Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 182
aktuelno izdanje
Najlepša uloga: Ninina baka
Anita i Snežana

Piše:B.Laćarak
Pamtimo je po ulogama u popularnim TV serijama "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Stižu dolari". Dama sa stilom, uvek doterana, srdačna i dostojanstvena, Snežana Savić, naša poznata glumica i pevačica je i požrtvovana majka. I možda baš zbog toga, što su se uloge poklopile sa njom samom, bila je i više nego ubedljiva kao Nina Andrejević, Malina Vojvodić, Rajna Gagić, Elizabeta Kovačević.
Stariji su možda zaboravili, a mlađi i ne znaju da je u filmu ali i u pozorištu sedamdesetih godina, odigrala jednu od najboljih Koštana ikada. Posle pauze duže od 20 godina Snežana Savić se vredno priprema da ponovo zablista na sceni. Predstava "Pozovi M radi užitka" autorke Mirjane Bobić Mojsilović, u kojoj igra glavnu ulogu biće premijerno izvedena sutra u Zvezdara teatru.
- To je tragikomična priča o umetnicima u tranziciji, o dvema glumicama i piscu koji se snalaze kako znaju i umeju u vreme sunovrata svih vrednosti – kaže u razgovoru za "Bilje i zdravlje" poznata umetnica. - Igram glumicu Olgu Krunić koja je bez posla i prinuđena je da radi na hot-lajnu da bi preživela i da bi izdržavala sina (Ivan Jevtović), koji je dramaturg, ali na žalost, bez posla. Katarina Žutić je mlada glumica koja traži šansu, krči put, ali posla nema. Sticajem okolnosti ona dolazi da radi u hot-lajn agenciju koju vodim i tu se svašta među nama dešava. Svi nešto krijemo, svi se pretvaramo pred onim drugim, da bi se u jednom trenutku sve razotkrilo.
Snežana priznaje da se pozorišta jako uželela. Osim uzbuđenja, oseća i veliku tremu pred sutrašnji nastup.
- Po prirodi sam veliki tremaroš, perfekcionisata, ziheraš. Ne volim iznenađenja, volim sve da držim pod kontrolom, a pogotovo posle toliko godina. Dodatno sam uzbuđena što ponovo igram u Zvezdara teatru, jer sam ovde počela da se bavim glumom. Na ovom mestu nekada je bio amaterski teatar Simonida, gde su počinjale karijeru i Ljiljana Stjepanović, Jelica Sretenović, i mnogi drugi. Bili smo đaci Šeste beogradske gimnazije, u čijoj blizini već dugo godina stanujem. Uvek sam sa nekom nostalgijom prolazila ovuda, sa posebnim uzbuđenjem ulazila u ovaj teatar, sa željom da ponovo tu igram. Sve što puno želite to se i ostvari. Igrajući ovde na neki način se vraćam u mladost. To ima neku posebnu draž i uzbuđenje. Ne spavam, strepim. To je fini adrenalin, i nadam se da će sve biti dobro. Mirjanin tekst je sjajan, a čini mi se da Kaja, Ivan i ja imamo dobar odnos, pozitivnu međusobnu energiju.
Osim u pozorištu, Snežana se i privatno našla u novoj ulozi – postala je baka. Ćerka Anita, iz braka sa Dragoslavom Lazićem, je 17. februara rodila devojčicu Ninu.
- Zaista je tačno da se unuci vole na poseban način. Na žalost, od kako se Nina rodila, ja sam zatrpana poslom, putujem, gostujem, snimam, radim predstavu i imam malo vremena da je gledam kako raste, počinje da se smeje. Nije što je moja, ali je zaista preslatka. Biti baka je zaista čarobno osećanje. Uživam da joj pričam, pomalo se sa njom šalim, igram, držim je. Anita je toliko posvećena mama, prijatno sam iznenađana, tako da njoj i suprugu Ivanu ne trebaju saveti.
I upravo što Snežanu mnogi pamte kao Ninu Andrejević u seriji "Bolji život", postoji nedoumica da li je ova uloga kumovala u izboru imena za unuku?
- Unukino ime nema nikakve veze sa Ninom iz "Boljeg života". Još je mala, pa ne znam da li ću je razmaziti, kao što to sve bake rade.
Uz pomenute nove uloge, Snežana sa kolegama Predragom Cunetom Gojkovićem, Merimom Njegomir, Žarkom Dančuom, Dubravkom Nešović priprema novi CD sa starogradskim pesmama po aranžmanima Vojkana Borisavljevića.
- CD će vrlo brzo da bude u prodaji. U pratnji orkestra "Stanislav Binički" pevam dve pesme - "Imam jednu želju" i "Kad bi ove ruže male".

DAN POČINJE VEŽBAMA
Da bi stigla da uradi sve što isplanira, voli da porani, i da posmatra još uspavani Bulevar. A čim stavi džezvu za kafu na ringlu, počinje vežbe razgibavanja, koje ne traju duže od 10 minuta, ali su joj postale svakodnevna rutina, i čine da se bolje oseća.
- Po prirodi nisam sportski tip, mada sam kao dete bila kamikaza, skakala preko kozlića i činila razne druge vratolomije. I danas umem da radim 10 poslova istovremeno, peglam, telefoniram, kuvam, čitam, vežbam uloge. Ali da trčim, odlazim u teretanu i slično, to je za mene gubljenje vremena.

O LEPOTI, STARENJU, USPEHU
Prirodu niko pobedio nije, niti starost. Zahvalna sam Bogu i genima što su mi podarili to što imam, ali se ne opterećujem preterano izgledom. Retko se umivam običnom vodom, uglavnom koristim "Prolom" ili "Rosu" i nikada ne koristim sapun jer isušuje kožu. Za čišćenje lica koristim druge preparate, a onda samo voda i na kraju krema za negu. Smatram da je estetska hirurgija uzaludan posao, jer daje kratkotrajne efekte koji papreno koštaju. Ipak, mislim da lepota žene dolazi iznutra. Mnogo je važno šta nosiš u duši.
I danas slovi za jednu od najlepših dana Srbije. Taj epitet, smatra, treba znati nositi, a ona ih nosi, sa merom, dostojanstvom i vedrinom.
- Zadovoljna sam onim što sam u životu postigla. Nisam megaloman, veoma sam skromna osoba. Možda sam mogla da uradim i više i bolje, ali je takođe postojala šansa da bude i gore. Bila sam razapeta između pesme i glume, ali je i ovo što sam uradila dovoljno, ostali su tragovi na filmskim trakama i u muzičkim arhivima.

LJUBITELJ SALATA
Poslednjih godina Snežana je malo promenila način ishrane. Osluškuje organizam i čita skrivene poruke. Trudi se da izbegava crvena mesa, jede ribu ili bela mesa. Beli hleb je svela na minimum. Uživa u voću, a naročito u povrću.
- Veliki sam ljubitelj salata i nekad nemam meru kada je ova vrsta hrane u pitanju. Slatkiši mi nikada nisu bili slaba tačka.

OČARANA VLASINSKIM JEZEROM
Sa pesmom je proputovala gotovo ceo svet. Iako nije mogla da uživa kao turista, ipak je uspela da vidi mnogo lepih gradova, susrela se sa zanimljivim narodima i običajima.
- Putovanja obogaćuju. Kada god se čovek vrati sa nekog putovanja ima poseban sjaj u očima, iskru koja odaje neke nove mudrosti i saznanja koja je u nekom drugom gradu pokupio. Ne pamtim mnogo prirodu i gradove, ali zato pamtim ljude, dodire, njihovu toplinu. Mislim da je naša Srbija predivna, najlepša na svetu. Trenutno me očarava Vlasinsko jezero, i hoću da kupim kuću tamo. Ljudi sa godinama osećaju potrebu da se vrate korenima. Valjda se i meni to desilo. Želim da imam kutak tamo, da dišem svež vazduh, posmatram prirodu sa terase dok ujutru pijem kafu i da šetam sa unukom po livadama po kojima sam i ja kao mala šetala. To su neki krugovi u nama koji se zatvaraju, čudni i neobjašnjivi.

Broj 182
Poznati o zdravlju

Snežana Savić


Svetlana Kitić Magić





Lečenje biljem
Prolećni kalendar branja


Miloduh smiruje stomak


Hipertenzija
Šta nam diže pritisak


Oprezno sa čajevima u trudnoći


Pitajte travara


Ordinacija
Alergijska upala nosa


Refleksologija
Masažom stopala do zdravlja


Zeleni bonton
Mesto bira biljku

Deca
Kad porastem biću pekar


Parkinsonova bolest
Pokreti van kontrole


Nega
A + B + C + E = lep ten


Narodna verovanja
Olovom teraju strah


Rekreacija
Uživanje na točkićima


Banja Selters
Lekovita voda čini čuda


Ljubomora
Tamna strana ljubavi