Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 183
aktuelno izdanje
Šolja čaja za dobro jutro
Piše: Ivana Kovačić
Da je majstor glumačkog zanata Siniša Ubović je dokazao u TV seriji "Miris kiše na Balkanu" u kojoj je tumačio lik Marka Koraća, bogatog preduzetnika između dva svetska rata. Pritom se trudio i uspeo da liku Marka udahne dobrotu i ljudskost kao pandan smutnim vremenima u kojima je živeo. Zbog toga razgovor počinjemo pitanjem da li postoji sličnost između Siniše i Marka?
- Verujem da postoje izvesne sličnosti tim pre što je, bez obzira na to što sam priželjkivao veću ulogu, taj lik pronašao mene. Uživao sam na snimanju jer sam glumio čoveka koji je bio vizionar, nije se libio da iskaže lični stav, mada ni tuđe mišljenje nije osporavao, i bio je dosledan i veran svojim ubeđenjima. Sve su to osobine hrabrih i plemenitih ljudi, koje izuzetno cenim, ali su, nažalost, retkost na balkanskim prostorima. Većinu ponese dobra ideja, međutim, i najmanja prepreka ih lako pokoleba. Osim toga Marko je, iako je imao priliku da putuje po svetu i da živi gde je želeo, odlučio da svet dovede u svoju sredinu. Ne zato što je u njoj mogao najbolje da se iskaže, već zbog toga jer je želeo da ostane da živi tu gde jeste. Tu njegovu patriotsku stranu ličnosti, takođe, cenim tim pre što se kod nas stalno govori o odlivu kreativnih i inventivnih. Istorija nam, na žalost, ukazuje da je toga oduvek bilo. To je, možda, sudbina ovih prostora.

* Znači li to da ne odustajete lako?
- Nikad ne odustajem! U prilog tome i činjenica da sam izabrao nesiguran poziv kao što je glumački. Jer, u devedeset odsto situacija glumac čeka da bude izabran. Zbog toga se uvek trudim da iz svake nevolje nađem izlaz, da naučim neku životnu lekciju i da otvorenog srca prihvatam ono što je deo mog puta. Duboko sam uveren da na kraju svako dobije onoliko koliko želi i da je istinska posvećenost poslu presudna. Glumačka, ali i ne samo ta profesija, za nekog može da bude pogubna ako se ne radi dovoljno na sebi. Mnogi su, kad ih ophrvaju teškoće, skloni da okrivljuju i prebacuju odgovornost na druge, misle da su ih prepreke "spotakle" da ostvare namere, a pritom ne shvataju da sami snose veliki deo krivice.

* Da li verujete u lekovitu moć bilja i u kojoj meri obraćate pažnju na ishranu?
- Pobornik sam fitoterapije, a kada je o hrani reč primenjujem hrononutriciju, jer taj režim ishrane ne isključuje mogućnost da jedem sve što poželim. Važan je samo raspored obroka i da odgovara dobu dana. Osim što ne stvara potrebu za "grickanjem" između obroka, dozvoljava da, gde god da se nađem, mogu da izaberem nešto sa trpeze. Dan, inače, počinjem šoljom čaja sa nekoliko kapi limuna. Na taj način se uravnoteži kiselost organizma, što štiti od mnogih bolesti.

* Ko je u Vašoj kući "šef kuhinje"?
- Supruga je fenomenalna kuvarica, a najbolje priprema francuske specijalitete. Ali, kada očekujemo goste najčešće ja pripremam hranu i obično ih iznenadim nekim jelom kineske kuhinje.

* Omiljeno tradicionalno jelo?
- Musaka.

* Omiljeno piće?
- Voda.

* Najbolji način da se oslobodite stresa?
- Tišina, boravak u prirodi i dobra knjiga.

* Kako odžavate kondiciju?
- Trčim na traci i to često kombinujem sa raznim vrstama treninga. Najviše mi odgovaraju vežbe "pet tibetanac", a ponekad i "pouer plejt". Dugo sam se opirao da počnem da vežbam jogu, ali sam nedavno imao priliku da se uverim da je izuzeno korisna.

POPULARNOST PRIJA
* Koliko vam prija što vas, posle uloge Marka, svrstavaju u glumce koji žene ne ostavljaju ravnodušnim?

- Moram da priznam da prija – kaže Siniša, ali i ističe da je posvećen porodici. - Deset godina sam u braku sa Aleksandrom, profesorkom francuskog i engleskog jezika, i imamo sinove Filipa i Simona. Za mene je porodica izvor sreće i dobrih vibracija, iz nje sve počinje i završava se i kada se zavese spuste. Supruga je, osim toga, moj najveći prijatelj. Često razgovaramo i ponekad mi se čini da našim pričama nema kraja. Na početku zajedničkog života izgradili smo uzajamno poverenje koje nam dozvoljava da se i dalje razvijamo i iskazujemo kao ličnosti, a da pritom sačuvamo zajednicu.

* Kojom osobinom Vas je supruga osvojila?
- Ona je neko ko ima jasan stav, veoma je organizovana i uvek mi pruža bezuslovnu podršku.

* S obzirom na to da oboje radite da li Vam neko pomaže oko dece?
- Imamo sreću što i moji i Aleksandrini roditelji ne žive daleko tako da, kada zatreba, oni priskoče u pomoć. Bez obzira na to, trudimo se da ih ne opterećujemo previše. Jer, i oni rade i relativno su mladi pa vodimo računa da im ne oduzimamo mnogo slobodnog vremena. I oni imaju pravo da žive svoj život. Nadam se da u tome uspevamo.

LIČNA KARTA
Iako u seriji "Miris kiše na Balkanu" besprekorno govori ijekavicu Siniša Ubović je rođen i odrastao u Beogradu. Završio je dramsku školu Mire Banjac u Novom Sadu, a potom Akademiju umetnosti u Beogradu. Mogli smo da ga gledamo i u epizodama serija "Porodično blago" i "Greh njene majke".
Kada je reč o pozorišnim ulogama Siniša Ubović trenutno igra u predstavi "Velika drama" u beogradskom Narodnom pozorištu. Kaže da je u toj predstavi "prepoznao" i neka svoja sećanja, jer ono što se događa likovima u drami, dešavalo se i njegovim precima.

SINIŠIN RECEPT
Burgundska jagnjetina
(sa suvim šljivama i kasijama)
za 4 – 6 porcija

SASTOJCI:
- 2-2,5 kg jagnjetine (najbolje od plećke)
- 125 g suvih šljiva
- 125 g suvih kajsija
- 150 g putera
- 1,25 dl konjaka
- 1,25 dl crvenog vina
- 3 kašike meda
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- mleveni biber

Meso stavite u pleh, pospite komadićima putera, pobiberite i pospite ruzmarinom. Pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 230 stepeni, okrenite i pecite još 10 minuta. Posle toga prelijte meso konjakom i vinom, pa ponovo okrenite. Zapecite još 5 minuta, dodajte šljive i kajsije i zalijte medom. Prekrijte alu folijom i pecite jedan sat uz povremeno prelivanje sokom od pečenja. Kad je meso pečeno, odvojite ga od kostiju, poređajte po ovalu, rasporedite voće i sve prelijte preostalim sokom od pečenja.

Broj 183

Poznati o zdravlju

Anita Mančić

Siniša Ubović


Fitoterapija

Biljni čistači krvotoka

Kopriva leči i kad žari

Pitajte travara


Hiperbarična medicina
Okupajte ćelije kiseonikom!


Steroidi i anabolici
Od viška strada zdravlje


Uskršnja jaja
Ukradite boje iz prirode


Antifosfolipidni sindrom
Izaziva petinu pobačaja


Sagorevanje na poslu
Kad fitilj postane kratak


Policistični jajnici
Hormoni prave haos


Akne
Za lep ten – kod lekara!


Banja Melenci
Tri veka dva leka iz Rusande

Tajne libida
Želja traje koliko geni hoće