Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
U zagrljaju opasne adrese!
Zdravlje - Prirodna zračenja
Zračenja

Sredinom osamdesetih i kod nas je počelo javno da se govori o štetnim zračenjima iz prirode. Tada je deo javnosti sa podsmehom komentarisao tvrdnje o opasnosti koja preti ljudskom zdravlju. Ali danas su mnoge stvari jasnije! Reč je pre svega o geopatogenim zonama, sa takozvanim biofizičkim efektom na žive organizme. To su površine iznad zona raznih minerala, ruda gvožđa i uglja, podzemnih vodenih akumulacija i vodotokova, geoloških lomova, raselina ili šupljina.
Češki naučnik prof. dr Zdenjek Rejdak je još pre dvadesetak godina ukazivao na pogubno dejstvo prirodnih geopatogenih zračenja. Interakcija tla i živih organizama ogleda se u širokom spektru bolesti, od kancerogenih oboljenja, do reume, artroze, pa čak i skleroze multipleks.

Francuski naučnik Žak La Maja u svojoj knjizi "Medicina stanovanja" govori o "kućama i ulicama raka". Njegova dugogodišnja ispitivanja pokazala su da u gusto naseljenim zonama sa geopatogenim zračenjima, ima daleko više slučajeva oboljevanja od raka. Uzrok može najčešće da bude blizina reke i promena nivoa podzemnih voda u zavisnosti od godišnjeg doba.
Povezanost između dejstva GPZ i nesanice, nervnih i endokrinih smetnji, hroničnog umora, promena u ponašanju (netrpeljivost prema okolini, neobjašnjivi izlivi besa i agresija), odavno je dokazana. Kraći ili duži boravak u zonama zračenja ostavlja manje ili veće posledice po zdravlje ljudi i životinja.

Posledice geopatogenih zračenja mogu lakše da se uoče na farmama krupne stoke, gde je veliki broj jedinki okuplejn na malom prostoru. Primećeno je da su zračenja iz zemlje najčešći uzrok steriliteta i slabog prirasta kod tovnih grla. U tadašnjem SSSR sprovedena su opsežna istraživanja na više farmi. Dokazano je da je kod 35.000 slučajeva mastitisa (zapaljenja vimena krava) , u 78 procenata uzrok geopatogena zračenja.

Na prostorima gde su močvare nasute zemljom i tako stvoreni pašnjaci, prinos mleka i mesa je znatno manji nego u drugim regionima, koji nisu bili pod uticajem GPZ. Pritom, broj bolesnih grla bio je veći, što je povećavalo troškove lečenja.
Laboratorijska ispitivanja na zamorčićima i miševima pokazala su da oni sklanjaju svoja gnezda izvan zona GPZ. U uslovima kad su bili primorani da budu u kavezima u ozračenim zonama, pokazali su povećan sterilitet, veoma nizak natalitet i veliku smrtnost podmlatka (veći od trećine). Ostatak potomstva bio je sterilan.

Delovanje geopatogenih zračenja bilo je poznato i starim civilizacijama, koje su razvijale različite načine zaštite, o čemu svedoče i zapisi iz tih vremena. Najčešća metoda bio je pravilan izbor "zdravog" mesta na kome će se graditi stambeno naselje. Slično je i danas, ali u uslovima kada je nemoguće sasvim uticati na izbor mesta za stanovanje ili boravak, veća pažnja se posvećuje izradi uređaja koji eliminišu. U uslovima velike koncentracije stambenih objekata nemoguće je potpuno izbeći GPZ. Rešenje je u primeni savremenih uređaja za neutralizaciju ili eliminaciju prirodnog ili veštačkog zračenja.

JETRA PAMTI
Čovek je davno primetio da postoje mesta pogubna za zdravlje, kao i ona na kojima se dobro osećao. Tako su sari Rimljani pre izgradnje naselja, na tom mestu punu godinu držali na ispaši ovce, da bi odluku doneli na osnovu stanja njihove jetre za koju je kasnije i naučno dokazano da je pravi sakupljač radijacije .


Broj 98
Danijela Vranješ
Voli Zvezdu obožava Čarlston

Fito-dijeto terapija
Ginko čuva pamćenje

Iz travarske radionice Živka Bartulina
Bilje jače od bubrežnog kamena

Api terapija
Medeni eliksir mladosti

Mentalno zdravlje
Kroz auru do isceljenja

Darovi prirode
Pasulj, azuki, mungo

Bilje štiti bilje
Kupusar beži od celera

Stomačni problemi
Spasonosna biljna vlakna

Osteoporoza
Gladnim kostima sit ne veruje

Terapija svetlošću
Lampa tera crne misli

Izgled i tegobe
Bosi po glavi kubure sa srcem