Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 178
aktuelno izdanje
Kako se leče hemoroidi
Dr Zoran Krivokapić

Piše:Bratislava Laćarak
Genetika ne može potpuno da se isključi kao jedan od faktora rizika za nastanak hemoroida, ali stručnjaci uveravaju da presudnu ulogu u naastanku ove bolesti imaju moderan stil života i loša ishrana. Kada bi malo više pažnje posvetili zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, problemi sa hemoroidima bi se znatno ređe javljali ili čak uopšte ne bi ukazivali na svoje prisustvo u organizmu.
Hemoroide, odnosno hemoroidalne čvorove, imaju svi ljudi. Smešteni su u blizini analnog otvora i imaju značajnu funkciju da kontrolišu pražnjenje creva. Ovi jastučići postaju problematični kada obole. Najčešće se kao prvi simptom da nešto nije u redu sa hemoroidima javlja krvarenje sa stolicom, koje je jarko crvene boje, a “jasučići“ spadaju, svrbe i prljaju veš.
- Svako krvarenje iz hemoroida je alarmantni znak da pacijent treba da se javi na pregled – kaže prof.dr Zoran Krivokapić, hirurg – koloproktolog Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, član Kraljevskog udruženja hirurga Engleske i sledeći predsednik Evropskog udruženja koloproktologa. - Krvarenje često može da nastane i u drugim delovima debelog creva, zbog nekog zapaljenja ili karcinoma. Zato je neobično važno da se postavi tačna dijagnoza, pa tek, kada se zna kakva je situacija u ostalim delovima kolona, da se leče hemoroidi. Zbog toga se pacijentima koji imaju krvarenje obavezno prvo radi kolonoskopija ili irigografija.

METODE LEČENJA
U zavisnosti od stepena hemoroidalne bolesti predlažu se konzervativne ili hirurške metode lečenja. Postoje četiri stepena bolesti.
1.Prvi je kad se javlja samo nelagodnost i blago krvarenj
2.Drugi kada hemoroidi ispadaju van analnog otvora i sami se, uz krvarenje, vrate
3.Treći kada hemoroidi ispadaju, a pacijent mora rukom da ih vrati na mesto
4.Četvrti kada su hemoridi stalno napolju.


Konzervativno
- Konzervativne metode mogu da pomognu u lečenju prva tri stadijuma, a za četvrti je jedini lek operacija. U prva dva stadijuma uglavnom je dovoljno da se pacijenti pridržavaju higijensko-dijetetskog režima koji podrazumeva redovno pražnjenje creva, bez napinjanja, i da stolica bude meka, jer tvrda oštećuje sluzokožu i dovodi do krvarenja. Ova regija treba uvek da se opere posle svakog pražnjenja creva.
I ishranu obavezno treba prilagoditi. Preporučuje se uzimanje što više tečnosti, voća i povrća, a treba izbegavati brzu hranu. Nije dobro ni crno vino jer, zbog tanina koji sadrži, dolazi do krvarenja i do velike venske staze u hemoroidalnim čvorovima pa pacijent ima osećaj da su oni napeti. I previše ljuto izaziva tegobe. Nekada treba uzimati i dodatke na bazi nesvarljivih vlakana, celuloze, a povremeno, da ne bi došlo do zatvora, preporučuju se laksativi ili omekišivači stolice (parafinsko ulje).
- Ove preparate ne treba zloupotrebljavati, ali povremeno mogu da budu korisni. Takođe je značajno da pacijent koji ima probleme sa hemoroidima bude fizički aktivan, što pomaže da se hemoroidi brže prazne, a tegobe koje postoje su znatno manje.

Hirurgija
Pre nego što se lekari odluče za hirurški tretman, preporučuju takozvane semihirurške metode. To su fiksacione procedure koje su minimalno invazivne. Dominantna procedura danas u svetu i kod nas je elastična ligatura, kojom se hemoroid koji je ispao podiže na mesto gde obavlja funkciju. To nije odstranjenje, nego lifting, podizanje hemoroida. Ne radi se u anesteziji, jer je segment gde se izvodi procedura neosetljiv na bol, a zahvat se izvodi u više činova.
Jedan traje nekoliko minuta, pa se ponavlja posle mesec dana. Cilj je da se hemoroidi podignu iznad zone velikog pritiska oko anusa. Kod trećeg stepena hemoroida ovom metodom se postiže izuzetno zadovoljavajući rezultat od 70 do čak 90 odsto uspešnosti. Ako se posle 2-3 puta ne postigne poboljšanje, predlaže se operacija.
- U prvom i drugom stadijumu veoma je efikasna skleroterapija, kada se u bazu hemoroida ubrizga neko sredstvo koje skerotizira krvni sud (pojačava fibrozno tkivo i na taj način sužava krvni sud) i na taj način ne dozvoljava krvi da puni hemoroid. Onemogućava se krvarenje i ispadanje hemoroida. Postoje još neke laserske procedure i krioterapija.
Operacija mora da se radi u 10-15 odsto slučajeva i to su uglavnom hemoroidi četvrtog stepena. Najčešće se hemoroidalni čvorovi, obično ih ima tri, odrtanjuju. Kada se to dobro uradi pacijent više ne bi trebalo da ima probleme. Međutim, to je deliaktna operacija i lekari se trude kad god je moguće da je izbegnu.
- Obično pokušavamo da lečimo pacijenta konzervativno, da izbegnemo operaciju, koja je nekada neizbežna ali nosi i neki rizik. Može da dođe do nekih komlikacija kao što su stenoza anusa, krvarenje iz anusa, velika infekcija, perianalna fistula...
Stručnjaci savetuju da se problemi sa hemoroidima ne zanemaruju, jer što se pre počne sa lečenjem, veće su šanse da se problem reši lakšim metodama. Ako se poseta lekaru odlaže mogu da nastanu ozbiljne komlplikacije ali i anemije.
- Od hemoroida ne može da nastane rak, ali ako se bolest ne leči, postaje komplikovanija i teža za lečenje.

STATISTIKA
Procenjuje se da 50 do čak 70 odsto pacijenata imaju nekada neki problem sa hemoroidima. Češće se javljaju kod starijih od 40 godina, ali mogu da se jave i u mlađem dobu. Čest su pratilac trudnica, ali kako dođu tako i prođu, objašnjavaju stručnjaci. Uglavnom se bolest javlja osobama koje imaju opstipaciju, tvrde stolice i dugo se zadržavaju u toaletu.

LAKSATIVI
– Melemi, lekovi i preparati koje koristimo za lečenje, sve to je napravljeno na istoj bazi – kaže naš sagovornik. - A šta je potrebno da neki lek, melem ili sredstvo ima u sastavu da bi pacijent bio zadovoljan? To je laksativno dejstvo, da se čovek lakše isprazni, da ima malo kortikosteroida ili nekog analgetika i da ima lubrikantno dejstvo koje podmazuje. Svi lekovi ili sredstva koja ispunjavaju ovih nekoliko uslova, pomoći će pacijentu. Ali nisam ubeđen da će nešto od toga biti korisno kod uznapredovale bolesti, kada se osim svih mogućih medikamenata i biljnih preparata moraju preduzeti još neke metode lečenja.

Broj 178
Na čaju sa.../ Radoš Bajić, glumac i režiser
Kraj serije, početak knjige


Lečenje biljem

*Čajevi za prostatu

*Pitajte travara

*Tikvina kao tedonal

Pićem do zdravlja
Ljubivoje Ilić, naturoterapeut
Alkoholizam leči rakijom!

Lečenje hemoroida
Od melema do operacije

Tikovi
Zašto nastaju i kako se leče

Novi preparat vitamina D
Snaga iz dve kapi

Donorske kartice
Zavet humanosti

Beseže vakcina
Klice štite od infekcije

Kvalitet lekova
Kopije kao original

Dijeta za dugovečnost
U top formi do stote

Hipotenzija
Nizak pritisak obara s nogu

Gojaznost
Zbogom "buco" za tri nedelje

Zašto deca kradu
Tuđe, kad ljubavi nema

Dijagnostika helikobakterije
Sonda ipak najsigurnija

Nega lica
Samo čista koža je lepa

Fitnes
Zumba više od igre

Banja Vrujci
Plavo blato kao zlato

Ishrana/Preporuke kineske medicine
Mešajte bazno i kiselo

Gledanje televizije – zavisnost ili navika?
Poguban beg od sebe