Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 183
aktuelno izdanje
Antifosfolipidni sindrom izaziva petinu pobačaja
Piše: J. M.
U traženju uzroka višestrukih spontanih pobačaja često se zaboravlja ili zanemaruje takozvani antifosfolipidni ili Hjuzov sindrom. A, dokazano je da je jedna od pet izgubljenih trudnoća uzrokovana upravo ovim poremećajem. Budući da u većini slučajeva može da se leči, rađalo bi se 20 odsto više beba, što za Srbiju koja se bori protiv bele kuge, nije zanemarljivo - kaže dr Ljudmila Stojanović, viši naučni saradnik, šef Odseka za naučnoistraživački rad KBC "Bežanijska kosa" u Begradu.

Antifosfolipidni sindrom je autoimunu bolest od koje češće obolevaju žene. Nastaje kada organizam zbog nepoznatih razloga proizvodi antitela koja deluju protiv fosfolipida, sastavnih elemenata ćelijske membrane. Ovo nagomilavanje antifosfolipidnih antitela izaziva pojavu arterijskih i venskih krvnih ugrušaka, ponavljanje spontanih pobačaja, prevremene porođaje i trombocitopeniju, to jest smanjenje broja krvnih pločica.

- "Mehanizam" gubitka ploda nije do kraja jasan, ali se pretpostavlja da je, usled tromboze u krvnim sudovima, smanjen dotok i protok krvi kroz posteljicu, što izaziva spontani pobačaj ili smrt ploda u materici – objašnjava naša sagovornica.

SIMPTOMI
Za pacijente je, naglašava dr Stojanović, najvažnije da se nedvosmisleno potvrdi da imaju antifosfolipidni sindrom pa je neophodno da urade detaljne i vrlo precizne analize krvi. A tipični simptomi ovog sindroma su:
* tromboza
* migrenozna, jaka glavobolja
* srčani napadi
* povremeni gubtak pamćenja
* osip poput crvenih pečata
* grčevi
* modrice
* suve oči

LEČENJE
Za uspešnu borbu protiv ovog oboljenja važno da se svakom pacijentu posveti mnogo pažnje, jer je tok bolesti individualan.
- S obzirom na to da je za antifosfolipidni sindrom karakteristično abnormalno grupisanje trombocita, lečenje je, pre svega, usmereno na sprečavanje zgrušavanja krvi. Zato se za terapiju najviše koriste lekovi koji razređuju krv, aspirin i kortizonski preparati. Bolesnicama koje su imale spontani pobačaji i umanjen broj trombocita tokom trudnoće, daju se glikokortikosteroidi (GKS) i injekcije gama globulina u krv. Terapija GKS preparatima pokazala se veoma uspešnom.

POSLEDICE TROMBOZE
- Pacijenti s ovim sindromom skloni su trombozi što može da utiče na rad, praktično, svakog organa. Zgrušavanje krvi u arterijama izaziva moždani udar i infarkt srca, u venama teške upale, a ponekad i upalu nervnog tkiva mozga i kičmene moždine. Antifosfolipidna antitela ima više od polovine obolelih od sistemskog eritemskog lupusa - naglašava dr Stojanović i podseća da se ova antitela mogu naći i u krvi zdravih. Mogu, takođe, biti nakratko prisutna za vreme infekcije bakterijama, virusima ili parazitima kao i posle uzimanja nekih lekova.

Broj 183

Poznati o zdravlju

Anita Mančić

Siniša Ubović


Fitoterapija

Biljni čistači krvotoka

Kopriva leči i kad žari

Pitajte travara


Hiperbarična medicina
Okupajte ćelije kiseonikom!


Steroidi i anabolici
Od viška strada zdravlje


Uskršnja jaja
Ukradite boje iz prirode


Antifosfolipidni sindrom
Izaziva petinu pobačaja


Sagorevanje na poslu
Kad fitilj postane kratak


Policistični jajnici
Hormoni prave haos


Akne
Za lep ten – kod lekara!


Banja Melenci
Tri veka dva leka iz Rusande

Tajne libida
Želja traje koliko geni hoće