Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 186
aktuelno izdanje
Bljesak otkriva falsifikat
Dr Marijana Kovačević

Piše Željka Radulović Leto se približava, sunčani zraci su sve jači i opasniji, pa je vreme za odabir kvalitetnih naočara koje će naše oči da zaštite od UV zračenja. Kako u poplavi „lažnjaka“ koji se prodaju i u optičarskim radnjama da znamo jesmo li napravili pravi izbor? A, nošenje naočara bez stopostotne UV zaštite može da prouzrokuje razna oštećenja očiju, pa čak da dovede i do gubitka vida.

Šta sve morate da znate da bi na vreme zaštitili vaše oči od štetnih uticaja sunca, ali i ko ne sme da nosi sunčane naočare, za „Bilje i zdravlje“ objasnile su doc. dr Draganu Kovačević, oftalmologa Klinike za očne bolesti KCS i dr Marijanu Kovačević, iz privatne oftalmološke ordinacije.

*Najvažnije je da sunčane naočare budu kupljene u optičarskim radnjama koje se registrovane, a morale bi da imaju garanciju za stopostotnu UV zaštitu – navodi dr Kovačević.- Ako na staklu piše 100 odsto UV, to bi trebalo da se ispoštuje osim ako država ne primenjuje odgovarajuće zakone kojima se poštuje i kontroliše uvoz robe sa sertifikatom.

*Kupci ne mogu da znaju na osnovu izgleda da li naočare zaista štite, jer UV zraci ne mogu da se osete, a ni da se vide, za razliku od toplotnih zraka. Oseća se jedino refleksija zračenja u vidu blještanja na jakom suncu. Dakle, jedina mogućnost da se uverimo da su naočare „prave“ je da na trenutak pogledamo u sunce. Ako nema blještanja, onda kupujemo ispravnu robu. Inače, ne postoji test kojim bi moglo da se proveri da li naočare imaju UV filter ili ne. Veoma kvalitetne naočare koje imaju polarizovane filtere sprečavaju refleksiju i veoma su skupe.

*Refleksija UV zračenja najopasnija je na moru, pesku i na snegu. Opasnost od zračenja na pesku je najača - čak 80 odsto, dok je na vodi 20 odsto. Na tim mestima kvalitetne sunčane naočare su neophodne, kao i u letnjim mesecima kada je UV zračenje mnogo jačeg intenziteta, i u toku dana od 11 do 15 sati.

*Posebno se skreće pažnja na opasnost od crnih naočara koje nemaju UV filter. Gledanjem kroz tamnu plastiku, proširuju se zenice i tako se povećava svetlost koja ulazi u oko. Bolje je ne nositi nikakve nego crne ili neproverene koje nemaju UV filter.

Posledice
- Nošenje „lažnjaka“ duže vreme na suncu, može da dovede do oftalmije (sitne erozije rožnjače) što je veom bolno. Slično je kao kad varioci vare bez maske, pa posle imaju jake bolove. To ne ostavlja trajne posledice na oku, ali su bolovi jaki i moraju da se tretiraju lekovima.

Dugo nošenje naočara bez zaštite može da izazove kataraktu, a pre toga promene na sluznici oka, duplikaturau sluznice oka (pterigijum) koja može da ugrozi vid i mora da se operiše. Ne postoje kapi, ni lekovi da to suzbiju. Faktor koji dovodi do pterigijuma je UV zračenje, kao i za kataraktu, gde dolazi do zamućenje sočiva i osetnog pada vida.

Preventiva
- Samo kvalitetne sunčane naočare sa zaštitnim filterima, ne one kupljene na ulici, mogu da budu preventiva – kategorična je dr Kovačević, naša sagovornica sa Očne klinike. Katarakta jeste staračka bolest, ali obolevaju i mladi, a može se reći da je trenutno u porastu. Oštećenje oka i takozvane solarne sunčeve promene u žutoj mrlji, pa i gubitak vida, može da izazove gledanje u sunce. Čak i par minuta gledanja direktno u sunce je vrlo opasno. - Na Očnu kliniku primili smo mladog čoveka koji je bio na moru. Sunčao se i zaspao na plaži, gledao u sunce, malo u snu, malo na javi. Utvrrdili smo da ima zapaljenje žute mrlje i znatan pad vida. Lečili smo ga medikamentima i stanje je malo popravljeno, ali je na jednom oku ostalo trajno oštećenje, sa veoma slabim vidnim poljem – navodi dr Kovačević.

Plastika ili staklo
Današnje kvalitetne naočare urađene su od dobre plastike koja je laganija i komfornija za nošenje, a na nju se mogu naneti različiti zaštitni slojevi, pa postaje otporna na grebanje, kao i na bljesak. Osim toga, plastika je bolja u slučaju povrede. Veličina naočara nije važna, važno je da plastika sa UV zaštitom pokrije oči.

Sa dioptrijom
- Preko sočiva mogu da se nose sunčane naočare, a postoje i sočiva sa UV filterom – objašnjava dr Dragana Kovačević. - Za one koji nose dioptrijske naočare za daljinu ima nekoliko mogućnosti zaštite. Mogu se odlučiti za fotosenzitivna dioptrijska stakla ili plastiku koji tamne na suncu, a pri ulasku u prostoriju posvetle, pa se ne smanjuje ulaz svetla u oko (fotogrej). U slučaju zapaljenja oka preporučuju se zatamnjene fotosenzitivne naočare, jer sa njima je mnogo manji nadražaj, koji može da potekne čak i od obične svetlosti.
Sunčane naočare ne smeju da nose oboleli od akutnog glaukoma. Ko ima povišen očni pritisak mora da se konsultuje sa oftalmologom.



Deca
- I deca od najranijeg uzrasta moraju da nose sunčane naočare, nezavisno od toga da li imaju dioptriju. Posebno je štetno da najmlađi nose nekvalitetne naočare kupljene na ulici.

Bez naočara
Nenošenje naočara svakako je štetno, ali ako neko ne može da kupi naočare sa zaštitom, mora da nosi bar šešir ili kapu, da bi time napravio senku za oči.



Garancija na poverenje

U renomiranoj optičarskoj radnji u centru Beograda čiji je izlog pun brendiranih i skupih sunčanih naočara, pitali smo zaposlene da li imaju sertifikat da njihovi proizvodi imaju stopostotnu zaštitu od sunca. Nevoljno, uz zahtev da ne pominjemo imena sagovornika i ime radnje, prokomentarisali su da „njihovi kupci ne traže sertifikate“, a nama su pokazali običan papir, za koji su rekli da „ništa ne znači jer može da se kopira“.
Dakle, kupci mogu da računaju samo na poverenje uz objašnjenje „da izvoznici ne bi mogli da trguju ako roba nema sertifikat.“
Objasnili su, takođe, da je slovo „C“ koje se nalazi na unutrašnjoj strani naočara takođe garancija zaštite. Međutim, isto slovo imaju i sve kineske naočare.

Broj 186
Poznati o zdravlju

Zdravko Čolić, pevač

Nada Blam, glumica


Fitoterapija
Med i lincura najmoćniji

Rosopas leči ciste

Lipa smiruje i miriše

Pitajte travara


Muški sterilitet
Kad telo neće, medicina može


Izbor naočara za sunce
Bljesak otkriva falsifikat


Ruža
Mnogo više od ukrasa

Ordinacija
Nega obolelih od demencije

Selen
Prava mera najvažnija

Integralne žitarice
Celo zrno zdravlje čuva

Ishrana
Dijeta bez kvasca, leto bez muke

Deca
Lečenje oštećenog sluha

Samopotamnjivanje
Paprat u piluli štit od sunca

Nega dekoltea
Hladan tuš za čvrste grudi

Banje/Vrnjci
Kiselo-vruća voda leči celo telo


Adolscenti i trema
Znanje daje osećaj moći

Zabava
-Život u skladu sa Mesečevim menama

Zdrava hrana
Zaboravljena heljda