Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 185
aktuelno izdanje
Zavisni od bakarnog tena
Piše:B.Z.
Preplanulost je godinama u modi. Uprkos mnogobrojnim apelima da se izlaganje suncu smanji, a boravak u solarijumu potpuno isključi, mnogo je onih kojima je stalo da tokom cele godine imaju bakarni ten. Preplanutost kože postala je merilo lepote, naročito među devojčicama i devojkama.
- Da bi zadovoljile svoje kriterijume lepote, preterano često odlaze u solarijume u želji da postignu što tamniji ten. Najčešće su opterećene mišlju da su preblede i stalno pokušavaju da još potamne. Zato je u psihijatriji utvrđen pojam tanoreksije to jest sindroma psihičke i(li) fiziološkue zavisnosti od izlaganja UV zracima bilo sunčevim ili onim iz solarijuma - objašnjava asistent dr Dušan Škiljević, dermatovenerolog Klinike za dermatovenerologiju KCS. Prema njegovim rečima, zavisnost od UV zraka i preplanule boje kože nalikuje anoreksiji.

OSEĆAJ SREĆE
- Kao što anoreksičari smatraju da su uvek debeli, oboleli od tanoreksije veruju da su suviše bledi čak i kada imaju veoma tamnu kožu. Zato se smatra da oni više pate od poremećaja samopercepcije nego od zavisnosti, mada osim iskrivljene slike vlastitog izgleda, oni koji pate od tanoreksije mogu da se prepoznaju i po veoma povišenom osećaju "teskobe" ako propuste sunčanje ili termine u solarijumu - kaže naš sagovornik i dodaje da neke devojke dolaze u solarijum po tri puta sedmično, tokom cele godine, prvenstveno zbog izgleda, ali i da poprave raspoloženje, jer se posle "sunčanja" u solarijumu osećaju srećnije.

Osećajem sreće posle boravka u solarijumu bavili su se i mnogobrojni naučnici. Izučavajući tanoreksiju, psihijatri u Velikoj Britaniji, utvrdili su da je objašnjenje za pojavu ove bolesti činjenica da izlaganje UV zracima utiče na proizvodnju endorfina u mozgu koji uzrokuje osećaje zadovoljstva, sreće i euforije. Štaviše, endorfin nazivaju i prirodnim morfijumom jer smanjuje osećaj bola. U istraživanju iz 2005. godine o važnosti UV zraka pri sunčanju, naučnici su u laboratorijama imali dve vrste solarijuma, one koji su emitovali UV zrake i druge koji nisu, a korisnici nisu znali da postoji razlika. Rezultati su, međutim, pokazali da su vrlo brzo naučili da razlikuju solarijume i da su ubrzo počeli da traže upravo onaj koji emituje UV zrake, jer su posle tretmana u njima bili mnogo raspoloženiji.

LEČENJE
- S obzirom na to da je tanoreksija ozbiljan psihički poremećaj koji proizilazi iz osećaja nesigurnosti i neprihvatanja sopstvenog izgleda, neophodno je da oboleli potraže pomoć psihijatra. Ali, s obzirom na to da oboleli nisu svesni zavisnosti od preplanule boje kože, za njihovo lečenje presudna je pomoć porodice. Ako je reč o tinejdžerkama, kojima je najčešće važno i kako izgledaju, roditelji bi najpre trebalo da pokušaju da im objasne da zbog preteranog korišćenja solarijuma koža brže stari ali i da ih podsete da prekomerno izlaganje UV zracima može da izazove rak kože - poručuje dr Škiljević.

SIMPTOMI
- izbegavaju hlad
- ne koriste kreme sa zaštitnim faktorima i suncobrane
- nisu zabrinuti zbog mogućih posledica koje prekomerno UV zračenje ostavlja na koži
- neraspoloženi su ako ne mogu da se sunčaju
- zimi koriste solarijum najmanje tri puta sedmično
- misle da nikad nisu dovoljno preplanuli

Broj 185

Poznati o zdravlju

Novak Đoković, teniser

Jelena Jovičić, glumica

...........................

Lečenje biljem
Vodopija za lak korak

Melemi za kožne bolesti

Pitajte travara

............................
Tanoreksija
Zavisni od bakarnog tena

Insulinska rezistencija
Širok struk znak za uzbunu

Tuberkuloza
Nikad ne zanemarujte kašalj!

Ishrana
Zeleno za oštar vid

Diskus hernija
Ruka leči najbolje

Depresija žena
Tužne zbog hormona

Snovi
Signali tajnog prijatelja

Deca
Hoću da jedem sam!

Povodljivost kod mladih

Infekcija hlamidijom
Zaraza bez simptoma

Anticelulit tretmani
Upornost pravi lek

Banja Piešćani
Lek za reumatičare

Bolesti desni
Napad na kapiju zdravlja