Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 175
aktuelno izdanje
Lice ogledalo zdravlja
Piše: M.Vasiljević
Oblik i izgled lica, kao i raspored kostiju i hrskavica mogu da daju precizne podatke o stanju svakog organa, dok fleke, bubuljice, mladeži, rupice i bore na licu ukazuju na neke tegobe i bolesti, ukazuje kineska medicina. - Dijagnostika lica u kineskoj medicini koristi se kao i pulsna dijagnostika i to je prvo što terapeut može da vidi pre nego pacijent počne da govori o tegobama - objašnjava Maja Đelić, lekar kineske medicine. - Promena boje, suva ili masnija koža na pojedinim delovima, kao i bore ili fleke ukazuju na disharmonije u organima. Kada je o promeni boje reč to se povezuje sa elementom kojem ta boja pripada. Tako se, na primer, zelena povezuje sa jetrom i žučnom kesom, crvena sa srcem i tankim crevom, žuta sa slezinom i želucem, bela, bleda i providna sa plućima i debelim crevom, a tamna, modra i plavičasta sa bubrezima, bešikom, kostima, mozgom i reproduktivnim organina - objašnjava naša sagovornica.

Kosa

Bubrezi kontrolišu rast kose, pluća sjaj, a slezina stvaranje peruti. Kada kosa počne da sedi to je znak da se troši životna energija iz bubrega, a u slučaju da slezina dovoljno ne nahrani kožu stvara se perut što ukazuje i da je i kvalitet krvi loš.

Čelo

Na bočnim delovima čela može da se očita stanje žučne kese, a tanka linija (bora), posebno ako zalazi u slepoočnicu, ukazuje na disbalans žučne kese. Suvo i crveno čelo ukazuje na disbalans bešike, ali i na upale bešike i mokraćnih puteva. Iako u tim slučajevima analize urina pokazuju da bakterija obično nema reč je o prepunjenosti meridijana bešike. A, kada je reč o donjem delu čela brojne horizontalne linije se javlju ako postoji problem sa slezinom. Jedna duboka horizontalna bora ukazuje na disbalans tankog creva, dve vertikalne između obrva se pojave kad nešto nije u redu sa jetrom, a jedana vertikalna u slučaju disbalansa u želuca. Horizontalna linija u korenu nosa ukazuje na disbalans energije srca. Svi ovi disbalansi mogu da budu posledica nedostatka qi (životne) energije, lošeg kvaliteta krvi ili nedostatka yina ili yanga, kao i o blokadama u meridijanima.

Obrve
Izgled obrva ukazuje koliko životne energije imamo i, približno, mogu da pokažu koliki nam je životni vek, međutim, to tokom života može da se promeni (čupanje obrva, na primer, može znatno da oslabi energiju). Jake i debele obrve ukazuju na mnogo energije u nekom životnom periodu, u slučaju da su na početku guste, ali su dlačice raštrkane, radi se o nekom ko je imao burno detinjstvo (sa medicinskog aspekta), ali je preživeo zbog jake životne energije i nasleđa. Prekidi u obrvama, koji mogu da se jave tokom života, sa velikom tačnošću mogu da odrede trenutak kada će telo da popusti i postane sklono težim oboljenjima (srčani udar, kancer), odnosno kada je čovek životno ugrožen. Unutrašnja trećina obrva je povezana sa detinjstvom i ranom mladošću (odgovara bubrezima), srednji deo sa periodom roditeljstva i zrelog doba (odgovara slezini), a spoljašnji sa drugim delom srednjeg doba i starošću.

Kapci

Na gornjem kapku se "ogleda" stanje slezine i želuca, a otoci ukazuju na bubrežne probleme. Zavisno od izgleda na otečenim kapcima može da se vidi i stanje želuca jer mogu da se jave ako je došlo do disbalansa ovog organa. Ako je reč o želudačnim problemima otoci su od žute do crvenkaste boje sa mnoštvom tankih bora, ili se rado o takozvanim višestrukim otocima.

Oko

Zenica je "odraz" stanja srce, iris jetre, a beonjača pluća. Pažnja se posebno posvećuje i mrljama u oku, krvnim sudovima, boji beonjače ili prebojenosti rožnjače preko zenice i dužice jer boje ukazuju na to koji organ ima problem. Ako je beonjača žućkasta obično se radi o poremećenoj funkciji jetre, u slučaju da je jako žuta pacijent boluje od hepatitisa, a žućkasto-braonkasta ukazuje da je jetra jako zamašćena ili da njen "vlasnik" pije. Plavkasto siva beonjača u uglovima oka može da ukaže na autoimunu bolest, često ima veze sa bubrezima i gubitkom životne energije kao i sa stanjem kostiju (da su naglo oslabile i postale krte). Crvene mrlje (ne ispucali kapilari nego kao mrlja koja ne nestaje) mogu da ukažu na tuberkulozu ili neki proces na plućima (zapaljenski ili kancer, a tačna dijagnoza se postavlja uz pomoć pulsa). Ako se fleke nalaze na irisu zamućena boja može da ukaže na cirozu ili upalu jetre. Žućkaste ili bele mrlje, uglavnom neprozirne, ukazuju na masnu jetru. Oboljenja kao glaukom ili siva mrena su znaci da je organizam opterećen, da ne može da se oslobodi nagomilanih otrova, ostataka lekova ili štetnih supstanci iz cigareta. Ako se redovno piju čajevi za čišćenje jetre ili jačanje funkcije bubrega i u poznom životnom dobu ova oboljenja mogu da se izleče. Sitne bore na spoljašnjem uglu oka, ako su u gornjem delu, ogledalo su tankog creva, na sredini bešike, a dole srca.

Podočnjaci

-Žuti i izvijeni podočnjaci (vidljiviji ili naduveni) ukazuju na stanje želuca, oblast jagodične kosti - srca i tankog creva, plavi - bubrega, tamni i naduveni - jetre, dok je velika kesica ispod oka signal za probeleme sa debelim crevom.

Usta

Ukazuju na stanje slezine! Ako su bleda nema dovoljno krvi, a vrlo crvena verovatno ima vatre u sistemu za varenje jer je na trpezi mnogo pržene ili masne hrane. U slučaju da usne postanu primetno tanje energija slezina je oslabila i može da se očekuje da sluz pravi pebleme. Krug oko usta (1-1,5 cm) je ogledalo jetre, ugao usana dvanaestopalačnog creva i želuca, izražena ivica usana slezine, gornja usna želuca, donja debelog creva, a uzani pojas ispod same usne, ako je na sredini, debelog creva, a sa strane jetre.


Vrat

Levi deo vrata, odmah ispod vilice ukazuje na stanje debelog creva, desni želuca, a sa strane žučne kese. Linija koja "kreće" od sredine vrata (vertikalno ispod uha), nastavlja se preko vilice (5. i 7. zub) i stiže do nosa odgovara meridijanu debelog creva, pa ako se zubi često kvare reč je o hroničnom zatvoru i nagomilanim sluzima u crevu. Ako je ova linija drugačije boje i uočljiva je to ukazuje na veći disbalans.


Napomena: opširniji tekst potražite u štampanom izdanju lista "Bilje&Zdravlje"

Broj 175
Severina Vučković, pevačica
Prava žena tek u tridesetim..

Lečenje biljem
Deset najlekovitijih biljaka

Psihologija
Put do sreće je umeće.

Implanti
Novi zubi za 60 minuta.

Ćelavost
I frizura iz epruvete.


Lečenje biljem
Čaj po datumu rođenja.


Ordinacija - Urološke upale
Čizma zdravlje čuva..

Kvantna medicina
Talasi leče kao melemi.


Čuvanje namirnica
Pažljivo sa viškom.


Alternativa - Mile Stojmenović, neobični profesor
Ne zna kako, ali pomaže.

Rekreacija - Ples
Koraci za uživanje u životu

Banje - Koviljača
Sumpor leči kraljevski..

Psihologija
Neodoljiva čar avanture.