Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 183
aktuelno izdanje
Bolesni od zdrave hrane
Piše: J. Matejić
Odavno je dokazano da je pravilna ishrana jedan od temelja zdravlja i normalnog psihofizičkog razvoja. Tokom poslednje dve decenije, međutim, sve više je obuzetih pravilima zdrave ishrane. Oni mnogo razmišljaju o hrani i planiranju zdravih obroka, strogo kontrolišu načine pripreme, a ipak, ne uživaju u jelu. Osim toga, često izbegavaju hranu koju smatraju veštačkom, konzervisane proizvode i namirnice životinjskog porekla, pa im je ishrana često ograničena na samo nekoliko "bezbednih" namirnica kao što su sveže voće i povrće.
Ovako se, po rečima dr Dragane Jović, specijaliste higijene i interne medicine Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ponašaju oni koji pate od ortoreksije neuroze.

SIMPTOMI
- Ortoreksija je poremećaj načina ishrane, prvi put opisan 1997. godine, koji su lekari nekada svrstavali u neodređene poremećaje ishrane. Broj obolelih, naročito žena, poslednjih nekoliko godina se povećava. Oboleli imaju toliko stroga pravila o ishrani, pa postaju neuhranjeni, neprekidno su pod stresom zbog izbora hrane i svojim stavovima "opterećuju" odnose sa porodicom i prijateljima. Često su nezdravo mršavi, imaju vrtoglavice i nesvestice, slabi su, umorni, anemični, imaju nizak krvni pritisak i mnogo ozbiljnih zdravstvenih problema. U težim slučajevima, obolevaju od bolesti srca, koje ponekad imaju tragičan ishod - objašnjava dr Jović.

Ovi pacijenti su, inače, često perfekcionisti i samokritični, a neki imaju i vrlo malo samopoštovanja.

- Nemoguće je hraniti se samo voćem i povrćem. Oboleli veruju da se hrane zdravo, ali nije tako. Njihova dijeta ne sadrži brojne neophodne hranljive sastojke, kao što su proteini, gvožđe, minerali i vitamini B grupe. Slično se ponašaju i oboleli od anoreksije, ali dok se oni stalno zabrinjavaju oko količine hrane koju pojedu, "ortoreksičari" se zabrinjavaju zbog kvaliteta hrane. I kada je proberu, ostaje samo nekoliko namirnica koje smatraju da mogu da jedu - naglašava naša sagovornica.

LEČENJE
Lečenje ortoreksije nije lako. Počinje lečenjem postojećih zdravstvenih problema i učenjem obolelih o pravilnom načinu ishrani, a najveći izazov je ubediti ih da im je potrebna pomoć.

- Važno je da shvate da pravilna ishrana zadovoljava potrebe organizma za energijom kao i da osigurava materije neophodne za izgradnju tkiva i fiziološke funkcije. Pacijenti često pokazuju otpor prema ovom delu tretmana,jer su ponosni na izbor hrane. Preporučuje im se i psihološko savetovanje jer im pomaže da povećaju samopoštovanje i sebi postave realna očekivanja - kaže naša sagovornica. - Oboleli od ortoreksije, često su društveno izolovani, a obuzetost hranom i navike u ishrani ostavljaju im malo vremena da održavaju normalne društvene odnose, zato je podrška porodice i prijatelja važan činilac lečenja.

BRATMANOV TEST
Ako na četiri ili pet pitanja odgovorite potvrdno, vreme je da prestanete da toliko mislite o hrani. Potvrdan odgovor na sva pitanja znači da vam je "pravilna" ishrana opsesija.


1. Razmišljate li više od tri sata dnevno o ishrani?
2. Planirate li obroke nekoliko dana unapred?
3. Da li vam je hranljiva vrednost namirnice važnija od ukusa i zadovoljstva dok jedete?
4. Smatrate li da vam se kvalitet života smanjuje kada promenite vaš način ishrane?
5. Da li se svakodnevno na vašem spisku zdrave hrane nalazi sve manje namirnica?
6. Raste li vam samopuzdanje kad jedete zdravu hranu?
7. Da li često, umesto hrane koju volite, jedete zdravu i manje ukusnu?
8. Da li vaš način ishrane teško sprovodite van kuće?
9. Osećate li krivicu kada ne sprovodite vaš način ishrane?
10. Da li ste potpuno usklađeni i zadovoljni sobom kada jedete zdravo?

Broj 183

Poznati o zdravlju

Anita Mančić

Siniša Ubović


Fitoterapija

Biljni čistači krvotoka

Kopriva leči i kad žari

Pitajte travara


Hiperbarična medicina
Okupajte ćelije kiseonikom!


Steroidi i anabolici
Od viška strada zdravlje


Uskršnja jaja
Ukradite boje iz prirode


Antifosfolipidni sindrom
Izaziva petinu pobačaja


Sagorevanje na poslu
Kad fitilj postane kratak


Policistični jajnici
Hormoni prave haos


Akne
Za lep ten – kod lekara!


Banja Melenci
Tri veka dva leka iz Rusande

Tajne libida
Želja traje koliko geni hoće