Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 182
aktuelno izdanje
Masažom stopala do zdravlja
Terapeutska masaža stopala

Piše:B.Laćarak
Najbolji lekovi su u nama, samo treba probuditi uspavanog unutrašnjeg lekara. Jedna od starih, kod nas pomalo zaboravljenih metoda, refleksologija ili terapeutska masaža stopala, na jednostavan i bezbolan način, pomaže da se bez lekova osećamo bolje i budemo zdravi. O čemu je zapravo reč?

Mapa svih organa u ljudskom telu veoma precizno je preslikana na stopalima, dlanovima i ušnim školjkama. Stimulacijom tih tačaka može da se utvrdi koji organi ne rade kako treba ili imaju manjak energije, i da im se, kroz odgovarajuće nervne završetke (na ovim mapama), pošalje signal da se probude i uspostave ravnotežu.
- Na prvom refleksološkom tretmanu pacijent dobija preciznu dijagnostiku celog tela i terapiju – objašnjava Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut, Boven terapeut, energolekar i refleksolog. - Refleksolog može da utvrdi da li je otkriveni problem akutni ili hronični. Kada zaključimo gde su bolne tačke, a bol je znak da nešto nije kako treba, blagom masažom ih stimulišemo. Reflekoslogija je tehnika gde pritiskom na određenu tačku šalje se informacija u određeni organ preko refleksnog luka u kičmenoj moždini i direktno utiče na simpatički nervni sistem. Kao i u drugim stimulativnim tehnikama budi se unutrašnji sistem zaceljenja, jer se telo dovodi u ravnotežu, ističe naš sagovornik.
Blaga masaža traje onoliko koliko traje bol na stopalu, a kada se bol smanji i nestane možete da budete sigurni da je dobro odrađena stimulacija organa.
- Ova tehnika može da pomogne pacijentima koji imaju: kijavicu, upalu sinusa, astmatične napade, sportske povrede, migrene, glavobolje, ciste na jajnicima, kamen u bubregu, bol zbog napada žuči. Pozitivno utiče na psihička stanja, može da odagna depresiju i podigne raspoloženje, otklanja hronični umor, jer se stimulacijom tačaka podstiče cirkulacija i rad svih organa. Savršen je izbor za lečenje hemoroida, a čak može i da deluje i na gluvoću, objašnjava Aleksandra Maksimović.
Može da pomogne i da se lakše prilagodite na toplije dane. Simptomi prolećnog umora, koje svi manje ili više osećaju, javljaju se kao normalna posledica prelaska organizma iz zimskog režima rada u topliji, prolećni. Uglavnom su to otečene potkolenice, stopala i zglobovi, težak korak, neraspoloženje.
- Masažom stopala pomažemo da se dreniraju otečene noge, cirkulacija se ubrzava, osoba je puna energije, snažna, bolje vidi, nema glavbolje. A sve ovo možemo da se postigne samo na jednom refleksološkom tretmanu.
Tretman traje 60 minuta, masažu mogu da dopune i neka eterična ulja koja mogu da pospeše cirkulaciju i pozitivno utiču na opšte stanje pacijenta. Prvi efekat posle tretmana je osećaj pune bešike što je zapravo dokaz da se celo telo razdrmalo, probudila cirkulacija, limfa, a otoci nestaju. Tabani bride, osećate se puni energije, a ovo dobro raspoloženje može da potraje 2-3 dana.
- Reflekoslogija je ujedno precizna dijagnostička metoda koja omogućava da se neke promene u telu uoče u početnom stadijumu. Recimo, problem koji se uoči ultra-zvukom, zapravo je nastajao 5-6 godina. Kada refleksološki otkrijete energetski deficit nekog organa, započinjete preventivno lečenje.
Mada se refleksološki tretmani uglavnom rade na stopalima, jer su površinski veća od šaka i ušnih školjki, u hitnim slučajevima, terapeuti biraju brži put.
- U hitnim slučajevima, kao prva pomoć su nam tačke na šakama. Ako vidite da je neko u predinfarktnom stanju, odradićemo par tačaka na šakama i sprečiti infarkt. Pritisak na tačke traje par sekundi.

PRIJA I DECI
Refleksologija može da pomogne i deci, čak i bebama, koje izuzetno dobro reaguju na tretman. Ne koristi se isti pritisak na tačke kao odraslima, ali ne postoji starosna granica za primenu ove tehnike. U dečjem uzrastu ovom metodom mogu da se leče upale sinusa, problem sa kičmom, ili da, ako je dete palo, povredilo prst, pomoću tački na stopalu sprečite stvaranje hematoma i otoka, a da pri tom ne dirate povređeno mesto. Čak i ako se tretman ne uradi odmah, kada daje najbolje rezultate, primenom refleksologije se ubrzava vreme oporavka.

UPOZORENJE
Refleksologija se ne radi: trudnicama, osobama koje imaju jako visoku temperaturu, povrede sa unutrašnjim krvarenjem, trombozu vena, onkološkim pacijentima i onima kojima je ugrađen pejsmejker.

U BROJKAMA
U svakom stopalu nalazi se:
* 26 kostiju,
* 107 ligamenata
* 34 zgloba
* 21 mišić
* više od 70.000 nervnih završetaka, ali moderan način života (obuća, betonski pločnici po kojima hodamo) znatno umanjuju prirodni uticaj na senzornu funkciju stopala.
* oko 90 odsto ljudi ima probleme sa stopalima
* dnevno napravimo 8.000 do 10.000 koraka
* prosečno u životu pređemo 128.000 km (tri kruga oko Ekvatora)

POMAŽE U LEČENJU...
* astme, bronhitisa, prehlade, kijavice, kašlja, upale sinusa
* povišenog krvnog pritiska, dijabetesa
* poremećaja u cirkulaciji, hemoroida
* glavobolje, migrene, iscrpljenosti organizma
* upale debelog creva, smetnji u probavnom sistemu
* gastritisa, čira na želucu, kamena u bubregu
* problema u menstrualnom ciklusu, menopauzi i policističnih jajnika

ISKUSTVA IZ SVETA
- U Japanu uz pauzu za ručak obavezna je i pauza za refleksološki tretman. Svi majstori kung-fua, karatea i drugih borilačkih veština započinju dan stimulacijom tela preko stopala, šaka, ušiju. U Holandiji se refleksologijom rade tretmani ozbiljnih bolesti, recimo multipla skleroza. Oni su uporni, strpljivi i istrajni. Potrebno je godinu dana da bi se videli rezultati. Tretman se radi jednom nedeljno ili jednom u 10 dana, ali daju rezultate, objašnjava naš sagovornik.

Broj 182
Poznati o zdravlju

Snežana Savić


Svetlana Kitić Magić





Lečenje biljem
Prolećni kalendar branja


Miloduh smiruje stomak


Hipertenzija
Šta nam diže pritisak


Oprezno sa čajevima u trudnoći


Pitajte travara


Ordinacija
Alergijska upala nosa


Refleksologija
Masažom stopala do zdravlja


Zeleni bonton
Mesto bira biljku

Deca
Kad porastem biću pekar


Parkinsonova bolest
Pokreti van kontrole


Nega
A + B + C + E = lep ten


Narodna verovanja
Olovom teraju strah


Rekreacija
Uživanje na točkićima


Banja Selters
Lekovita voda čini čuda


Ljubomora
Tamna strana ljubavi