Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 180
aktuelno izdanje
Vreme leči rane
Piše: B.Z.
Svaka operacija, ma koliko jednostavno izgledala, predstavlja šok za organizam. Koliko je vremena potrebno da bi se pacijent oporavio i telo vratilo u prvobitno stanje zavisi od brojnih faktora, poput godina pacijenta, vrste operacije (laparoskopska, minimalno invazivna ili klasična), opšteg stanja organizma, mesta i veličine promena koje treba da se ukolne i slično. Kažu da vreme leči sve, ali i strpljenje. Koliko traje oporavak posle nekih od najučestalijih operacija, postoji li način da se oporavak ubrza i kako se treba ponašati tokom tog perioda, pitali smo naše poznate stručnjake.


Krajnici
* 2 nedelje


Odgovara: Dr Srđan Milićević, ORL KBC Zemun

- Operacija krajnika je nespecifična jer se rana koja nastane odstranjivanjem krajnika ne zatvara nego se ostavlja da prirodno zaraste, što iziskuje dosta opreza pri izboru namirnica. Iz tog razloga, zabranjeno je uzimanje ljutog, kiselog, hladnog, vrućeg i svih onih namirnica koje mogu da "zagrebu" ranu i izazovu krvarenje. Preporuka je da se uzima tečna, kašasta hrana, bogata vitaminima, a lokalno može da se preporuči neki antiseptik. Oko pet dana posle operacije je prema proceni pacijenata najteže, a već posle dvanaest dana se stanje vraća u normalu.

Zabluda o sladoledu: Nije tačno da je sladoled najbolja terapija posle operacije krajnika. Kratkoročno, jako hladno piće ili jelo prija, ali već posle par minuta, krvni sudovi koji su se skupili ponovo će da se vrate u normalno stanje, a krv će prostrujati brže, pa može da dođe do krvarenja, čak i do infekcije rane.


Abortus
* 3 nedelje


Odgovara: Prim.dr Anđelka Knežević Bezjak

- Posle abortusa ženama se savetuje mirovanje najmanje nedelju dana, a optimalno bi bilo da odleže tri nedelje. Preventivno se daju antibiotici kako bi se sprečile komplikacije kao što su upale jajnika ili jajovoda, kao i kapi za stezanje materice kako bi se ona što pre vratila na veličinu pre trudnoće. Seksualni odnosi se ne preporučuju u periodu od tri nedelje, koliko bi trebalo izbegavati kupanje u bazenu ili kadi zbog mogućih infekcija.


Slepo crevo
* 4 nedelje


Odgovara: Vesna Obradović, VMS, Glavna sestra hirurgije KC Vojvodina

- Savetuje se laganija ishrana, bez celuloze i drugih teško svarljivih sastojaka, a svakako treba izostaviti namirnice kao što su pasulj, grašak, kupus i slično. Najbolje je da se priprema barena hrana. Preporučuje se i umerena fizička aktivnost, a od godina, kondicije i mogućih udruženih bolesti zavisi kada će pacijent nakon operacije moći da se vrati ustaljenim životnim navikama. U zavisnosti od vrste šava, konci se skidaju 8-10 dana posle operacije, koja se veoma retko radi laparoskopski, uglavnom je to klasičan hiruški zahvat.

Kila
* najmanje 4 nedelje


Odgovara: Vesna Obradović, VMS, Glavna sestra hirurgije KC Vojvodina


- U zavisnosti od godina pacijenta, veličine i lokalizacije kile, oporavak ovih pacijenata može da traje od četiri nedelje, pa naviše. Mlađi pacijenti, u dobroj fizičkoj kondiciji, pre će moći da se vrate starim navikama, ali i oni ne pre četiri nedelje. Savetuje se laganija ishrana, bez prejedanja. Po potrebi se mogu uzimati analgetici za bolove, a ako lekar proceni da treba, uzimaju se antibiotici. Konci se skidaju 8-10 dana nakon operacije. Ova intervencija može da se radi klasično, ali i laparoskopski, kada je i oporavak brži.


Kamen u žučnoj kesi
* 4 nedelje


Odgovara: doc.dr Dragoš Stojanović, hirurg, direktor KBC Zemun

- Ove operacije se uglavnom rade minimalno invazivnom metodom - laparoskopski, što omogućava znatno brži oporavak i povratak uobičajenom načinu života. Pacijent izlazi iz bolnice 24 sata nakon operacije, a mirovanje se preporučuje još sedam dana. Da bi se organizam potpuno oporavio, a pacijent vratio normalnim fizičkim aktivnostima, potrebno je da prođe mesec dana, i u tom periodu se preporučuju određena ograničenja u izboru hrane. Ne preporučuje se jaka, masna, začinjena hrana, namirnice koje su bogate holesterolom i trigliceridima, kao što su torte, kafa sa mlekom i slično. Dobar izbor su supe, čorbe, kuvana mesa, a neophodno je da se uzima i što više tečnosti.


Čir na želucu
* 2-3 meseca


Odgovara: doc.dr Dragoš Stojanović, hirurg, direktor KBC Zemun

- Operacija čira zapravo podrazumeva operaciju komplikacija koje on daje na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kao što su krvarenje, pucanje, stenoze, bolovi. Radi se klasičnim hirurškim zahvatom, koji iziskuje mnogo duži period za potpuni oporavak, u proseku, dva do tri meseca. Izbor namirnica je jako važan, jer sva hrana koja se uzima, prolazi kroz operisane organe, bilo da je reč o želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Suva, čvrsta hrana je zabranjena, kao i masno, kiselo, ljuto, gazirana pića. Preporučuje se pretežno tečna hrana uz uzimanje dosta tečnosti tokom dana.


Prostata
* 2-3 meseca

Odgovara: doc.dr Aleksandar Milošević, urolog

Pacijent nakon operacije izlazi iz bolnice za 3-4 dana, nekada ni nešto duže, što zavisi od vreste operacije. Za potpuni oporavak treba 2-3 meseca. Na posao može da se vrati 10 dana od operacije i savetuje se normalan život, bez preterivanja u svemu. Važno je da se pacijent dobro utopljava da bi se izbegla prehlada, nikako ne dolazi u obzir sedenje na hladnom, seksualni život treba da bude umeren. Savetuje se laganija ishrana, kuvana jela, ali izbegavati začinjeno, ljuto i kiselo.

Broj 180
Tanasije Uzunović, glumac
Gospodin
proslavio
seljaka


Nada Vasiljević, novinar i TV voditelj
Najbolje nosim iz kuće


Lečenje biljem
Bebe iz čajnika


Mladi izdanci riznice zdravlja

Lekovito bilje po krvnim grupama

Kako sačuvati vid
Oko nikad ne lečite sami!


Oporavak
posle operacije
Vreme leči rane

Sindrom karpalnog tunela
Dlan trne, ruka boli

Abeceda mononukleoze
3 nedelje
lečenja i
mirovanja


Sinkopa
Oh, padoh u nesvest!


Zamrznute namirnice
Zdrav jelovnik sa leda


Lekovito bilje
Darovi Vlasine u kesici čaja


Pedijatrija
10 najčešćih pitanja lekaru


Prevencija
Papanikolau test i kolposkopija
-Žena čuva ključ svog zdravlja


Rekreacija
Pokreni se i biće ti bolje!


Banja Vrdnik
Melem za reumu i ekceme


Ljubav i prijateljstvo
Samo seks ili nešto više?


Za „Bilje i zdravlje“ govore:

Tanasije Uzunović
Goran Paskaljević
Bojana Lekić
Merima Njegomir
Nada Vasiljević