Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 185
aktuelno izdanje
Veruj sebi i bićeš kralj
Novak Đoković sa devojkom

Piše:Nebojša Mandrapa
Kada verujete u sebe, ništa nije nemoguće. Fraza koja zvuči previše lepo da bi bila istinita, u slučaju Novaka Đokovića, našeg najboljeg tenisera, a uskoro i svetskog broja jedan, tačna je kao švajcarski sat.

- Ne postoji nikakva tajna, ni teorija u vezi sa mojim uspehom. Sve se poklopilo, kockice su se složile. Sazreo sam kao igrač i kao osoba. Već pet godina se takmičim na ATP turnirima. Osvojio sam i grend slem i ispadao u prvim kolima. Jednostavno, ranije nisam imao dovoljno samopouzdanja. Sada imam stabilnost i ljude koji me podržavaju i veruju u mene. Proživljavam najbolje trenutke u svojoj karijeri i želim da održim taj nivo. Poslednjih pet, šest meseci se osećam stabilnije na terenu i van njega nego ranije, što se pokazuje kroz rezultate – kaže u razgovoru za „Bilje i zdravlje“ 24 - godišnji Novak Đoković.

Šampion, kralj, zvezda i kako god ga zvali, Nole je i „naše
dete“ koje, međutim, kaže da je mentalna zrelost jedan od najvažnijih faktora u profesionalnom sportu.

- To je, uostalom, možda i ključ moje nepobedivosti ove sezone, baš kao i samopouzdanje. Zahvaljujući tome često se i odlučujem na dijagonale i udarce koji su u principu teški, jer zahtevaju više spina. Ipak, sve mi ide od ruke, pa i ti komplikovani potezi. Na moju radost, a nervozu protivnika.

Nema metafizike, tajnih recepata spravljenih u savremenim laboratorijama, ili bilo čega sličnog, momak sa Banjice na zrači prirodnošći i smirenošću. Za to je zaslužan i njegov tim.

- Od pre nekoliko meseci u mom timu je i dr Igor Četojević uz koga sam regulisao svoju ishranu. Osim što je doktor medicine, nutricionista, on je i akupunkturolog, ali i sjajan psiholog i pedagog. Reč je o stručnjaku koji je znanje sticao na Univerzitetu u Sarajevu, da bi potom počeo da izučava kinesku tradicionalnu mediciju u Beogradu i Pekingu. Dobio je i diplomu indijskog nacionalnog Instituta za magnetoterapiju iz Nju Delhija. Alergije mi jesu pravile problem, ali više ne. Iz prostog razloga što sam ih lečio u korenu, dakle od izvora, umesto tek kada se on razvije. Shvatio sam da je gluten bio taj koji mi je smetao i više ne jedem ništa što sadrži taj sastojak. To znači da sam iz menija izbacio hleb, picu, pastu i sličnu hranu...Imam svoje navike iz prošlosti, ali i to polako menjam. Jesam smršao, ali sam popravio svoje kretanje, a osećam se i emotivno stabilnije – navodi Novak.

Osim Četojevića, devojke Jelene, porodice, u Novakovom životu važno mesto zauzima i trener Marjan Vajda iz Slovačke.

- Njegovo iskustvo mi je pomoglo da budem bolji na terenu. On je komandant mog broda i pomaže mi i van terena. Pravi je prijatelj i veoma je bitno da imam nekog kome mogu da verujem u teškim trenucima. Na početku prošle godine nije mi išlo najbolje, ali se na kraju sve završilo kako treba.

Malo ko zna da je van terena Novak veoma osetljiv i nežan. Svu energiju i žestinu ostavi na teniskim borilištima, dok je u privatnom planu sasvim druga priča.

– Prolazio sam kroz neke teške situacije u privatnom životu, koji nisam uspeo da kontrolišem na pravi način. Veoma sam emotivan i ako nešto nije u redu, to se odmah odražava na moje partije na terenu – priznaje Đoković. - Jednostavno sam takav. Volim da se zabavljam, igram tenis i uživam u svemu što život pruža. Ako jedna stvar ne funkcioniše, reflektuje se na sve ostalo.

Ipak, teškoće su iza njega, a kockice se slažu neslućenom brzinom.

– Nešto mi je kliknulo u glavi i tada su stvari na svim planovima počele da se razvijaju kako treba. Uvek sam imao igru za vrh, samo sam uspeo da rešim nekim probleme sa zdravljem i postavim stvari u životu na pravo mesto. Sve je krenulo nabolje, a prelomna tačka bio je Vimbldon 2010. Tu sam ušao u polufinale i ponovo počeo da verujem u sebe.

Tek, svet je dobio novog Supermena i ne postoji ljudski stvor koji danas može da se suprotstavi čoveku sa Kriptona. Njegova superiornost došla je do punog izražaja osvajanjem "planete Rafaela Nadala". Posle osvojanja teniskog Mont Everesta i da mu sada ostaje još samo nekoliko vrhova preko 8.000 metara - Rolan Garos, Vimbldon i prvo mesto na ATP listi.

HUMANISTA
Đokovićevu veliku slavu prati njegov veliki humanizam. Svaku priliku koristi da pomogne onima kojima je to potrebn, najčešće bez prisustva fotoaparata i kamera. Svakog meseca vodi brigu o desetoro dece i njihovom odrastanju, preko fonda „Naša Srbija“, pomaže pravoslavnim manastirima širom zemlje (dobio i orden Svetog Save), donira velika sredstva zdravstvenim ustanovama, učesnik je humanitarnih sportskih manifestacija...

LIČNA KARTA
Rođen: 22.05.1987.
Mesto: Beograd
Prebivalište: Monte Karlo
Visina: 188cm
Težina: 80kg
Igra: desnom rukom
Profesionalac od: 2003.
Trener: Marjan Vajda
ATP plasman: 2.
Zarada: 25.045.018$
ATP titule: 24
ATP finala: 13

USKORO NA LUDI KAMEN
Samopouzdanju su, očigledno, pomogle i emocije. Ljubav sa lepom brinetom Jelenom Ristić traje nekoliko godina i sve je jača, pa ni priče o razmišljanju o odlasku pred matičara više nisu samo obični tračevi.
Par je u vezi od 2006. kada je devojka našeg tenisera i prvi put uživo gledala Novaka na turniru u Holandiji. Osim emotivno, Jelena mu donosi i sreću na terenu, jer dok je ona bila na tribinama, Đoković je uzeo čak 16 titula.


MOŽDA NISTE ZNALI
Počeo je da igra tenis sa četiri godine, a debitovao na profi sceni sa 16

Otac Srđan, majka Dijana, braća Marko i Đorđe, stric Goran članovi su njegove najuže familije, iako, kako kaže, mnogo voli i tekte sa očeve i majčine strane.

Tečno govori engleski i nemački jezik, a odlično se služi i italijanskim, dok mu ni francuski nije stran.

Veliki je navijač Crvene zvezde, ali i italijanskog fudbalskog kluba Milan. Hobi mu je skupljanje fudbalskih dresova, kojih ima na stotine.

Najviše voli domaću, srpsku hranu, kao i salate i negazirane sokove. Ipak, pirinač sa piletinom mu je omiljena hrana.

Broj 185

Poznati o zdravlju

Novak Đoković, teniser

Jelena Jovičić, glumica

...........................

Lečenje biljem
Vodopija za lak korak

Melemi za kožne bolesti

Pitajte travara

............................
Tanoreksija
Zavisni od bakarnog tena

Insulinska rezistencija
Širok struk znak za uzbunu

Tuberkuloza
Nikad ne zanemarujte kašalj!

Ishrana
Zeleno za oštar vid

Diskus hernija
Ruka leči najbolje

Depresija žena
Tužne zbog hormona

Snovi
Signali tajnog prijatelja

Deca
Hoću da jedem sam!

Povodljivost kod mladih

Infekcija hlamidijom
Zaraza bez simptoma

Anticelulit tretmani
Upornost pravi lek

Banja Piešćani
Lek za reumatičare

Bolesti desni
Napad na kapiju zdravlja