Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 176
aktuelno izdanje
Glomazni nameštaj goji
Piše:Danijela Kljajić
Zdrav prostor za život podrazumeva održavanje zdravih navika, prirodne materijale, dovoljno svetlosti, dobar dotok svežeg vazduha i harmoničan odnos onih koji žive u tom prostoru. To su mesta na koja rado dolazimo, u kojima nam je prijatno i kad smo sami, mesta gde se dete bezbrižno igra i mirno spava. Istočnjaci bi rekli „mesto ispunjeno dobrom životnom energijom“ - kaže za „Bilje i zdravlje“ arhitekta dr Ana Marković-Plestović.

Prema njenim rečima, prvi znaci da živimo u nezdravom okruženju su umor, iscrpljenost, česte svađe i prepirke sa ukućanima. Ovakve energetske blokade većina, uglavnim nesvesno, sama pravi, a uzroci su najčešće raspored stvari u prostoru, neadekvatni (sintetički) materijali, štetna zračenja, nekvalitetan vazduh.

NAMEŠTAJ I MATERIJALI
Naš životni prostor je odraz nas samih, a mi ga odražavamo svojim raspoloženjem, energijom, stanjem duha i naravno, zdravljem.

- Da bi taj prostor bio čist, „zdrav“, u njemu bi, osim nagomilavanja nepotrebnih stvari, trebalo izbegavati velike i teške komade nameštaja, jer oni koji preferiraju takav stil, u zdravstvenom kartonu imaju višak kilograma, probleme sa varenjem ili izlučivanjem toksina. Život u takvom prostoru tokom godina pogoduje nastanku dijabetesa, slabljenju funkcija bubrega i seksualnih organa.

- Preterivanje u popularnom minimalističkom stilu uređenja (da prostor deluje gotovo prazan i sterilan), pak, dovodi do krutosti, koja se može manifestovati bolestima zglobova i kičme. Pošto je ovaj stil povezan sa dosta bele boje, deluje hladno u fizičkom i emocionalnom smislu podjednako. Logična posledica toga je povećana sklonost prehladama, ali i emocionalna hladnoća, koja može dovesti do usamljenosti i depresije.

- Ako pri uređenju damo primat prirodnim materijalima (drvo, trska, keramika, terakota...) i stvorimo okruženje koje deluje što je prirodnije moguće, vraćamo se u ravnotežu, a organizam postaje zdrav.

U prilog ovome ide i teza da seljaci čiji je nameštaj uglavnom drveni, ne poznaju stres u meri stanovnika gradova. Naročito se preporučuje nameštaj od bukovine, jasenovog i hrastovog drveta, koji smiruje i unosi harmoniju u dom. Evropski stručnjaci iz oblasti eko arhitekture savetuju da se pod domenom ekološkog nameštaja, inače najvećeg saveznika zdravlje, uvrste i netoksične boje na zidovima, tapete od recikliranog papira, parket od babmusa ili tepih od jute i podne prostirke od prirodnih vlakana (vuna, svila, pamuk).

ČIST VAZDUH

Jedna od najvećih pretnji za zdravlje u zatvorenim prostorijama je kvalitet vazduha. Drveni podovi (brodski pod, drveni patos, parket) upravo doprinose zdravijem ambijentu, jer se na njihovoj površini štetne materije (pesticidi, grinje i plesni) manje talože nego na podlozi od veštačkih materijala. Treba izbegavati stare itisone ili debele tepihe, jer su oni najveći izvori grinja, što je naročito važno za osobe sklone alergijama.

Da bi vazduh ostao kvalitetan mora se održavati optimalna temperatura, jer previše zagrejane prostorije umaraju i iscrpljuju, a hladne usporavaju rad organizma i vode u bolest. Zdravlju pogoduje i adekvatna vlažnost vazduha (suv vazduh je glavni krivac respiratornih infekcija), koja se, osim ovlaživača postiže i sušenjem veša na radijatoru ili držanjem posude sa vodom pored izvora toplote.

ZRAČENJE

Neizbežni deo svakodnevice su IT uređaji, TV i električni aparati, čije zračenje, ako jestalno i dugotrajno, narušava zdravlje. Posledice su kamen u žuči ili bubregu, problemi sa vidom, loša cirkulacija, poremećaj metabolizma, aktiviranje ćelija tumora, a deca su sklona astmi i bronhitisu. Preporuka je da se, koliko je god moguće, dozira primena takvih uređaja, da se nikada istovremeno ne koriste dva ili više aparata, da se smanji sedenje ispred kompjutera i TV prijemnika, a razgovori mobilnim telefonom zamene SMS porukama. Takođe treba smanjiti broj kablova u stanu, a ako je moguće potpuno izbegavati korišćenje produžnog kabla. Uređaje koji emituju štetno zračenje treba izbegavati u spavaćoj i u dečijoj sobi, naročito se ne smeju držati blizu glave, jer mogu uticati na slabljenje moždanih funkcija. U prostorijama gde ih ipak ima, preporučuje se držanje biljaka poput hrizanteme, aloje, hlorofituma i tilandsije, koje apsorbuju elektromagnetno zračenje, a ukućane štite od elektrosmoga.

BILJKE „ČISTAČI“
Najveći neprijatelj zagađenog prostora su biljke. Osim što čiste vazduh, pojedine, kao fikus, smanjuju koncentraciju plina i ugljen monoksida proizvedenih od raznih izgaranja: kuvala, peći koje nemaju ventilaciju, duvanskog dima, aparata sa otvorenim plamenom. Ova biljka takođe neutrališe i koncentraciju otrovnih materijala iz lepkova, boja i lakova, pa je dobro imati je posle renoviranja.
„Borci“ protiv duvanskog dima i isparenja iz radijatora su paprat, dracena i gerber, dok se biljkama zdravlja smatraju bor i bambus.

SVETLOST I BOJE
Padu imuniteta tokom jeseni i zime doprinosi i smanjena količina svetlosti, a ako enterijer obiluje tamnim zemljanim bojama ili belom (bojom hladnoće i zime), efekat se pojačava. Da bi se ublažili pad energije i osećaj deprimiranosti u prostor u kome se najviše boravi treba uneti više vedrih, toplih, pastelnih tonova.

Broj 176
Poznati o zdravlju

Adriana Čortan, TV voditeljka
Lepota dolazi sa merom


Jovan Memedović, novinar
Sibir me je očarao

Lečenje biljem
Ruski melemi u Temskoj

Čajevi za čišćenje organizma

Semenke skidaju holesterol

Antismog dijeta
Uz vitak stas, lakši dah

Simptomi srčanog udara
Alarm zvoni dugo

Za i protiv aspirina
Čuva srce a kida želudac

Tkanine i alergija
Crni veš nije za svakog

Lekovita svojstva vode
Dve čaše pre jela

Hrana i ambalaža
Staklo, da ne boli glava

Febrilne konvulzije
Fras često nasledan


Vaspitanje dece
Pohvala od zlata

Fototerapija
Svetlost ubija tugu

Ženska maljavost
Upomoć, rastu mi brkovi!

Život bez štitaste žlezde
Nijedan dan bez tablete

Ljubav
Hemija ili alhemija?

Hiromantija
Karakter na dlanu