Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 180
aktuelno izdanje
Dlan trni, ruka boli
Piše:J. M.

Noćno trnjenje dlana i bol u palcu, srednjem prstu i kažiprstu, koji se iz ručnog zgloba spušta, a ponekad "penje" sve do ramenog zgloba tipični su simptomi takozvanog sindroma karpalnog tunela – kaže profesor dr Jagoda Potić, neuropsihijatar KBC "Zvezdara" u Beogradu i dodaje da skoro da nema onih koji barem jednom u životu nisu imali neki od navedenih simptoma.
- Većina ove simptome protumači kao posledicu loše prokrvljenosti, ali pravi uzrok je povećan pritisak na nerv medianus koji prolazi kroz karpalni tunel ručnog zgloba. Do poremećaja najčešće dolazi kad je ruka dugo savijena ili fiksirana u istom položaju, prilikom spavanja, čitanja, telefoniranja ili vožnje.
Laganom masažom ili protresanjem šake, kaže naša sagovornica, simptomi obično nestaju. Ali, ako traju više dana, trebalo bi da pacijent zatraži pomoć lekara.
- Sindrom karpalnog tunela najčešće pogađa žene između 40. i 65. godine, čak dva-tri puta češće nego muškarce. Zato se smatra da i hormonski status organizma utiče na njegov nastanak. Osim toga, svaki neželjeni nadražaj kao što su povrede, prelomi, upale, degenerativne promene i spoljašnji pritisak na ručni zglob mogu da izazovu pritisak i nagnječenja medianusa. Kompresiju ovog nerva mogu da izazovu i hronična oboljenja poput dijabetesa, nekih bolesti bubrega i hipofize, hipotireoza, reumatoidni artritis i nagli porast telesne težine. Sindrom karpalnog tunela može da se javi i posle nošenja većeg tereta ili prilikom rada na računaru i u svim drugim položajima pri kojima je ručni zglob dugo savijen i opterećen i pritisak na nerv dugotrajan – kaže profesorka Potić i objašnjava da se dijagnoza postavlja na osnovu podataka od pacijenta, rendgenskog snimka ručnog zgloba, laboratorijskih analiza i elektromioneurografije to jest merenjem brzine sprovođenja impulsa kroz nerv medianus. Na mestu kompresije nerva postojaće jasno usporenje brzine impulsa.
- Lečenje sindroma može da bude konzervativno, to jest imobilizacijom i lokalnom primenom kortikosteroida, a ukoliko su tegobe uporne neophodna je operacija. U lakšim slučajevima preporučuje se terapija vitaminom B i pošteda ruke. Nezavisno od vrste terapije, ako pacijent ima sindrom karpalnog tunela, trebalo bi da izbegava preveliki napor ruke jer se pokazalo da pošteda bolne šake daje dobre rezultate i ponekad je moguće spontano poboljšanje – kaže dr Potić i poručuje onima koji mnogo rade na računaru da koriste anatomski prilagođen "miš" i tastaturu, da pauziraju posle najviše dva sata rada i da u slobodno vreme idu na pilates, fitnes i vežbe istezanja.

KARPALNI TUNEL
- Karpalni tunel čini osam sitnih koščica ručnog zgloba s donje strane dok gornju stranu zatvara čvrsto vezivno tkivo to jest poprečni karpalni ligament. Kroz tunel, iz podlaktice u šaku, ulazi nerv medianus, ali i tetive mišića koje pokreću prste. Tetive su obložene tankom sinovijalnom opnom koja ih podmazuje i olakšava njihovo klizanje i pokretanje, a osetljiva je na svaki dugotrajniji napor i nadražaje - objašnjava profesorka Potić.

Broj 180
Tanasije Uzunović, glumac
Gospodin
proslavio
seljaka


Nada Vasiljević, novinar i TV voditelj
Najbolje nosim iz kuće


Lečenje biljem
Bebe iz čajnika


Mladi izdanci riznice zdravlja

Lekovito bilje po krvnim grupama

Kako sačuvati vid
Oko nikad ne lečite sami!


Oporavak
posle operacije
Vreme leči rane

Sindrom karpalnog tunela
Dlan trne, ruka boli

Abeceda mononukleoze
3 nedelje
lečenja i
mirovanja


Sinkopa
Oh, padoh u nesvest!


Zamrznute namirnice
Zdrav jelovnik sa leda


Lekovito bilje
Darovi Vlasine u kesici čaja


Pedijatrija
10 najčešćih pitanja lekaru


Prevencija
Papanikolau test i kolposkopija
-Žena čuva ključ svog zdravlja


Rekreacija
Pokreni se i biće ti bolje!


Banja Vrdnik
Melem za reumu i ekceme


Ljubav i prijateljstvo
Samo seks ili nešto više?


Za „Bilje i zdravlje“ govore:

Tanasije Uzunović
Goran Paskaljević
Bojana Lekić
Merima Njegomir
Nada Vasiljević