Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 186
aktuelno izdanje
Med i rosopas najmoćniji
Piše J. Matijević

U zajedničku moć meda i lekovitog bilja Radivoje Atanacković, medar i travar iz Slanaca, najbolje se uverio pre četiri godine kada je ćerki Slađani izlečio gangrenu preparatom od meda i 14 trava. Ali, melem protiv gangrene nije jedini lek koji ovaj travar priprema. Zajedno sa mr Živkom Slavkovićem, biologom iz Kraljeva, mešajući med, pčelinje proizvode i lekovito bilje priprema mnogobrojne meleme, tinkture i preparate koji pomažu i leče obolele.
- Poslednjih nekoliko godina javlja mi se sve više pacijenata kojima su lekari ultrazvučnim pregledom utvrdili da imaju takozvane vodene ciste, pretežno na unutrašnjim organima. Više od 80 odsto su žene koje muče policistični jajnici, ciste na materici, dojkama, bubrezima, jetri, plućima, pa čak i na slezini. Uz stručnu pomoć i nadzor magistra Slavkovića, napravio sam melim protiv ovih cista. Priprema se od meda, isključivo bagremovog da bi mogli da ga uzimaju i oboleli od dijabetesa, ruse trave, soka čuvarkuće i malo lopuha ili podbela. Uzima se po kašika preparata, ujutru i uveče pre jela i bez vode, a terapija traje 25 do 30 dana - objašnjava naš sagovornik i dodaje da je potom neophodno da pacijent ponovo ode na pregled ultrazvukom.
Atanacković naglašava i da se posle terapije ciste najčešće povuku, a ako su se samo umanjile ili ih je bilo više, pa su neke nestale, a druge ostale, terapija se ponavlja.
- Da bih obolelima dao lekovite preparate, ali i da bih video rezultate lečenja, od pacijenata pre i posle terapije, uvek tražim lekarsku dijagnozu. Nalaz lekara je presudan, jer praktično određuje sadržaj biljaka u lekovitom preparatu.
To se, po rečima našeg sagovornika najbolje vidi u pripremanju melema za lečenje cista na štitastoj žlezdi.
- Sa ovom žlezdom nema šale! Da bi se za nju pripremio lekoviti preparat najpre moram da znam da li je reč samo o cisti ili je dijagnostikovan čvorić, kao i da li pacijent možda ima hipo ili hipertireozu. Ako je samo cista, melem sadrži med i trave kao i preparat protiv drugih cista, ali se dodaje i tinktura rastavića. Dok uzimaju melem, obolelima preporučujem da svakodnevno, najmanje 21 dan, stavljaju obloge od ječmenog brašna i piju čaj od ruse trave - objašnjava Atanacković.
Od ovog marljivog api i fitoterapeuta, tokom poslednje godine pomoć je zatražilo i nekoliko pacijenata koji su najpre imali upalu pluća, a potom im se u donjem delu plućnog krila pojavi fleka koju lekari vide na rendgenskom snimku i preporučuju da miruju i dolaze na kontrole da bi se "fleka dalje pratila".
- Ovu fleku je imalo četvoro pacijenata, među njima i jedna komšinica iz Slanaca. Izlečio sam ih pomoću dva preparata koja su uzimali uporedo. Oba se uzimaju ujutro i uveče pre jela. Prvi 30 do 40 dana i sadrži bagremov med, rusu travu i rastavić, a drugi samo med i rusu travu a pije se 15 dana do tri nedelje. Istovremeno, važno je da pacijenti svakodnevno pojedu i smesu od 150 g domaće slatke pavlake i 50 g meda i da stavljaju obloge od heljdinog brašna zamešenog sa čajem od ruse. Obloge pripremaju sami po receptu koji im dam, stavljaju ih uveče na obolelo plućno krilo i drže do ujutru - kaže naš sagovornik.
I sve druge lekovite preparate - tinkture, kreme i meleme - Atancković priprema od voska, propolisa i polena iz svog pčelinjaka. Ima više od 40 košnica „smeštenih“ nekoliko kilometara od porodične kuće, u idiličnom voćnjaku okruženom tepihom livadskog cveća, daleko od puta, a blizu bagremove šume. Med i pčelinje proizvode meša sa lekovitim biljem koje sa magistrom Slavkovićem sakuplja daleko od saobraćajnica i velikih gradova, u ekološki očuvanim sredinama. Najčešće na Goču, Stolovima, Bukulji, Venčacu, Kosmaju i visoravni Kačar.


Rusa trava po meri

S obzirom na to da ne izdvaja matični mleč, Atanacković kaže da od ostalih pčelinjih proizvoda koje ima, najviše ceni polen kao najveći „kapital“ pčela. A na pitanje koju biljku zbog lekovitosti izdvaja od drugih, odgovara:
- Rusu travu jer se odavno potvrdila kao vrlo lekovita. Ipak, ako se ne uzima pravilno i u precizno određenim količinama, ova biljka poznata i pod imenom rosopas, može da bude i otrovna. Čak i gram ruse više nego što je potrebno - može da bude poguban!


Osteoporoza

- Sa profesorom Slavkovićem, od meda i tri vrste divlje deteline, žute, crvene i bele, pripremam i preparat za prevenciju osteoporoze. Detelinu bi, inače, trebalo što više koristiti jer je bogata vitaminima C, K i B kao i kalcijumom i gvožđem - otkriva Atanacković za "Bilje&Zdravlje".

Broj 186
Poznati o zdravlju

Zdravko Čolić, pevač

Nada Blam, glumica


Fitoterapija
Med i lincura najmoćniji

Rosopas leči ciste

Lipa smiruje i miriše

Pitajte travara


Muški sterilitet
Kad telo neće, medicina može


Izbor naočara za sunce
Bljesak otkriva falsifikat


Ruža
Mnogo više od ukrasa

Ordinacija
Nega obolelih od demencije

Selen
Prava mera najvažnija

Integralne žitarice
Celo zrno zdravlje čuva

Ishrana
Dijeta bez kvasca, leto bez muke

Deca
Lečenje oštećenog sluha

Samopotamnjivanje
Paprat u piluli štit od sunca

Nega dekoltea
Hladan tuš za čvrste grudi

Banje/Vrnjci
Kiselo-vruća voda leči celo telo


Adolscenti i trema
Znanje daje osećaj moći

Zabava
-Život u skladu sa Mesečevim menama

Zdrava hrana
Zaboravljena heljda