Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 186
aktuelno izdanje
Mnogo više od ukrasa
Piše J. M.

Osim što ruža lepotom cveta izaziva divljenje, kraljica cveća ima i lekovite osobine, naročito vrste Rosa gallica i Rosa centifolia. Ulje i čuvena ružina vodica dobijaju se iz latica koje sadrže etarska ulja, galni tanin, šećer, karotin, limunsku, jabučnu, vinsku i ćilibarnu kiselinu kao i minerale i soli.

Koristi se:
* da zaustavi razmnožavanje mikroorganizama
* za lečenje zapaljenja kože i sluzokože
* da ublaži oboljenja usta i grla
* za ishranu
Ružin cvet (Rosae flos) se bere od maja do kraja avgusta, po sunčanom vremenu. Dovoljno je da skinete latice i pupoljke, a sa latica da odstranite žućkasti trougao u donjem delu (može da bude gorak). Za pripremanje preparata možete da ih upotrebite odmah ili da ih osušite. Ako odlučite da osušite latice i pupoljke, operite ih, rasporedite po čistom stolnjaku, sušite u hladovini i upakujete u platnene kesice.
Od svežih latica pripremaju se ružin med, sirup i voda za grgljanje, a domaćice na Balkanu spremaju i slatko - poslasticu, ali i lek za ispucale usne.
Predlažemo vam da ne propustite priliku da pripremite nekoliko ružinih preparata po receptima starih majstora.

Ružina vodica

- 2-3 šake očišćenih ružinih latica
- 1/2 kašike glicerina
- 2–3 dl provrele vode
Latice stavite u vatrostalnu posudu (ne metalnu), prelijte vodom i nekoliko puta pritisnite varjačom da sve budu potopljene. Posle šest sati procedite kroz gazu, dobro pritiskajući latice da i iz njih iscedite sav sok. U dobijenu tečnost umešajte glicerin, dobro promešajte i sipajte u flašu. Ružinu vodicu upotrebljavajte kao miris ili dodajte po nekoliko kapi da ukus kolača bude interesantniji.

Slatko

- litar vode
- 60 g crvenih latice majske ruze
- kilogram šećera
- limunov sok ili kesica limontusa
U provrelu vodu dodajte latice i kuvajte 15 minuta na srednjoj temperaturi. Dodajte šećer i limunov sok ili limontus i kuvajte povremeno skidajući penu. Kada gustina bude dovoljna i smesa "staklasta", sklonite slatko s vatre, skinite svu penu, pokrijte vlažnom krpom i tek sutradan naspite u teglice. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
SAVET PLUS: Kad dodate ruže, provrela voda će najpre da pozeleni, ali čim dodate šećer i limunov sok, smesa dobija boju rubina.

Med

- 200 g meda
- šoljica ružinih latica
Oprane, dobro osušene i očišćene latice sitno iseckajte i umešajte u med. Smesu sipajte u dve tegle i stavite u lonac s vodom. Zagrevajte postepeno da se med rastopi i pomeša s laticama, ali pazite da temperatura vode ne bude viša od 60 stepeni. Otopljen med možete da procedite, mada nije neophodno. Kašičicu meda razmutite u čaši vode, dva-tri puta dnevno, grgljajte i progutajte.

Kupka protiv stresa

- šoljica ružinih latica ili vodice
- šoljica kokosovog mleka
Napunite kadu toplom vodom, dodajte latice ili ružinu vodicu i kokosovo mleko. Opuštajte se 10-15 minuta, a potom se istuširajte običnom vodom.

Očistite krv

- decilitar vode
- 6-7 suvih pupoljaka ruže
Pupoljke prelijte provrelom vodom, poklopite i sačekajte 10 minuta. Procedite, dodatajte kašičicu meda i pijte pola sata pre jela.
SAVET PLUS: Čaj može da se pije i protiv obilnih menstruacija, nesvestica, vrtoglavica i glavobolja.

Smirite upalu desni

- 125 g svežih latica ruže
- litar vinskog sirćeta
Latice stavite u teglu, prelijte sirćetom i zatvorite. Posle devet dana procedite i sirće upotrebljavajte više puta dnevno za ispiranje upaljenih desni.

Tonik za oči

- 0,5 dl ružine vodice
- 2 dl vode
- 7-8 pupoljaka ruže
U emajliran lončić stavite pupoljke ruža i vodu, poklopite i zagrevajte da provri. Smanjite temperaturu, skinite poklopac, ostavite da ključa minut-dva, sklonite s ringle, procedite i stavite u frižider da se ohladi. Pre korišćenja u tečnost dodajte ružinu vodicu. Tonik iskoristite za tri dana, a ova količina je dovoljna za tri do osam ispiranja umornih i iritiranih očiju.
NAPOMENA: U 0,5 dl ružine vodice direktno možete da dodate 2 dl destilovane ili prokuvane vode, bez ružinih pupoljaka. Tečnost čuvajte u flašici bez bojazni da će da se pokvari i koristite kad vam zatreba.

Broj 186
Poznati o zdravlju

Zdravko Čolić, pevač

Nada Blam, glumica


Fitoterapija
Med i lincura najmoćniji

Rosopas leči ciste

Lipa smiruje i miriše

Pitajte travara


Muški sterilitet
Kad telo neće, medicina može


Izbor naočara za sunce
Bljesak otkriva falsifikat


Ruža
Mnogo više od ukrasa

Ordinacija
Nega obolelih od demencije

Selen
Prava mera najvažnija

Integralne žitarice
Celo zrno zdravlje čuva

Ishrana
Dijeta bez kvasca, leto bez muke

Deca
Lečenje oštećenog sluha

Samopotamnjivanje
Paprat u piluli štit od sunca

Nega dekoltea
Hladan tuš za čvrste grudi

Banje/Vrnjci
Kiselo-vruća voda leči celo telo


Adolscenti i trema
Znanje daje osećaj moći

Zabava
-Život u skladu sa Mesečevim menama

Zdrava hrana
Zaboravljena heljda