Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 174
aktuelno izdanje
Lečenje biljem - Depresija
Kantarion

Piše:J. M.
Depresija je stara koliko i čovečanstvo, međutim, u poslednje vreme je sve više depresivnih pa milioni ljudi širom sveta pate od ove bolesti. Nije bez razloga Svetska zdravstvena organizacija procenila da će depresija do 2020. godine da postane drugi po značaju zdravstveni problem žitelja planete. Oboleli od depresije, inače, mogu da osećaju telesne tegobe kao što su glavobolja, umor i gubitak apetita ali i psihičke - emocionalnu prazninu, tugu...
Da ove tegobe budu manje vekovima se koriste lekovite biljke, a najčešće one koje opuštaju, odagnaju tmurne i prizivaju dobre misli ili vraćaju vitalnost nervnom sistemu. Pritom bi trebalo da se ima na umu da oboleli, ili onaj ko ima simptome depresije, ne bi trebalo čajeve ili preparate da koristi umesto lekova (ukoliko im je lekar propisao) i da se o eventualnom kombinovanju sa lekovima konsultuje sa lekarom. Jer, lekovito bilje i preparati od njih samo su jedan od delova "slagalice" u lečenju depresije, a mi vas podsećamo na one koji se u narodnoj medicini najčešće koriste.

KANTARION
Čaj od ove biljke se vekovima koristi protiv depresije, potištenosti, anksioznosti i nervnih oboljenja ali bi trebalo da se zna da nije reč o "leku" koji trenutno deluje. Izvesno poboljšanje može da se oseti posle nedelju ili dve, značajnije posle mesec do dva, a dugoročniji rezultati mogu da se očekuju nakon terapije koja obično traje tri do šest meseci. Preporuka je da se terapija ne prekida posle prvih poboljšanja.

RECEPT

- kašičica kantariona
- 2 dl vode
* Kantarion prelijte provrelom vodom i odmah poklopite, posle 5-10 minuta procedite i pijte sveže pripremljen čaj tri puta dnevno.

SAVET PLUS: S obzirom na to da kantarion utiče na delotvornost lekova, posebno kontraceptivnih pilula, lekova protiv tumora i lečenje side obavezno pitajte lekara pre nego počnete da pijete ovaj čaj.

MATIČNJAK
Koristi se u stresnim situacijama i u slučaju glavobolja izazvanih nervozom, ali češće u lečenju psihičkih oboljenja, depresije, tegobnih misli i anksioznosti.

RECEPT

- šaka osušenog lista matičnjaka
- ½ l vode
* Matičnjak poparite provrelom vodom, odmah poklopite, posle dva sata procedite, podelite u tri "doze" i pijte tokom dana.
SAVET PLUS: Travari preporučuju nezaslađen čaj pre jela, a ako ga pijete posle obroka zasladite kašičicom meda.

MAJČINA DUŠICA

Ova biljka smiruje nervozu, opušta, smanjuje osećaj teskobe, psihičku napetost i obezbeđuje miran san.

RECEPT

- kašičica majčine dušice
- 2 dl vode
- kašičica meda
- 2-3 kapi limunovog soka
* Majčinu dušicu poparite proključalom vodom, odmah poklopite, procedite posle 10 minuta, zasladite medom i dodajte limunov sok.
SAVET PLUS: Uvek pijte sveže pripremljen čaj.

MACINA TRAVA (ODOLJEN)

Reč je o prirodnom antidepresivu a nauka je potvrdila da je izuzetno delotvorna u slučaju stresa, napetosti i zabrinutosti. Lekari preporučuju onima koji se često uzbuđuju, padaju u depresiji ili često brinu da koriste tinkturu macine trave. Osim toga, pokazalo se i da ova biljka pomaže da ne dođe do težih poremaćaja psihofizičkog stanja. Neki sastojci ove biljke (valtrat, na primer) deluju umirujuće na nerve, moždanu koru i receptore mozga.

RECEPT

- litar 40% alkohola
- 50 g usitnjenog korena macine trave
* Alkohol sipajte u flašu, dodajte koren macine trave, zatvorite, posle 10 dana procedite i tinkturu čuvajte na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenim manjim staklenim flašama. Uzimajte jednom dnevno po 50-55 kapi na kocki šećera, najduže tri sedmice, pa napravite pauzu od mesec dana.
SAVET PLUS: Trudnice i mlađi od 12 godina ne bi trebalo da koriste macinu travu, a oni sa niskim pritiskom ili oboleli od hipoglikemije količinu bi rebalo da dogovore sa lekarom.

NOĆURAK

Alfa-linolenska kiselina, kojom ova biljka obiluje, hrani mozak i blagotvorno deluje na nervni sistem, dok biološki aktivan vitamin E iz ove biljke ublažava stres, nervozu i depresiju.

RECEPT

- 4-5 kašika semena noćurka
- 2 dl bademovog ulja
* Seme noćurka izgnječite u avanu, sipajte u teglu, prelijte bademovim uljem i zatvorite. Posle 7 - 10 dana (svakodnevno promućkajte) procedite i pijte po pola kašičice ulja ujutru i uveče, najmanje 6 meseci. Ulje čuvajte u dobro zatvorenoj flašici na suvom, hladnom i tamnom mestu jer lako oksidira.
SAVET PLUS: Oni koji boluju od epilepsije trebalo bi da se posavetuju sa lekarom ako žele da koriste preparate od noćurka, a ne bi smeli da ih upotrebljavaju pacijenti koji piju antipsihotike.
Priredila


NAPICI/VODNJIKA
DOMAĆI ELIKSIR ZDRAVLJA

U planinskim krajevima Srbije vekovima se priprema vodnjika, lekoviti napitak od kleke, divljih krušaka (oskoruša), šipuraka i vode. Omiljeno „zimsko piće“ gorštaka, nekada su pili i stari Sloveni, a ovaj napitak čudesne snage, smatra se lekom bez premca u vreme jakih prehlada i grip.
Vodnjika obiluje vitaminom C, prava je vitaminska ostava, riznica biljnih kiselina i lekovitih gorkih materija. Prepoznatljiva je po kiselo-slatkastom ukusu, „rezi“, aromatična je i osvežavajuća. S obzirom na to da se dobija vrenjem od lekovitog bilja i divlje neprskane kruške, vodnjika je potpuno prirodan napitak, bez konzervansa i pesticida, sa očuvanim lekovitim svojstvima biljaka koje sadrži. Jača imunitet, pije se kao prirodni lek protiv zastoja mokraće i zatvora, za denzifekciju bubrega i mokraćnih puteva, podstiče varenje hrane, ubrzava metabolizam, potpomaže iskašljavanje, a veruje se da olakšava tegobe izazvane astmom i vodenom bolešću. Oni koji su je koristili protiv mamurluka tvrde da je „jutarnji spasilac života“. Nažalost, danas je gotovo nepoznat, zaboravljen napitak, iako oni koji znaju o njenoj lekovitosti tvrde da „nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da dočeka zimu bez 20 litara vodnjike“.


RECEPT
- 300 g kleke
- 5 kg oskoruša
- 300 g šipuraka
- 20 l vode
Oskoruše operite, odstranite peteljke i stavite u drveno bure (ako nemate može i plastično). Dodajte šipurak zavijen u nekoliko slojeva gaze i kleku. Prelijte vodom, dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi. Posle 35-40 dana, odlivajte onoliko vodnjike koliko je potrebno, procedite, zasladite medom i pijte po čašu-dve dnevno. Ukoliko vam ukus bude „jak“ možete da je razredite vodom.
SAVET PLUS: Koliko vodnjike odaspete za piće, toliko vode dolijte u bure. Tako će ovaj napitak da traje i ostane gotovo neizmenjen do proleća.

Broj 174

Poznati o zdravlju

Berguzar Korel i Halit Ergenč
Od glume do prave ljubavi

Stefan Milenković
Za mene je muzika kao hrana

Vesna Čipčić
Nigde bez osmeha


Lečenje biljem

Travarka Mira Šišović
Svaka šuma i reka kao apoteka

Tajne čaja od čaja

Travke za bolje raspoloženje

Aronija - vitaminska bo(m)bica

Kiseli kupus sprečava rak

Vodnjika, domaći eliksir zdravlja


Estetska hirurgija
Bez mane od glave do pete

Pomagala za vid
Sočivo za plus i minus

Alternativa
Budi u svom elementu!

Alergija na hladnoću
Od koprivnjače do otoka

Kristaloterapija
Isceljujuća lepota

Loša cirkulacija
Geni i navike "koče" krv

Rekonekcija
Univerzum na vezi

Stomačne viroze
Gorko protiv proliva

Homoseksualnost
Kako razgovarati sa decom

Zimska nega ruku
Kao dodir svile


Upala slepog creva
Skalpelom protiv crvuljka

Terapija testosteronom
Injekcija daje moć


Za "Bilje i zdravlje" govore:

doc.dr Aleksandar Milošević, urolog
dr Marjan Ilić, vaskularni hirurg
dr Jadran Bandić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije
dr Žikica Jovičić, alergolog
dr Mira Ivanišević, pedijatar
dr Andjelka Ćućuz, stomatolog
dr Sandra Vekić, dermatolog
dr Goran Ilić, hirurg