Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 183
aktuelno izdanje
Zašto i kada nestaje libido
Piše: B.Laćarak

Koliko su moćni hormoni, estrogen za žene i testosteron za muškarce, najbolje može da se vidi, kada se pređe 50. godina. Ma koliko se trudili da to usporimo, posle pedesete neminovno dolazi do velikih promena u organizmu, koje na kraju dovode do menopauze ili andropauze. Kada će se ovo desiti, da li u 40, 50 ili 60 godina, zavisi pre svega od genetike koja određuje rad biološkog časovnika u telu svakog ponaosob.
Iako ceo proces utiče na kvalitet života uopšte, većinu zdravih pedesetogodišnjaka, čini se, najviše pogađa pad libida i smanjenje seksualnosti. Stručnjaci ipak uveravaju da se ćudima prirode možemo na kratko suprotstaviti supstitucionom terapijom.

-Žene
- Seksualnost zavisi od mnogo činilaca, prvo od fizičkog zdravlja, ali i od psihološkog stanja – objašnjava doc.dr Svetlana Spremović Rađenović, endokrinolog-ginekolog Odeljenja ginekološke endokrinologije Instituta za ginekologiju i akušerstvo KCS. - Mnogim ženama je upravo to ključni preduslov seksulanosti. One su osetljivije, pa nisu baš zainteresovane za seks ako im je dete bolesno, ako su zabrinute ili preopterećene. Tako reaguje većina žena.
S druge strane i hormoni imaju svoj udeo u ovoj priči. Oni oblikuju telo, mozak, receptore za hormone. Poznato je da se oni menjaju i variraju posle porođaja (kada dolazi do naglog pada nekih hormona i poplave drugih koji su bitni za dojenje) i u menopauzi, kada nastupa period velikih hormonskih promena.
- Prvo što se dešava sa padom hormona i približavanjem menopauze, u periodu perimenopauze, je reakcija nervnog sistema, kada se javljaju "topli talasi". Praveći anketu među ženama u periodu perimenopauze, došli smo do zaključka da se seksualnost u tim godinama ne menja bitno. Tek posle 3-4 godine, kada presahne proizvodna estrogena, dolazi do atrofije sluznica utrogenitalnog sistema, žena je sklonija infekcijama. Sluznica postaje tanja i sklonija povredama, osetljivija je na dodire, dolazi do suvoće vagine pri odnosima.

Hormonska terapija
Kako će se dalje razvijati seksualnost i u kasnijim godinama u mnogome zavisi od kvaliteta partnerskog odnosa. Recimo, žene anketirane u periodu perimenopauze, koje su imale zadovoljavajuć seksulani odnos do tada, ni kasnije nisu doživele neke bitne promene. Kada prestane proizvodnja estrogena, individualna je stvar šta će se dešavati "ispod pokrivača" partnera. Ukoliko je ženama i dalje stalo do seksa, a zdravlje im to dozvoljava, mogu pomoć da potraže u hormonskoj terapiji, koja može da utiče na kvalitet života uopšte.
- Ali, pre nego što nekome prepišemo hormonsku terapiju, uvek merimo šta se time dobija, a šta gubi. Treba naglasiti da hormonska terapija ne može beskrajno dugo da se uzima. Može samo određeno vreme, bez nekog velikog rizika, ako se pravilno proceni. Zato moramo da imamo dobar uvid u zdravlje žene, kako trenutno, tako i ono ranije.

Procena
Između ostalog procenjuju se sledeći kriterijumi:
* opšte zdravstveno stanje
* porodična anamneza
* težina
* da li je pušač
* da li ima sklonost tromboembolijama i koliko ih je imala
* hipertenzija
* dijabetes
* biohemijske i druge analize
* pregled dojki
* ginekološki pregled
* ultrazvučni pregled
* određivanje gustine kostiju
- Uvidom u sve ove parametre možemo da odlučimo da li bi terapija bila dobra za ženu ili ne. U krajnjoj liniji, odluka zavisi i od toga šta žena želi, da li smatra da će joj terapija u nekim domenima života pomoći, da li će pozitivno uticati na kvalitet života, i uopšte, koliko joj je seksualnost bitna. Jer, neke žene posle 50. godine, posle dece i unuka, ne doživljavaju sebe na taj način, objašnjava naša sagovornica.
Hormonska terapija, sa druge strane, ima i druge koristi za zdravlje. Štiti kardiovaskularni sistem tako što smanjuje ubrzano napredovanje ateroskleroze, štiti nervni sitem, jer mnogi činioci koji su bitni za obnavljanje nervnog sistema zavise od estrogena.
- Supstitucijom se usporava propadanje nervnih ćelija i zatvaranje krvnih sudova, ali se i žena generalno bolje oseća. Takođe, hormonska terapija utiče i na gustinu kostiju i na kvalitet kože, tako da doprinosi opštem boljem izgledu.

Muškarci

Ni muškarci nisu imuni na klimaks ili andropauzu, kada se smanjuje nivo testosterona, slabije se luči hormon rasta, ali i mnogi drugi hormoni. Već oko 50. godine, mnogi muškarci suočavaju se sa brojnim promenama - bore su izraženije, smanjuju se elastičnost kože i pokretljivost tela, mišići su slabiji, kosa brže sedi i opada.
Za razliku od žena, muškarcima hormoni opadaju postepeno pa imaju više vremena da se tome prilagode. Sigurno da njihova seksualnost nije ista u 20, 50 ili 80 godina, promene postoje, ali nisu tako nagle.
- Testosteron direktno utiče na polnu funkciju, ali i na snagu mišića, želju, motivaciju, borbenost – objašnjava doc.dr Aleksandar Milošević, urolog, direktor KBC Zvezdara. - Jednostavno, testosteron je hormon muškaraca.
Međutim, ne treba sedeti skrštenih ruku i čekati da starost dođe pre nego što je životna snaga maksimalno iscrpljena. Mnogi stručnjaci veruju da mladost može da se produži, dodavanjem hormona uz obaveznu kontrolu svih tumorskih markera, pre svih, tumor markera prostate (PSA).

Pomoć i zaštita
- Ako je prostata u redu možemo da započnemo sa terapijom nadoknade muškog hormona testosterona, što će muškarcima sigurno popraviti kvalitet života. Popraviće se mišićna masa, pojačaće se želja za životom, energija, poslovna i seksualna funkcija. Terapija podrazumeva redovnu kontrolu tumorskih markera jer, ako se javi tumor, uzimanje ovih preparata može da ubrza njegov razvoj, pogotovo tumor prostate.
Oko 90 odsto stručnjaka smatra da ova terapija na neki način štiti muškarca od pojave karcinoma, jer se kao jedan od mogućih razloga za pojavu karcinoma smatra upravo pad hormona. Dokazano je da se dodavanjem testosterona smanjuje mogućnost nastanka ateroskleroze i nekih vaskularnih oboljenja, na prvom mestu infarkta srca.

GOJAZNOST I ESTROGEN
Istraživanja su pokazala da gojaznije žene imaju više estrogena, a da mršavije žene imaju veći problem kada je reč o padu estrogena.
- Najbolji lifting je masno tkivo. Ali, ne preporučujem neku bolesnu gojaznost, jer nije u tome stvar. Ne treba biti ni previše debeo niti mršav u godinama posle menopauze, savetuje dr Spremović.

PAD ESTROGENA
-Reproduktivna funkcija žena naglo prestaje, i to je nešto što svaka žena mora da oseti na svojoj koži.
- Najviše jajnih ćelija i folikula imamo u 20-oj nedelji intrauterinog života. Kasnije te jajne ćelije i tivo koje je oko njih počinju polako da propadaju. Od brzine propadaju i šta nam je genama dato, zavisi kada će ko da uđe u menopauzu. U proseku je to oko 50. godine, na našem podneblju. Ovaj proces još ne možemo da zaustavimo. Ipak, zdrava ishrana i način života mnogo utiču na to da se duže vremena osećamo fizički dobro. Procena je da pušači ulaze dve godine ranije u menopauizu jer duvan utiče na cirkulaciju - objašnjava doc.dr Svetlana Spremović Rađenović.

CIRKULACIJA
Iako muškarci i u 80. godina imaju testosteron i, ako se samo to gleda, mogu da računaju na seks do kraja života. Međutim, njima presudnu ulogu u poznijim godinama igra cirkulacija. Ako cirkulacija nije dobra, sam testosteron ne može mnogo da uradi na polju seksualnosti.

Broj 183

Poznati o zdravlju

Anita Mančić

Siniša Ubović


Fitoterapija

Biljni čistači krvotoka

Kopriva leči i kad žari

Pitajte travara


Hiperbarična medicina
Okupajte ćelije kiseonikom!


Steroidi i anabolici
Od viška strada zdravlje


Uskršnja jaja
Ukradite boje iz prirode


Antifosfolipidni sindrom
Izaziva petinu pobačaja


Sagorevanje na poslu
Kad fitilj postane kratak


Policistični jajnici
Hormoni prave haos


Akne
Za lep ten – kod lekara!


Banja Melenci
Tri veka dva leka iz Rusande

Tajne libida
Želja traje koliko geni hoće