Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 176
aktuelno izdanje
Lepota dolazi sa merom
foto: Miloš Nadaždin

Piše: I.Kovačić
Prva iskustva pred kamerom u ulozi voditeljke Adriana Čortan stekla je na nekadašnjoj BK televiziji. Posle su usledili angažmani i na drugim domaćim stanicama, a trenutno je deo voditeljske ekipe „TV Avala“. Uz poslovne obaveze rešila je da završi studije na Akademiji lepih umetnosti. Kaže da joj je dobar izgled bio samo ulaznica za početak karijere, dok je sve drugo rezultat napornog rada i učenja kroy praksu.

* Da li za dobar izgled imate neki poseban recept ili je zaslužna samo genetika?

- Mislim da ne postoji poseban recept, već univerzalan. Što znači da su uslovi za dobar izgled, pre svega, dobar san, što je moguće zdravija ishrana i fizička aktivnost. Pod dobrim snom podrazumevam osam sati spavanja i odlazak u krevet pre ponoći. Jer, ako se ne poštuju ova tri elementa, nema šminke koja može da pokrije njihov izostanak. Što se genetike tiče, imam sreće da je dobra. Nedavno sam testirala stanje organizma i ispostavilo se da sam odličnog zdravlja i da imam metabolizam dvadesetogodišnjakinje iako sam ove godine napunila trideset.

* Kojom rekreacijom se bavite?
- Tenis i fitnes su moj izbor. Kao mala sam trenirala tenis i mogu da kažem da sam vrlo dobar igrač, a to potvrđuje činjenica da sam letos osvojila teniski turnir poznatih u ženskoj konkurenciji. S druge strane, volim raznovrsne oblike rerkreacije, od odlaska u teretanu do vežbanja joge. Trenutno pravim malu pauzu u rekreaciji, ali od ovog meseca krećem i to tri puta nedeljno. Napraviću kombinaciju koja mi odgovara, od kardio vežbi do onih u parteru.

* Da li imate neki savet kako očuvati vedar duh i bistar um, i kada u životu ne ide po želji?
- Definitivno: sport. Smatram da je to najbolji način za pražnjenje negativne energije, a osim toga treba raditi na sebi i u svakom drugom smislu.

* Verujete li da se u životu samo jednom „ljubi“, a da je sve ostalo „varka“?
- Ne verujem. Zato što mislim da u različitim etapama života čovek može da doživi ljubav više puta. Sazrevanjem se menjaju stavovi, želje i ambicije, pa se sa 19 godina godina dopada određeni tip partnera, a sa trideset sasvim drugačiji. Ja sam se zaljubljivala nekoliko puta i srećna sam zbog toga.


* Osim emocija, zdravlje održava ii dobra ishrana. Kakvu hranu Vi volite - gurmansku ili dijetalnu?

- Pre svega, trudim se da se hranim zdravo. Osim toga, ja sam od onih koji osluškuje organizam i shodno tome ponekad jedem jaču hranu, a nekada mi prijaju lagani obroci, uglavnom od povrća. Nisam od onih koji sednu jednom dnevno i najedu se. Jedem manje, ali češće. Nikada ne držim dijetu jer jedem veoma raznovrsnu hranu i ne jedem kasno uveče ili noću.

* Da li obavezno doručkujete i da li uspevate da uskladite obaveze na poslu i ručate na vreme?

- Gotovo nikada ne izlazim iz kuće bez doručka. Prija mi taj jutarnji ritual da prvo nešto pojedem, a zatim popijem kafu. Nekada zbog posla ne uspevam da jedem na vreme, ali kada se ukaže prilika, pažljiva sam u izboru hrane. Izbegavm brze i kalorične specijalitete kada god je moguće.

* Jeste li vešti u kuhinji i šta najradije spremate?

- Ne mogu da kažem da sam se isprobala i dokazala u kulinarskim specijalitetima. Još nemam porodicu da bih imala obavezu da kuvam svakodnevno, tako da kada nešto spremam, to mi je više zadovoljstvo i zabava. Za sada sam se ispraksirala jedino u pravljenju pasti i raznih kombinacija mesa i povrća. Inače, interesuje me kulinarstvo i trudim se da zapamtim dobre kombinacije i sve vrste začina, a nekada i zapišem recept koji mi se svidi.

* Odričete li se akohola, cigareta, kafe, slatkiša, grickalica i gaziranih pića?

- Sve dolazi u obzir ali ograničeno, mada je relativno gde je kome ta granica. Nisam zavisnik ni od čega navedenog, već sam prilično umerena.

* Zimski period je vreme virusa i gripa. Kako reagujete ako vas zadesi da ostanete u krevetu zbog visoke temperature?

- Nedavno sam „zakačila“ prehladu i nije mi bilo prijatno. Od tada pijem suplemente da bih ojačala organizam i očistila ga od toksina. Ne trčim odmah kod lekara po antibiotike, već se trudim da se oporavim prirodnim putem. Pijem dosta čajeva, limunade, mirujem. U svemu tome jedino mirovanje mi teško pada, jer sam prilično aktivna.

* Verujete li u lečenje alternativnom medicinom?

- Verujem u prirodne lekove na bazi bilja i meda. Pristalica sam alternative i znam mnoge kojima je homeoptija pomogla. Osim toga, verujem i u masaže jer su delotvorne i za telo i za dušu.

MEZOTERAPIJA
Od brojnih tretmana ulepšavanja naša sagovornica kaže da se lično uverila da mezoterapija lica ima odlične efekte. Reč je o tretmanu kojim se hranljive aktivne supstance unose duboko pod kožu, što je osvežava i podmlađuje.

ČOKOLADA
- Najviše volim jednostavnu mlečnu čokoladu. Pored nje u obzir dolazi i ona sa lomljenim lešnicima ili crna u kombinaciji sa pomorandžom. Od drugih poslastica omiljen mi je čokoladni sufle – kaže Adriana.


Broj 176
Poznati o zdravlju

Adriana Čortan, TV voditeljka
Lepota dolazi sa merom


Jovan Memedović, novinar
Sibir me je očarao

Lečenje biljem
Ruski melemi u Temskoj

Čajevi za čišćenje organizma

Semenke skidaju holesterol

Antismog dijeta
Uz vitak stas, lakši dah

Simptomi srčanog udara
Alarm zvoni dugo

Za i protiv aspirina
Čuva srce a kida želudac

Tkanine i alergija
Crni veš nije za svakog

Lekovita svojstva vode
Dve čaše pre jela

Hrana i ambalaža
Staklo, da ne boli glava

Febrilne konvulzije
Fras često nasledan


Vaspitanje dece
Pohvala od zlata

Fototerapija
Svetlost ubija tugu

Ženska maljavost
Upomoć, rastu mi brkovi!

Život bez štitaste žlezde
Nijedan dan bez tablete

Ljubav
Hemija ili alhemija?

Hiromantija
Karakter na dlanu