Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 176
aktuelno izdanje
Čišćenje organizma
Priredila: J. M.
Retki su oni koji su tokom proteklih praznika uspeli da odole "čarima" obilne trpeze i koji nisu opteretili organe za varenje i količinom hrane i namirnicama koje se po pravilu teško vare. Epilog - u organizmu su se nakupile brojne štetne materije koje bi trebalo da se izbace da bi se vratio u ravnotežu. Jedan od nefikasnijih načina da se to učini su biljni čajevi.

PITOMA NANA

Kada je reč o detoksikaciji, to jest izbacivanju otrova iz organizma, čaj od pitome nane je dao najbolje rezultate.

RECEPT

- 50 g pitome nane
- 50 g matičnjaka
- 50 g ruse (rosopasa)
- 50 g krušine
- 1,5 l vode
Mešavinu trava prelijte proključalom vodom, poklopite, sačekajte 3 sata, procedite i pijte nezaslađeno umesto vode.

CVEKLA

Ovo povrće obiluje gotovo svim mineralima i vitaminima a
pigmenti ovog tamno crvenog korena, betanin i betain, pospešuju razmenu materija i rad jetre.

RECEPT

- 3 cvekle srednje veličine
- 3 kašike pšeničnog brašna
- 500 g šećera
- 700 g suvog grožđa
- 4 šoljice šećera
- ½ l vode
Cveklu operite, neoljuštenu iseckajte, stavite u teglu od 3 litra, dodajte brašno i šećer i ostavite 2 dana na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Dodajte suvo grožđe, šećer i vodu, poklopite, sačekajte 7 dana (svaki dan promešajte), pa procedite i dobićete oko litar soka. Pijte po kašiku 3 puta dnevno pola sata pre jela. Kad potrošite sok napravite 3 meseca pauzu, a posle toga ponovite terapiju, sa tromesečnom pauzom najviše još dva puta godišnje.

ČIČAK

Upotrebljavaju se koren, listovi i seme. Sadrži inulin, palmitinsku i stearinsku kiselinu, glukozide, alkaloide, tanine, etarsko ulje i vitamin C tako da pročišćava krv.

RECEPT

- 60 g čičkovog korena
- litar vode
Čičkov koren prelijte vodom, kad provri kuvajte još 5 minuta na nižoj temperaturi, sklonite sa ringle, poklopite i posle 15 minuta procedite. Pijte po šoljicu ujutro i uveče.

ŽUTIKA

Lekovite osobine imaju kora, koren i zrele bobice ove biljke. U narodnoj medicini se vekovima koristi da očisti i ojača organizam.

RECEPT

- 50 g žutikinih bobica
- 50 g brezinog lista
- 50 g pelina
- 50 g stolisnika
- 200 ml vode
Kašiku mešavine prelijte proključalom vodom, sačekajte pola sata, procedite i pijte po šolju ujutru i uveče.

SMILJE

Sadrži tanine, smole, gorke materije i etarsko ulje i zbog toga se koristi za regeneraciju i detoksikaciju organizma.

- 120 g smilja
- 120 g kantariona
- 90 g troskota
- 30 g cvetova kamilice
- 60 g drena
- litar vode
U hladnu vodu sipajte 4 kašike mešavine i ostavite preko noći. Ujutro prokuvajte na tihoj vatri 5 minuta i, kad se ohladi, procedite. Prvu čašu popijte ujutro natašte, a ostatak razdelite na 4 dela i pijte tokom dana, sat posle svakog obroka.

PERŠUN

List ovog začina obiluje vitaminom C (do 250 mg u 100 g lišća) i folnom kiselinom neophodnom za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, sadrži i supstance koje pospešuju mokrenje, čiste bubrege i mokraćne puteve. Stručnjaci preporučuju bar jednu šolju čaja od peršunovog lista dnevno.

RECEPT

- 75 g suvog peršunovog lista
- litar proključale vode
Peršunov list prelijte vodom, poklopite, posle 10 minuta procedite i pijte četiri puta dnevno (po 2,5 dl).

POLJSKI RASTAVIĆ

Obiluje, između ostalog, saponinom koji pospešuje izlučivanje viška tečnosti.
NAPOMENA: Lekovit je samo poljski rastavić, dok su slične vrste "velikih rastavića" opasne i mogu da prouzrokuju trovanje. Zbog toga izbegavajte biljke sa listićima koji su vodoravni i vise, a koristite one sa vrhom okrenuti na gore.

RECEPT

- 50 g poljskog rastavića
- 50 g kukuruzne svile
- 50 g cvetova nevena
- 400 ml vode
U proključalu vodu dodajte kašiku mešavine, kuvajte na tihoj vatri 2 minuta, sklonite sa ringle i poklopite. Posle 30-40 minuta procedite i pijte po pola čaše 3 puta dnevno posle jela. Čaj pijte 3 sedmice, pauzirajte 7 dana, pa ponovite terapiju još jednu nedelju.

SAVETI PLUS

* pijte što više tečnosti (vodu, ceđene sokove i nezaslađene čajeve)
* izbegavajte kafu i alkohol
* jedite što češće presno povrće i voće
* izbegavajte rafinisana ulja, beli šećer, belo brašno, testeninu, beli pirinač, krompir, soju i margarin
* jedite laganu hranu (supe i dinstano povrća), a izbegavajte masne sireve
* izbegavajte stresne situacije, izbegavajte zahtevne vežbe (preporučuje se joga i meditacija) i koristite tople kupke.

Broj 176
Poznati o zdravlju

Adriana Čortan, TV voditeljka
Lepota dolazi sa merom


Jovan Memedović, novinar
Sibir me je očarao

Lečenje biljem
Ruski melemi u Temskoj

Čajevi za čišćenje organizma

Semenke skidaju holesterol

Antismog dijeta
Uz vitak stas, lakši dah

Simptomi srčanog udara
Alarm zvoni dugo

Za i protiv aspirina
Čuva srce a kida želudac

Tkanine i alergija
Crni veš nije za svakog

Lekovita svojstva vode
Dve čaše pre jela

Hrana i ambalaža
Staklo, da ne boli glava

Febrilne konvulzije
Fras često nasledan


Vaspitanje dece
Pohvala od zlata

Fototerapija
Svetlost ubija tugu

Ženska maljavost
Upomoć, rastu mi brkovi!

Život bez štitaste žlezde
Nijedan dan bez tablete

Ljubav
Hemija ili alhemija?

Hiromantija
Karakter na dlanu