Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Odžačar za arterije
Ako želite da pročistite krvne sudove pijte kakao! To je savet stručnjaka koji su u brojnim istraživanjima potvrdili da prah ploda ove biljke obiluje flavonoidima tako da sprečava taloženje masnoće na zidovima arterija i smanji rizik od formiranja tromba. Kada je ovaj napitak u pitanju, tim naučnika iz američkog Univerziteta Kornel dokazao je da šolja kakaa sadrži 2 x više antioksidanasa nego čaša crnog vina, 3 x više nego šolja zelenog i čak 5 x više nego šolja crnog čaja.

Obogaćene gljive
Istraživanje koje je nedavno objavila američka Asocijacija za hranu potvrdilo je da ako se samo 5 minuta porcija tek ubranih gljiva izloži sunčevoj svetlosti u njima 9 puta poraste količina vitamina D. To će sigurno da obraduje one koji iz raznih razloga ne jedu ribu i ne piju mleko, glavne izvore ovog vitamina. Dodatna prednost obogaćenih gljiva je i u tome što imaju i nizak nivo masti i malo kalorija.
Dosadašnja istraživanja su potvrdila da vitamin D smanjuje rizik da se oboli od osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, kao i raka debelog crijeva, dojke, prostate i drugih oblika karcinoma.

Kap terapija
Odavno je poznato da su esencijalna ulja lekovita, ali nije na odmet da potsetimo u kojim prilikama mogu da se koriste. Kap ulja nane na kocki šećera povratiće vas od šoka, varenje će da ubrza 1-2 kapi ulja mandarine u kašičici meda, a ako u šolju čaja sipate nekoliko kapi ulja mandarine i lavande zaboravićete na nesanicu. Aromatičan miris eukaliptusovog ulja otvoriće vam začepljen nos ako nekoliko kapi sipate na maramicu i više puta dnevno duboko udahnete.

Za dobro raspoloženje
Majoran se u kulinarstvu najčešće upotrebljava za pripremanje ragua, pečenja (svinjsko i ovčije meso), brojnih sosova.., a pomešan sa sokom od limuna kao prilog pohovanim jelima, kuvanom i prženom krompiru i mahunarkama. Manje je poznato da ovaj začin ima i lekovite osobine - smiruje grčeve u mišićima, crevima, stomačnu nervozu, kašalj, glavobolju i podiže raspoloženje.

Lična karta patlidžana
(u 100 g)
- 31 kalorija
- 92 g vode
- 6,3 g ugljenih hidrata
- 2,5 g biljnih vlakana
- 1,2 g proteina
- 305 mg kalijuma
- 33 mg fosfora
- 18 mg kalcijuma
- 16 mg magnezijuma



Bilje:

POVRATAK MUMIO SMOLE:
400 lekova planinske vile...

U ČUDESNOJ ZEMLJI ČAJEVA:
Lečenje biljem...

NEGA KOSE:
Frizer sa zelene pijace...


Zdravlje:

Lečenje biljem - PARADONTOPATIJA:
Zelen temelj belih zuba...

ALFA I OMEGA ŽIVOTA:
Kojom brzinom teče krv...

PREVENCIJA JE POLA LEKA:
Po zdravlju se život poznaje...

ZNATE LI ŠTA JE PH:
Čaša kole ište 32 čaše vode...

ASTROHIRURGIJA:
Skalpel u rukama zvezda...