Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 177
aktuelno izdanje
Baš volim da pobeđujem
Tanja Banjanin

Piše:Đ. VUKMIROVIĆ
Njen glas je moćan i - neponovljiv. Nije od one vrste koja se otima za nastupe na televizijama i koja ne propušta prilike za druga javna pojavljivanja, mada je, naravno, svesna koliko je to važno za svakoga ko je na estradi. Pevačica Tanja Banjanin, jedna od najupečatljivijih vokalnih pojava našeg muzičkog neba u poslednjih 15 godina je, u svom razbarušeno-toplom domu, u Tolstojevoj ulici u Novom Sadu, ugostila reportere „Bilja i zdravlja“.
- Dopada mi se to “razbarušeno-topli dom“ – kaže, uz širok, neposredan osmeh, naša domaćica. - I razbarušenost i toplinu mu, naravno, daju pre svega moja kćer iz prvog braka Staša, kojoj je inače 11, i sin Novak, kojem će uskoro tri godine.
Posle pauze od gotovo devet leta, Tanja je 2010. snimila novi album, inače četvrti u njenoj karijeri. Po nazivom „Igra“ izdao ga je „Siti rekords“, a producent je bio Voja Aralica.
- Pauza je trajala duže nego što sam želela i stvarno mi se činilo da više nikada neću snimiti album. A sada, priznajem, često pomislim: Ma, biće i još neki – kaže Tanja.
To, ne krije, iz nje sad već progovara rođeni borac, jer ona to jeste, još od vremena kada je bila najbolja mlada sprinterka u Vojvodini.
- Da, bavila sam se atletikom, a tačno je i da volim da pobeđujem ili, bolje rečeno, ne volim da gubim – nastavlja, vedro. - Kad smo već kod sporta, on je uvek bio deo mene, mada sam ga danas, zbog prodičnih i obaveza na poslu, prilično zapostavila.
Kad govori i sportu, Tanja pre svega misli na svoje dve sportske strasti - tenis i skijanje. Dok joj je vreme to dozvoljavalo, umela je da, tri puta nedeljno, ustane gotovo u cik zore, ode do terena i odigra partiju tenisa, vrati se kući i, potpuno spremna, na vreme stigne na posao.
- One druge stvari, poput aerobika ili fitensa, na primer, nekako me ne privlače. Ne kažem da to nije korisno, naprotiv, ali tu nema takmičarskog žara, a to je ono što ja volim.
Kada je o poslu reč, Tanja Banjanin je diplomirani pravnik, a u Vladi Vojvodine radi kao pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu.
- Moj delokrug je omladina i trudim se da mladim ljudima obezbedim ono što je, u suštini, njima jedino i potrebno: institucionalnu podršku idejama u kojima oni, naravno, ne oskudevaju. Mladost je uvek bila kreativna, tako je i danas.
A na pitanje da li je stroga mama svoje omladine, bez oklevanja umesto nje odgovara Staša koja, vrlo pomno, prati svaku reč razgovora.
- Kako kad, ali češće nije nego što jeste – kaže devojčica dok, s ljubavlju, gleda u svoju majku.
To potvrđuje i Tanjin suprug Milan Pejić, vlasnik novosadskog „Ortomedikusa“, kuće koja izdaje medicinsku, farmaceutsku i stomatološku literaturu. I sam je većim delom svojih emocija u svetu muzike (sa prijateljima je, veli, nedavno obnovio grupu iz mlađih dana koja svira pesme „Roling Stounsa“), ali ga profesionalna orijentacija stavlja i u ulogu onog ko je u kući zadužen za – zdravlje.
- Vodimo, naravno, računa o zdravlju u meri u kojoj to rade i drugi ljudi – kaže on. - Jedino što ne uspevamo je da Tanju ubedimo da se sasvim odrekne cigareta. Ova zabrana kojoj su pušači izloženi kao da je demotiviše.
Tanja na to odgovara smehom i vraća se priči o Staši i Novaku koji, bez obzira na majčinu ljubav prema tenisu, ne nosi ime po najpoznatijem srpskom teniseru Novaku Đokoviću, već po svom dedi, Milanovom ocu.
- Oni su, naravno, osnovni smisao našeg života, a ono čemu ih učim će, možda, u ovom vremenu nekom izgledati anahrono, ali ja i dalje duboko verujem da postoje neprolazne vrednosti koje nadžive svako vreme – kaže ona. - To je da, pre svega, budu čestiti i pošteni, da puno rade, da ne zavide drugom na uspesima i da svoje uspehe ne ostvaruju na račun drugih... I, naravno, da ne odustaju lako, da budu uporni i istrajni, jer je to jedini način da čovek od svog života nešto i napravi.


VOLIM BEOGRAD
Iako je o preseljenju u Beograd, svojevremeno, razmišljala, Tanja Banjanin je ipak ostala u Novom Sadu.
- Za pevačku, a verovatno i svaku drugu karijeru je veoma važno biti u Beogradu, kao centru svih zbivanja. Volim, inače, Beograd i Beograđane, mada su, s našeg vojvođanskog aspekta, „opasni i namazani“, ali su i otvoreni i s njima ste uvek načisto – smeje se domaćica „Bilja i zdravlja“.

IGRANJE NA „IGRI“
Autori pesama sa Tanjinov novog albuma su Alksandra Milutinović, Ognjen Radivojević, Nikola Čuturilo – Čutura, Zoran Popov, Josip Boček... Uz to, Dejan Cukić je napisao stihove za prepev legendarnog hita „Only you“ koji se, takođe, nalazi na albumu.
- On je, u stvari, baš onakav kako se i zove, jer smo se igrali ritmovima i stilovima, nismo hteli da sve bude isto i ravno, kao da slušate jednu pesmu. Inače, moram da kažem da je ovaj album, što bi se reklo, čist ćar – kaže Tanja.
Za dve pesme („Pamtim“ i „Ljubavna“) snimila je i spotove koji bi uskoro trebalo da počnu da se „vrte“ na našim telvizijama. Oba spota snimana su u Novom Sadu.      
Kada govori o ljudima iz našeg muzičkog sveta koje voli, Tanja uglavnom apostrofira one čiji opus je proverilo vreme.
- To su Vlatko Stefanovski, Korenlije – Bata Kovač, Bisera Veletanlić, EKV, Maja Odžaklijevska... – kaže ona. - Novije generacije nekako ne odgovaraju mom senzibilitetu.

Broj 177
Lečenje biljem

Ženske bolesti

Pitajte travara

Srbija rekorder

Prvi u svetu po pucanju
aneurizmi

Abeceda trudnoće
Mesec po mesec...

Život sa bolešću:Gordana Tokić
Lekcija optimizma

Kad deca lažu
Ljubav briše greh

Ginekomastija
Ženski ponos, muška briga

Banja Vrućica
Leči srce, krepi telo

Lepota

Masaža
biljnim
jastučićima


Zimski specijaliteti
Jelo greje telo

Voda zimi
Bolje više nego manje


Strabizam
Gleda desno vidi levo

Joga
Vežbe spuštaju šećer

Naturopatija
Luč protiv reume

Travarka Radulka
Leči ciste, hemoroide
psorijazu...


Biljna apoteka
Žalfija za svaku ženu

Poznati za „Bilje i zdravlje“:
Tanja Banjanin
Marija Vicković, Leontina Vukomanović, Vesna Zmijanac,
Jovan Ćirilov, Branko Cvejić