Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 178
aktuelno izdanje
Uz mamin ručak sve je lakše
Tamara Dragičević

Piše:Marijana Vasiljević
Bezbrižnost studentskog života mlade beogradske glumice Tamare Dragičević, „narušila“ je popularnost i ogroman uspeh filma „Montevideo bog te video“, kao i TV serije „Miris kiše na Balkanu“. U filmu igra Elu, devojku fudbalskog reprezentativca Milutina Ivkovića Milutinca, dok joj je Ljubiša Samardžić poverio jednu od glavnih uloga u seriji "Miris kiše na Balkanu". Dragičevićeva se u seriji, čija se radnja odvija između dva svetska rata, pojavljuje kao najstarija ćerka u porodici Salom, Laura - Buka.
- Budući da je to epoha koju ja volim - i u književnosti i da slušam priče iz tog vremena, obradovala sam se kada me je Ljubiša pozvao i rekao da sam dobila ulogu Buke. Roman sam pročitala i pre nego što sam saznala da će se serija snimati, pa je to bio još jedan razlog za radost što sam deo ove ekipe - otkriva Dragičevićeva.
Iako je dobila priliku da se dokaže, još je studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
- Još nisam osetila popularnost na svojoj koži, ljudi pričaju o tome, svesna sam da je sve ovo veliki uspeh, ali sviđa mi se da budem samo bezbrižni student.
Kod Ljubiše igra najstariju sestru, jedinu kojoj je porodica, a ne srce bilo na prvom mestu. I Tamari je, kao i Buki, porodica na prvom mestu, i bliski su joj danas donekle zaboravljeni porodični odnosi i rituali.
- Veoma mi se svidelo što se u seriji propagiraju nekadašnji porodični odnosi. Potrebno je ljude podsetiti na to kako bi se vratili pravim vrednostima koje su zbog načina života više potisnute nego zaboravljene. Meni je takav način života veoma blizak. Imam stariju sestru Mariju, mlađeg brata Miodraga, tatu i mamu, koja je kao i mama Estera iz serije, opsednuta svojom porodicom, a kult stola se kod nas uvek negovao. Za stolom uz mamin ručak, rešavaju se svi problemi, a ta energija koju uliva porodična pripadnost je neprocenjiva vrednost i danas je sve ređa - kaže glumica.
Na porodičnoj trpezi obično se nađu gurmanski specijaliteti njene mame, podvarak, kiseli kupus, sarme, pečenje, jagnjetina pod sačem, koje Tamara obožava. A, u žurbi, kad kasni na fakultet često zna da pojede nešto s nogu, što joj, kako sama priznaje, nije plus.
-Kafu ne pijem, retko stignem da doručkujem, a najbolje se budim pod tušem.
Umesto kafe, Tamara radije popije šolju toplog čaja, najčešće rtanjskog. Veruje u fitoterapiju, stalno se raspituje za čajeve i biljne preparate i voli da čuje dobar prirodni recept za tegobe, mada do sada na sreću, moć biljaka morala da iskoristi samo u slučaju blažih prehlada i temperature.
- Provereno dobro deluje čajna mešavina od 50 odsto ruzmarina, i po 10 odsto belog sleza, šipka, žalfije i lista dunje. Dva decilitra ključale vode preliti preko prstohvata ove mešavine i pustiti da odstoji petnaest minuta. Procediti, popiti i temperatura će nestati kao da je u pitanju čarolija – savetuje Tamara.
Iako još nije domaćica, zasada samo upija, uči i prikuplja recepte. Priznaje da najbolje pravi italijanske palačinke, pa je njihovo pripremanje dovela do savršenstva.

U OGLEDALU
Šta može da Vas rasplače, a šta najlakše nasmeje?
-Češće me rasplaču tuđe tuge, s mojima se nekako lakše nosim. Mnogo toga me nasmeje, volim da se smejem. Moj brat je šampion u zasmejavanju.

Kažete li svakom u lice ono što mislite?
-Kažem! Trudim se samo da to ne zvuči pregrubo i da ne povredim onoga kome govorim.

Opišite sebe u nekoliko reči?
-Uf!Jedno od najtežih pitanja. Tvrdoglava, uporna, radoznala, vesela, požrtvovana.

Koji Vam je najveći cilj kojem stremite na poslovnom planu?
-Rano je sagledati ciljeve kad si na početku. Treba se peti korak po korak, pa sam još daleko od cilja. Trenutno igram predstave u pozorištu “Boško Buha” i “Vuk Karadžić“. Trebalo bi ove godine da počne da se emituje serija “Montevideo...", a što se tiče novih projekata, pa kod nas glumaca se to nikada ne zna, nama ostaje samo da se nadamo.

RECEPT
ITALIJANSKE PALAČINKE:

Ispeći obične palačinke. Napraviti žuti fil: 7,5 dl mleka, pet žumanaca, pet kašika gustina, deset kašika šećera, dve vanile (sve to skuvati), kad se ohladi dodati kockicu margarina. Time filovati palačinke. Prelivati ih filom od malina: dve čaše vode, 300 gr šećera i 600 grama malina prokuvati. Dok vri dodati jedan puding od maline.

Broj 178
Na čaju sa.../ Radoš Bajić, glumac i režiser
Kraj serije, početak knjige


Lečenje biljem

*Čajevi za prostatu

*Pitajte travara

*Tikvina kao tedonal

Pićem do zdravlja
Ljubivoje Ilić, naturoterapeut
Alkoholizam leči rakijom!

Lečenje hemoroida
Od melema do operacije

Tikovi
Zašto nastaju i kako se leče

Novi preparat vitamina D
Snaga iz dve kapi

Donorske kartice
Zavet humanosti

Beseže vakcina
Klice štite od infekcije

Kvalitet lekova
Kopije kao original

Dijeta za dugovečnost
U top formi do stote

Hipotenzija
Nizak pritisak obara s nogu

Gojaznost
Zbogom "buco" za tri nedelje

Zašto deca kradu
Tuđe, kad ljubavi nema

Dijagnostika helikobakterije
Sonda ipak najsigurnija

Nega lica
Samo čista koža je lepa

Fitnes
Zumba više od igre

Banja Vrujci
Plavo blato kao zlato

Ishrana/Preporuke kineske medicine
Mešajte bazno i kiselo

Gledanje televizije – zavisnost ili navika?
Poguban beg od sebe