Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 179
aktuelno izdanje
Hirudoterapijom protiv pušenja
Piše: B.L.

Ako ste rešili da ostavite cigarete, a metode koje pomažu da se odviknete od ove loše navike nisu dale željene rezultate, možda bi trebalo da probate sa pijavicama. Iako one ne mogu da učine da preko noći zaboravite na moć nikotina, provereno pomažu da se organizam očisti od njegovog štetnog uticaja, i dodatno utiču da se čovek duhovno preporodi.
- Pijavice nemaju čarobni štapić, nisu svemoćne i ne mogu da učine baš sve, ali su prave male energetske bombe koje utiču na ljudsku svest, podmlađuju i vraćaju lepši pogled na život – kaže dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziolog, specijalista akupunkture, homeopatije i hirudoterapije. - One su eliksir mladosti i zdravlja. Njihov najvažniji uticaj na čišćenje organizma od cigareta je što pročišćavaju i pojačavaju krvotok. Ferment hialuronidaza koji pljuvačkom luče u krvotok pomaže jetri da se izbori sa otrovima.
U duvanskom dimu ima oko deset hiljada različitih sastojaka, od čega je oko 4.000 toksičnih i više od 60 kancerogenih materija. Pored radioaktivnog polonijuma, u duvanu se nalaze i mikro-doze arsena, acetona, metanola i kadmijuma.
Pušenje utiče da se krv brže zgrušava, i na oslobađanje adrenalina iz nadbubrega, što prouzrokuje sužavanje krvnih sudova i povećava agregabilnost trombocita. Zato pušači imaju dva do tri puta češće srčani i moždani udar! Detoksikaciona funkcija jetre je opterećenija za nekoliko puta.
- Ako ubacite samo jednu kap nikotina u akvarijum sa ribicama one će ubrzo uginuti. Ista doza može da usmrti konja. A ako pticu zatvorite u posudu sa duvanskim dimom, ona će uginuti. Čak i pijavica koja popije krv čoveka koji je neposredno pre terapije ugasio cigaretu, umire u najtežim mukama. Krv pušača je gusta, crna, smrdljiva. Posle terapije pijavicama ona dobija zdravu crvenu boju, a koža pušača koja je bila braon – siva, opet dobija ružičastu nijansu.
Kako pijavice deluju? Brojnim fermentima koje ubrizgavaju u krv, a do sada je otkriveno oko 500 korisnih materija koje pijavica luči pljuvačkom, čiste krv, ojačavaju krte krvne sudove i postaju elastični, opuštaju sitne kapilare koji su zbog delovanja otrova bili u grču, podstiču stvaranje novih krvnih sudova.
- Ferment hirudin deluje kao antikoagulans, sprečava pojavu tromba a postojeće rastvara. Pojačava cirkulaciju a time i više kiseonika stiže u sve organe koji su kod pušača siromašnije prehranjeni ovom značajnom materijom. Pijavice dalje regenerišu oštećenu sluzokožu, obnavljaju nervne ćelije, podstiču koncentraciju i razmišljanje. Uopšteno, nakon tretmana pijavicama žene postaju ženstvenije a muškarci muževniji.

MANJAK KISEONIKA
Iz jednog grama duvana oslobađa se šezdeset do osamdeset kubnih centimetara ugljenmonoksida, koji se čvršće vezuje za hemoglobin nego kiseonik, pa ga pušači nemaju dovoljno. Duvanski otrovi umanjuju efikasnost leukocita, pa su učestalije infekcije, naročito virusne, a smanjuje se i odbrambena sposobnost organizma.

BEZBOLAN UGRIZ
Ugriz pijavice ne boli, jer ona luči fermente koji deluju kao anestetik. Pacijenti mogu da osete blago peckanje, kao kad ugrize komarac. Posle svakog „gutljaja“ krvi, pijavica zauzvrat u telo domaćina ubrizgava svoje fermente. Tretman traje 40 minuta, i kada se zasiti, pijavica sama otpada sa kože.

Broj 179
Fitoterapija
Na Tari lek za neroktinje

Životna priča
Maja Otašević:
Izlečio me neven

Alternativa
Pijavice
protiv pušenja


Poznati za „Bilje i zdravlje“ :

Predarg Ejdus
Ljiljana Blagojević
Predrag Smiljković
Kalina Kovačević
Mirka Vasiljević
Tamara Dragičević
Aleksandra Bibić
Katarina Vučetić


Lečenje biljem:

6 magičnih
za inhalaciju

Travka u kapi

Čudotvorna ulja


Posledice gripa
Trpe pluća i uši

Poznati o zdravlju:

Predrag Smiljković
Odmaram se čim ustanem

Katarina Vučetić
U vodi je tajna

Pripremanje hrane
Na pari je najzdravije

Banja Bezdan
Jod za bolesne i zdrave

Poremećaj vida
Karakter muti sliku

Ginekologija
Vanmaterična trudnoća

Kristaloterapija
Kamen zrači zdravlje

Trajna šminka
Od obrva do mladeža

Vaspitanje dece
Srce najbolji učitelj

Seks
Bez stresa
ispod pokrivača

Vežbe
Lepe noge za 15 minuta