Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 175
aktuelno izdanje
Čaj po datumu rođenja
Predrag Jevtić

Piše: Danijela Kljajić Lečenje biljem - Znanje, ljubav prema prirodi i želja da se pomogne temelji su na kojima fitoterapeut Predrag Jevtić iz Novog Sada svojim biljnim mešavinama pomaže lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Za više od dve decenije koliko se bavi fitoterapijom, Jevtić je mnogima uspeo da povrati zdravlje, ali i volju i veru u život. Za čajeve koje pravi voli da kaže da sami po sebi i po recepturi po kojoj se prave, nisu tajna, ali da nose dozu duhovnosti, jer su ih na isti način pravili i stari Grci.

- Smatra se da su recepture za ove biljne mešavine imali Apolonovi sveštenici u Delfima. Oni su lečili ljude u antičkoj Grčkoj, ali su negovali i drevno duhovno učenje – znanje, koje je nalagalo da treba upoznati sebe i da u svemu treba biti umeren. U osnovi svih mešavina po ovoj recepturi obavezni su bosiljak, koji je za Grke bio simbol mudrosti (a važi za Božju biljku jer se stavlja u svetu vodicu i na oltar), lipa, koja je simbol lepote i ruzmarin - simbol intuicije.

Naš sagovornik kaže da se ovakva osnovna čajna mešavina naziva „božanska voda“. Ako se njoj doda određena količina koprive i kamilice, dobija se čaj „Posejdonova voda“, a osnova pomešana sa malo kamilice daje čaj koji Jevtić naziva „Planinska voda“.

- Po učenju koje su Grci negovali, a koje je stiglo i na ove prostore, naš datum rođenja „ispisuje“ naš zdravstveni bilten, pa se neke bolsti smatraju sudbinskim, a neke stečenim – praktikovanjem loših navika ili izloženošću organizma stresu. Zato se prilikom određivanja terapije ovim čajevima koristi i datum rođenja - kaže Predrag Jevtić.

Prema njegovim rečima, svaka od deset vrsta mešavina ima svoju namenu. Mi navodimo neke od njih:

„Hijakintova voda“ (koja sadrži đumbir, inače jedan od najboljih čistača organizma) preporučuje se za sterilitet, impotenciju i regulisanje metabolizma
„Planinska voda“ rešava probleme visokog krvnog pritiska i nervnu napetost, a pojačava koncentraciju
„Orlova voda“ pije za čišćenje organizma, za regulisanje šećera i holesterola, kod tegoba sa bubrezima i žuči, ali i u ranim stadijumima kancera.
„Posejdonova voda“ je mešavina dobra za nizak pritisak ili za pritisak koji varira, za upalne procese, kod gušenja i bola u grudima, za otklanjanje nervoze i kostobolje.
„Feniksova (Afroditina) voda“ daje se da bi prebrodili stresne situacije, jer sadrži đumbir i timijan. Osim što okrepljuje, ovaj čaj vraća samopouzdanje, čisti kožu i deluje na ukupnu lepotu – unutrašnju (duhovnu) i spoljašnju (telesnu).
„Izvorska voda“ sadrži cimet i đumbir, a daje se za brži oporavak od bolesti, kod depresivnih stanja, stanja stresa i sve prisutnije menadžerske bolesti

Jevtić podseća da je prvi koji u pripremi čajeva, osim lekovitog bilja, koristi i začinske biljke, pa osim navedenih mešavina sa cimetom i đumbirom, ima i čajeva koji sadrže lovor, timijan ili beli luk...

-Najveća potvrda lekovitosti ovih čajeva su naši korisnici, od kojih su neki posle 15 godina postali roditelji, neki zauvek rekli „zbogom“ strahu i stresu, a pojedini već i zaboravili na probleme sa štitnom žlezdom, pritiskom ili holesterolom - poručuje Jevtić.

Čajevi koje spravlja naše sagovornik po starinskoj recepuri, stigli su do Kanade, Švajcarske, Švedske, Austrije, Nemačke, Belgije, Holandije, čak i do Australije, uglavnom preko Srba koji žive u ovim državama.


Hladni pre jela
Uputstvo za upotrebu ovih čajeva je jednostavno: piju se tri puta na dan, po 1 dl sat pre jela, isključivo hladni. Važno je ispoštovati pravilo da se u tih sat vremena ništa ne jede, jer čaj tada ima najjače dejstvo. Na osnovu zdravstvenog stanja, određuje se koliko će dugo trajati kura lečenja - 40, 80 ili 120 dana. Nekad se preporuči nekoliko vrsta čajeva, koji se piju naizmenično, a terapija se završava kad se ustanovi poboljšanje i duhovnog i fizičkog stanja.


Saveti
Za jačanje imuniteta
Za jačanje organizma u zimskim danima Jevtić preporučuje da se u 2 dl vode nacedi pola limuna, doda pola kašičice đumbira, pola kašičice cimeta, kašičica meda i kašika maslinovog ulja. Ovaj napitak pije se svakog jutra, a osim što jača imunitet, održava vas svežim tokom celog dana.

Za mononukleozu
Sjediniti kilogram meda od kestena i kilogram matičnjaka, sve sjediniti mikserom, pa smesu staviti u teglu i dobro zatvoriti. Uzimati po kašiku ovog pripravka pola sata pre glavnih obroka, a tokom terapije piti čaj od šipurka ujutro, a čaj od cveta kamilice uveče. Za sve to vreme izbegavati meso, jako začinjenu hranu i alkoholna pića.

Protiv opadanja kose
U pola litra jabukovog sirćeta dodati litar destilovane vode, pa time preliti 150 gr korena koprive i 150 gr iglica ruzmarina. Sve to kuvati na jakoj vatri desetak minuta, zatim procediti, sipati u staklenu flašu i zatvoriti. Ovako dobijen prirodni losion tri puta nedeljno pre spavanja utljavati u vlasište, a ujutro kosu oprati dečijim šamponom.

Broj 175
Severina Vučković, pevačica
Prava žena tek u tridesetim..

Lečenje biljem
Deset najlekovitijih biljaka

Psihologija
Put do sreće je umeće.

Implanti
Novi zubi za 60 minuta.

Ćelavost
I frizura iz epruvete.


Lečenje biljem
Čaj po datumu rođenja.


Ordinacija - Urološke upale
Čizma zdravlje čuva..

Kvantna medicina
Talasi leče kao melemi.


Čuvanje namirnica
Pažljivo sa viškom.


Alternativa - Mile Stojmenović, neobični profesor
Ne zna kako, ali pomaže.

Rekreacija - Ples
Koraci za uživanje u životu

Banje - Koviljača
Sumpor leči kraljevski..

Psihologija
Neodoljiva čar avanture.