Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 186
aktuelno izdanje
Kad telo neće, medicina može
Piše B.L.

Procenjuje se da oko 15 odsto bračnih parova u našoj zemlji i pored najbolje volje i želje, ne može da ima decu. Sterilitet žena je razlog u oko 40 odsto slučajeva, a u istom procentu krivica počiva u muškarcima. Preostalih 20 odsto izazvano je problemima oba partnera.
Treba napomenuti da je muški sterilitet u stalnom porastu, što pokazuju podaci višegodišnjeg praćenja. O tome šta sve može da prouzrokuje sterilitet muškaraca, kako se dijagnostikuje, a kako leči, razgovarali smo sa prof.dr Slobodanom R. Radulovićem, direktorom Specijalne bolnice Beograd.

Uzroci

Razlozi steriliteta muškaraca mogu biti:
* genitalna infekcija danas predstavlja sve veći problem zbog višegodišnjeg, najčešće nepotrebnog uzimanja antibiotika, a kao posledica toga javljaju se bakterije i drugi mikroorganizmi otporni na lekove.
* oboljenja testisa
* način života

- Spermatogeneza (stvaranje i razvoj spermatozoida) je izuzetno osetljiva na pesticide, razne aditive u hrani, hormone u mesu, teške metale u vazduhu i sumpor koji se oslobađa u saobraćaju i industriji, radiokativnost – kaže prof.dr Slobodan Radulović. - Način života današnjeg muškarca je povezan sa smanjenom fizičkom aktivnošću i nepravilnom ishranom, što za posledicu ima pojavu gojaznosti. Masno tkivo negativno utiče na metabolizam hormona i oštećuje stvaranje spermatozoida. Pušenje i uzimanje alkohola smanjuju libido i toksično deluju na spermatozoide. Uzimanje bilo koje droge, zloupotreba lekova, profesije vezane za udisanje otrovnih isparenja, dugotrajno sedenje, sve su to negativni faktori koji mogu da dovedu do steriliteta.
* stres i umor – postoji direktna povezanost akutnog i hroničnog psihosocijalnog stresa i poremećaja simpatičkog nervnog sistema, a za posledicu ima sniženje serumskog nivoa testosterona, zbog čega se smanjuje broj i kvalitet spermatozoida kao i zapremina ejakulata.
* povrede i operacije dovode do autoimunih reakcija i do stvaranja antispermatozoidnih antitela.
* imunološki faktori. Razvoj testisa se završava nakon rođenja, dok se prvo stvaranje i pojava spermatozoida dešavaju tek u pubertetu, znači više od 10 godina kasnije. Imuni sistem ne prepoznaje spermatozoide kao svoje i reaguje na njih. Zbog toga je priroda napravila barijeru i druge zaštitne mehanizme između krvi i testisa. Međutim, bilo kakva povreda, operacija, zapaljenje, psihogeno uzrokovani nedostatak ejakulacije (ili kod paraplegičara), a nekada i nepoznati uzroci, mogu da poremete mehanizme zaštite i pokrenu autoimunu rekaciju, koja dovodi do razvoja antispermatozoidnih antitela koja direktno oštećuju spermu i dovode do steriliteta.
* ređi uzroci – genetska oboljenja, teška hronična oboljenja (dijabetes, bolest bubrega, sistemske bolesti), endokrine bolesti.

Dijagnostika

- Ukoliko nakon godine zajedničkog života ne dođe do trudnoće samtra se da je reč o sterilitetu i treba odmah započeti ispitivanje, oba partnera istovremeno.
* Spermogram je osnovno ispitivanje. Potrebno je u roku od mesec dana uraditi dva pregleda kako bi se isključila mogućnost greške. Pre davanja uzorka muškarac mora da apstinira od odnosa tri do pet dana. Normalne vrednosti spermograma su: volumen veći od dva mililitra, koncentracija veća od 20 miliona u mililitru, pokretljivost više od 50 odsto, normalnih oblika više od 40 odsto.
* Bakteriološki testovi utvrđuju prisustvo patogenih mikroorganizama od kojih su muškarcima naročito važne gram negativne bakterije, klamidija, mikoplazma, ureaplazma.
* Hormonske analize direktno pokazuju kakva je hormonska funkcija i proizvodnja spermatozoida, a najvažnije su određivanje testosterona, FSH, LH i prolaktina.
* Imunološka ispitivanja rade se kod određenih indikacija kada se utvrđuje prisustvo antitela na spermatozoide kojih inače normalno nema.
* Genetsko ispitivanje utvrđuje abnormalnost u broju hromozoma i poremećaje strukture muškog Y hromozoma (kariotip).
* Biopsija testisa se radi u strogo indikovanim slučajevima. Podrazumeva uzimanje delića tkiva testisa hirurškim putem, da bi se postavila precizna histološka dijagnoza i utvrdilo prisustvo i najminimalnijeg broja spermatozoida.

Lečenje

* Medikamentozna terapija podrazumeva najčešće davanje hormonske terapije i lekova koji pospešuju stvaranje spermatozoida.
* Inseminacija – koristi se u slučajevima kada je sperma slabijeg kvaliteta i kvantiteta, do određenog stepena, pri čemu se radi izdvajanje najkvalitetnijih spermatozoida “swim-up” metodom, koji se ubacuju u matericu.
* Vantelesna oplodnja
- Ovo je najčešće primenjivana metoda lečenja muške neplodnosti u slučajevima ozbiljnog oštećenja spermatogeneze, kada je značajno smanjen broj i kvalitet semena. Sve više se primenjuje, jer je uspešnija u odnosu na ostale načine lečenja.
* ICSI metoda je vrsta vantelesne oplodnje, predviđena za još teže slučajeve smanjenog broja spermatozoida.
- Kada ima tako malo semena uzima se po jedan spermatozoid i direktno mikroiglom ubacuje u jajnu ćeliju, koja se na taj način oplodi.
* TESA metoda je takođe metoda vantelesne oplodnje koja se primenjuje u slučajevima kada je prisutno tako malo semena da ga nema u ejakulatu, već samo direktno u testisu. Seme se dobija direktnim uzimanjem iz testisa hirurškim putem, a oplodnja se uradi ICSI metodom.
* Krioprezervacija sperme je metoda zamrzavanja sperme na temperaturi do minus 196 stepeni.
- Zamrzavanje se preporučuje pacijentima sa nekom teškom bolešću, npr. karcinomom testisa, koji su na zračnoj ili hemioterapiji, a sperma se čuva dok se ne izleče. Za neke pacijente koristi se kumulativni efekat, sperma se zamrzne više puta i na taj način sakupi dovoljna količina.



Budućnost

Muškarcima koji imaju azospermiju, potpuni nedostatak semena, do sada je jedina mogućnost bila donacija semena ili usvajanje deteta. Prema najnovijim podacima koji stižu iz sveta i ovaj problem biće rešen u bliskoj budućnosti.
- Početkom ove godine pojavili su se istovremeno rezultati dva velika istraživanja – ukazuje prof.dr Slobodan Radulović. – U martu je japanski tim iz Jokohame, na čelu sa biologom Takehikom Ogavom objavio da su uspeli da uzgaje spermu u epruveti. Iz mladih ćelija testisa u specijalnim medijumima dobili su, i dalje razvijali, spermatozoide do potpune zrelosti. Na drugom kraju sveta istraživač Ronald Sverdlofom iz Los Anđelesa je sa timom stručnjaka izdvojio stem ćelije dobijene iz kostne srži i ubrizgao direktno u testise. Ubačene ćelije su nastavile razvoj i diferencirale se u ćelije testisa koje su uključene u proizvodnju spermatozoida.

Broj 186
Poznati o zdravlju

Zdravko Čolić, pevač

Nada Blam, glumica


Fitoterapija
Med i lincura najmoćniji

Rosopas leči ciste

Lipa smiruje i miriše

Pitajte travara


Muški sterilitet
Kad telo neće, medicina može


Izbor naočara za sunce
Bljesak otkriva falsifikat


Ruža
Mnogo više od ukrasa

Ordinacija
Nega obolelih od demencije

Selen
Prava mera najvažnija

Integralne žitarice
Celo zrno zdravlje čuva

Ishrana
Dijeta bez kvasca, leto bez muke

Deca
Lečenje oštećenog sluha

Samopotamnjivanje
Paprat u piluli štit od sunca

Nega dekoltea
Hladan tuš za čvrste grudi

Banje/Vrnjci
Kiselo-vruća voda leči celo telo


Adolscenti i trema
Znanje daje osećaj moći

Zabava
-Život u skladu sa Mesečevim menama

Zdrava hrana
Zaboravljena heljda