Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 179
aktuelno izdanje
Posledice gripa - trpe pluća i uši
Piše: J. Matijević

Visoka temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, glavobolja, gušobolja, suv kašalj i ponekad pojačana sekrecija iz nosa tipični su simptomi gripa koji bi posle tri dana trebalo postepeno da prolaze, a pacijent da se oporavlja. Lekari kažu da osim lekova protiv temperature, pacijentima nije potrebna bilo kakva terapija, a preporučuju im da piju tečnost, jedu pileću supu i uzimaju što više presnog voća i povrća. Ukoliko posle tri dana simptomi ne prolaze, a oboleli imaju visoku temperaturu, zbog mogućih komplikacija, trebalo bi da zatraže pomoć lekara.
O posledicama gripa razgovarali smo sa docentom dr Aleksandrom Dudvarski-Ilić, pneumofiziologom Klinike za pulmologiju KCS i dr Ljiljanom Čvorović, otorinolaringologom, šefom Odeljanja otorinolaringologije KBC "Zemun".

PLUĆA
- Posledicama gripa i komplikacijama na plućima, mnogo su skloniji hronični plućni bolesnici od onih koji su prethodno bili zdravi - kaže dr Dudvarski-Ilić .- Grip je najopasniji za obolele od astme i hroničnog opstruktivnog bronhitisa, jer su izuzetno osetljivi, ali i za one koji imaju fibroze pluća, bronhiektazije i oslabljen imunitet zbog karcinoma pluća. Kada obole od gripa, najpre, kao i drugi, imaju visoku temperaturu, ali i:
* teško dišu
* pogoršava im se osnovna plućna bolest
* opada procenat kiseonika u arterijskoj krvi
Kada dođu u bolnicu, oksimetrom im odmah merimo procenat kiseonika u arterijskoj krvi i ako primetimo da pada, to je siguran znak da imaju neku od komplikacija gripa - najčešće zapaljenje pluća što se potvrđuje rendgenskim snimkom. To nije obična pneumonija, nego zapaljenje pluća koje se iz sata u sat pogoršava. Zato je važno da se što pre jave lekaru, jer im je neophodno lečenje u bolnici antibioticima kao i "potpora" kiseonikom pomoću sonde ili respiratora. Događa se, međutim, i da infekcija počne kao virusna, a potom se zbog oslabljenog imuniteta na pluća naseli neka bakterija koja izaziva bakterijsku superinfekciju. Ipak, bez obzira na sve ove komplikacije i hronični plućni bolesnici uz pomoć lekara mogu brzo da se oporave.
Kada je reč o zdravima, naša sagovornica kaže da je jedina posledica gripa upala pluća.
- Ukoliko posle tri dana i dalje imaju visoku temperaturu, ne kašlju suvo nego iskašljavaju sekret, obavezno bi trebalo da se obrate lekaru, jer je moguće da se virus gripa "nadogradio" bakterijskom infekcijom koja izaziva upalu pluća. Propisuju im se antibiotici i oboleli se brzo oporavljaju - objašnjava dr Dudvarski-Ilić.

UVO, GRLO, NOS
Osim na plućima, grip može da izazove posledice na uvu, sinusima i grlu.
- Bolni sinusi, sekret iz nosa i blaga upala grla su uobičajeni za grip i zahtevaju mirovanje. Svako produženje uobičajenih simptoma gripa ili javljanje novih kao što je bol u uvu, krvarenje uva, bol u sinusima, curenje žutog sekreta iz nosa i izraziti bol u grlu, mogu da budu znak komplikacija gripa. Virus gripa može, međutim, da uzrokuje upalu srednjeg uva čiji su simptomi jak bol i curenje krvi. Ponekad se dešava i da se na virusnu infekciju gripa, nadoveže bakterijska koja izaziva ozbiljnije komplikacije to jest anginu i gnojna zapaljenje srednjeg uva i sinusa - objašnjava dr Čvorović i poručuje obolelima da se sa prvim ovakvim simptomima jave lekaru, koji će im obavezno propisati antibiotike.
- Retko, ukoliko pacijenat ima oslabljen imunitet ili ako su sojevi virusa gripa veoma jaki i agresivni, može da se dobije i zapaljenje unutrašnjeg uva što izaziva vrtoglavicu i teži gubitak sluha. Osim toga, može da se javi i privremeni gubitak čula mirisa.
Doktorka Čvorović naglašava da su komplikacijama gripa na uvu, grlu ili nosu, podložniji najmlađi i najstariji pacijenti, kao i oni sa oslabljenim imunitetom i hronični
bolestima.
- Oni koji imaju hronične upale sinusa, guše ili krajnika češće imaju posledice gripa. Njihov lokalni imunitet je oslabljen što virusu omogućava da pokaže pravu prirodu. Zato, kada obole ove pacijente savetujemo da odleže, da ne budu fizički aktivni i da ne odlaze na posao ili u školu, jer umanjuju mogućnost da se bolest komplikuje, a pomažu
i da se virus manje širi - poručuje naša sagovornica.

VAKCINA - SIGURNA PREVENCIJA
O sprečavanju gripa i njegovih posledica na pluća, uvo, grlo i nos naše sagovornice kažu:
- Prava prevencija i gripa i posledica je vakcinacija pred sezonu, a ukoliko obole strogo mirovanje. Vakcina je posebno važna pacijentima koji imaju neku od hroničnih plućnih bolesti, jer posledice gripa za njih, ponekad, mogu da budu kobne.

PILEĆA SUPA
- Osim što bi trebalo da uzimaju što više svežeg voća i povrća, obolelima od gripa, preporučujem da obavezno uzimaju pileću supu. Ali ne onu iz kesice nego pravu domaću, jer je dokazano da je bogat izvor antioksidanasa i da potpomaže iskašljavanje sekreta - poručuje dr Dudvarski-Ilić.

Broj 179
Fitoterapija
Na Tari lek za neroktinje

Životna priča
Maja Otašević:
Izlečio me neven

Alternativa
Pijavice
protiv pušenja


Poznati za „Bilje i zdravlje“ :

Predarg Ejdus
Ljiljana Blagojević
Predrag Smiljković
Kalina Kovačević
Mirka Vasiljević
Tamara Dragičević
Aleksandra Bibić
Katarina Vučetić


Lečenje biljem:

6 magičnih
za inhalaciju

Travka u kapi

Čudotvorna ulja


Posledice gripa
Trpe pluća i uši

Poznati o zdravlju:

Predrag Smiljković
Odmaram se čim ustanem

Katarina Vučetić
U vodi je tajna

Pripremanje hrane
Na pari je najzdravije

Banja Bezdan
Jod za bolesne i zdrave

Poremećaj vida
Karakter muti sliku

Ginekologija
Vanmaterična trudnoća

Kristaloterapija
Kamen zrači zdravlje

Trajna šminka
Od obrva do mladeža

Vaspitanje dece
Srce najbolji učitelj

Seks
Bez stresa
ispod pokrivača

Vežbe
Lepe noge za 15 minuta