Srećom, živim u kući, a ni dvorište nije malo, pa u njemu ne gajim samo cveće, već uživam u lepoti impresivne stogodišnje lipe i dvorišne jelke, kao i plodovima naše kajsije i kruške – zadovoljno kaže Vesna. Iako gaji šezdesetak vrsta bilja, ipak mora da izdvoji jednu:

- Najdraža mi je noćna frajla sa opojnim omirisom mog detinjstva i Kikinde. Nema nijednog parfema, najskupljeg, najdivnijeg, najveličanstvenijeg, koji miriše kao noćna frajla. To je miris mog života!

Sve što je naučila od bake i majke, sve znanje stečeno na krojačkom kursu u Kikindi, slikarski talenat kojim ne voli da se hvali, ljubav prema starinama, Vesna je strpljivo ugradila u svoj dom.

- Porodica mi je bila i jeste stub-oslonac. Sve do razvoda 2008. godine, stvarno sam mogla da stojim iza reči da mi se porodica i posao uspešno nadopunjuju. Sada ne znam, možda to nije bilo uspešno koliko mi se činilo. Ipak, činjenica je da je bilo lepo dok je trajalo, davalo je ono što mi je bilo potrebno. Sada dom brižljivo i pažljivo čuvam sa ćerkom Aleksandrom (22) i sinom Ivanom (15) i uživam u blagodetima koje sam u kući sama kreirala.
Istina, posle razvoda, potrebno mi je više energije i snage da deci bude “kao pre”, a odgovornost je sada dupla. Ali, deca su starija i manje zahtevna. Anja je zrela devojka, a Ivanu treba još malo podrške dok ne stane na svoje noge.
Ćerka je krenula majčinim i očevim (glumac Aleksandar Alač) stopama, a na pitanje da li je to bilo iznenađenje, naša sagovornica odgovara:
- Jeste, tim pre što je odlučila da upiše Akademiju pred kraj gimnazije. Do tada se nije mnogo interesovala za glumu, a kada je rešila, buknule su velika želja i ljubav. Ivan još ne razmišlja o budućem pozivu, mada voli pozorište, ineresuje ga režija, ali mu je podjednako zanimljiva i psihologija. Važno je da posao koji rade vole jer je to, verujte mi, najveće osvajanje slobode.

Briga za decu, mnogobrojne uloge u pozorištu i svakodnevne obaveze našu sagovornicu kao da ne umaraju. Naprotiv čini se da joj daju vetar u jedra.

Zahvaljujući urođenoj energiji, lista obaveza je ne iscrpljuje, a ni ne troši lepotu. Potvrdila nam je i da o tenu koji je savršen brine sama.
- Zahvalna sam genima, pa kod kozmetičara ne idem. Istina, galantana sam kad kupujem kreme za lice iako ne ludujem za firmiranim proizvodima. Vodim računa o tome kako se pojavljujem u javnosti, čak i kada idem na pijacu ili u prodavnicu. Kapiju kuće ne prelazim, a da nisam bar malo našminkana, očešljana i na neki način doterana.
Na pitanje da li je ikada držala dijetu odgovara:
- Jesam, naravno. Kad bih se opustila i ako ne bih vodila računa, to bi tek bilo strašno iako sam i sada kad je u pitanju linija prilično nezadovoljna i ljuta na sebe. Sad sam na još većim mukama, jer osam meseci ne pušim. Ali, to je velika pobeda. Na sceni osam osećala da mi glas ne nosi onu snagu koju je nekada imao, počela sam da se zamaram, sve mi je teško padalo, jutra mi nisu bila prijatna. Međutim, snaga volje je čudo, pa sam se u “paketu” sa cigaretama odrekla i kafe iako, namenski iz zadovoljstva povremeno odem negde da popijem kafu ili kapućino. Kod kuće sam kafu zamenila čajem – ističe Vesna uz širok osmeh, za koji kaže da jeste odraz njene prirode i temperamenta, ali i način da se odbrani od životnih situacija koje često nisu prijatne i lepe.
- Osim toga, mislim da je svaki čovek bez obzira kako rđav bio, zaslužio bar jedan osmeh, toliko vredi sigurno.

KLOVNOVI U SRCU
Iako tvrdi da to nije slikarstvo, Vesna voli da crta klovnove, a na pitanje zašto baš njih odgovara:
- Klovnovi su moja velika ljubav, najveći smiraj, unutrašnja radost koju ne mogu ničim da merim i koja nema pandan. Oni su moja strast, potreba za igrom i radošću. Crtanje klovnova je moja najveća intima i do danas ih nisam pokazala publici u Beogradu. Jednom sam ih “otkrila”, ali u Amsterdamu na izložbi sa slikarkom Nevankom Šešić. U Beogradu sam više puta nagoveštavala izložbu, ali kada ću se na to da se odlučim ,još nisam sigurna.

KIKINDA I DIVČIBARE
- Moje prirodno stanje je aktivno, pa mi je i odmor uvek takav. U Beogradu ne mogu i ne umem da se odmaram, jer me u poslednje vreme često čini nemirnom, krade mi dane i teško ovde zaustavljam motore. Ali, zato su tu Kikinda i Divčibare. Kikinda jer se u manjem gradu sporije živi, a Divčibare zato što me mesto, predeli i vikendica opuštaju i smiruju. Već godinama život organizujem tako da letnje i zimske raspuste sačuvam za porodicu i zajednički, aktivan odmor. Klasični odmori sa izležavanjem za mene su gubljenje vremena zato sam mnogo toga naučila da radim sama da bih uštedela vreme.

Broj 174

Poznati o zdravlju

Berguzar Korel i Halit Ergenč
Od glume do prave ljubavi

Stefan Milenković
Za mene je muzika kao hrana

Vesna Čipčić
Nigde bez osmeha


Lečenje biljem

Travarka Mira Šišović
Svaka šuma i reka kao apoteka

Tajne čaja od čaja

Travke za bolje raspoloženje

Aronija - vitaminska bo(m)bica

Kiseli kupus sprečava rak

Vodnjika, domaći eliksir zdravlja


Estetska hirurgija
Bez mane od glave do pete

Pomagala za vid
Sočivo za plus i minus

Alternativa
Budi u svom elementu!

Alergija na hladnoću
Od koprivnjače do otoka

Kristaloterapija
Isceljujuća lepota

Loša cirkulacija
Geni i navike "koče" krv

Rekonekcija
Univerzum na vezi

Stomačne viroze
Gorko protiv proliva

Homoseksualnost
Kako razgovarati sa decom

Zimska nega ruku
Kao dodir svile


Upala slepog creva
Skalpelom protiv crvuljka

Terapija testosteronom
Injekcija daje moć


Za "Bilje i zdravlje" govore:

doc.dr Aleksandar Milošević, urolog
dr Marjan Ilić, vaskularni hirurg
dr Jadran Bandić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije
dr Žikica Jovičić, alergolog
dr Mira Ivanišević, pedijatar
dr Andjelka Ćućuz, stomatolog
dr Sandra Vekić, dermatolog
dr Goran Ilić, hirurg