Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 182
aktuelno izdanje
Deca: Šta ću biti kad porastem
Deca

Piše:J. Matijević
- Kad porastem biću astronaut - kaže četvoroipogodišnja Neda iz Vrtića "Vila" u Beogradu iako priznaje da ne zna šta znači biti astronaut. Godinu stariji drugar Vuk objašnjava joj da je to čovek koji leti u svemiru. Po svemu sudeći Vuk je opčinjen letenjem i tvrdi da će da bude pilot. Bio je na aeromitinzima koje naziva "izložbama vojnih aviona" ali je rešio da upravlja isključivo putničkim letelicama. Razmišljao je, kaže, i da bude dinosaurus, ali ne može, jer je shvatio da više ne postoje. Vukov vršnjak Petar misli da bi mogao da bude doktor zato što su mu roditelji lekari, verovatno hirurg kao tata. Nataša ima "samo četiri godine", treće je dete i mnogo je mlađa od brata i sestre. Tvrdi da će da bude student kao sestra. Šta to konkretno znači Nataša ne zna, ali je sigurna da će kada poraste da radi sve što i sestra...

ISKUSTVO VASPITAČA
- Kada je reč o budućim zanimanjima, mališani koji imaju od četiri do pet i po godina obično se poistovećuju sa odraslima iz najbližeg okruženja - kaže Sanja Lazović, vaspitačica Vrtića "Vila" i dodaje da se tokom šesnaestogodišnjeg iskustva uverila da su maštanja dečaka i devojčica o poslu različita, ali da postoje zanimanja koja mališani ovog uzrasta uvek pominju, i neka koja su "generacijski" popularna.
- Pre desetak godina devojčice su najčešće želele da budu učiteljice, vaspitačice, balerine ili pevačica, jer su im ova zanimanja bila vizuelno simpatična i atraktivna. Dečacima su, pak, bila interesantna takozvana uniformisana zanimanja poput policajaca, pilota, vatrogasca ili vozača autobusa. Poslednjih nekoliko godina, međutim, izborna lista zanimanja bitno se promenila jer i način života nije kao pre. Sada su dečacima najinteresantniji fudbaleri kao Vidić i teniseri poput Noleta. Za razliku od njih, "savremene" devojčice i dalje žele da budu pevačice, ali i glumice i manekenke - objašnjava naša sagovornica i kaže da je primetno da im nisu interesantna zanimanja koja podrazumevaju rad na računarima, jer kompjuteri još nisu njihov svet iako znaju šta su računari i ponekad ih koriste.
Na pitanje da li mališanima objašnjavaju da osim onih zanimanja o kojima maštaju postoje i druga, Lazovićeva odgovara:
- Planom i programom predviđeno je da sa decom razgovaramo i predočimo im različita zanimanja. Postoje razni načini i učila koja omogućavaju da im, dok se igraju, objasnimo nazive zanimanja kao i šta podrazumeva bavljenje određenim poslom. Često pozivamo i roditelje zanimljivih zanimanja da nam se pridruže i provedu dan sa mališanima da bi im posao koji rade bio bliskiji i razumljiviji. Osim zanimanja koja podrazmevaju visoko obrazovanje, mališanima uvek objašnjavamo da postoje i druga poput pekara, automehaničara, električara. U ovom uzrastu najvažnije je da deca ovladaju nazivima zanimanja i da povežu profesiju sa poslovima koje podrazumeva.

MIŠLJENJE PSIHOLOGA
Koliko je za decu od četiri do pet i po godina važno da maštaju o tome šta će da rade kada porastu pitali smo Sanju Bajić, psihologa, stručnog saradnika Predškolske ustanove "Dečji dani" u Beogradu?
- Mnogo je važno zbog početnog suočavanja sa različitim "ulogama" i zanimanjima i uvežbavanja da maštanjem i igranjem pronalaze sebe. Ovo zamaštavanje je zapravo lično isprobavanje i važbanje za kasniji život ali je važno i za mentalni razvoj dece, zbog samoistraživanja. Deca se na taj način izražavaju najbolje što mogu i shvataju u kojoj "ulozi" se najbolje osećaju. Osim toga, u ovom uzrastu, u različitim radionicama kao što su muzička, dramska, likovna, mališani ispoljavaju talente koje zajedno sa roditeljima pratimo i usmeravamo - objašnjava naša sagovornica i naglašava da je maštanje o budućem zanimanju važno za psihološki i socijalni razvoj dece kako zbog prelaska iz sveta mašte u svet realnosti, tako i zbog sticanja prvih pojmova o socijalnim odnosima.

OD MAŠTE DO REALNOSTI
- U ulozi doktora ili kuvara, pomoću različitih učila, deca postepeno prelaze iz sveta mašte u realnost odnosno shvataju šta je realno, a šta imaginarno. Zato je važno da im roditelji i vaspitači, realno prikazuju stvari i da im o svemu govore istinu - poručuje Bajićeva.

Broj 182
Poznati o zdravlju

Snežana Savić


Svetlana Kitić Magić





Lečenje biljem
Prolećni kalendar branja


Miloduh smiruje stomak


Hipertenzija
Šta nam diže pritisak


Oprezno sa čajevima u trudnoći


Pitajte travara


Ordinacija
Alergijska upala nosa


Refleksologija
Masažom stopala do zdravlja


Zeleni bonton
Mesto bira biljku

Deca
Kad porastem biću pekar


Parkinsonova bolest
Pokreti van kontrole


Nega
A + B + C + E = lep ten


Narodna verovanja
Olovom teraju strah


Rekreacija
Uživanje na točkićima


Banja Selters
Lekovita voda čini čuda


Ljubomora
Tamna strana ljubavi