Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Mlada uz recepte kraljevog lekara
Jedna od naših najuspešnijih manekenki: Tamara Bakić
Tamara Bakić

Da nije bilo, kako je bilo, verovatno bi Tamara Bakić danas bila uvaženi sudija, ili uspešan advokat. Ovako, očarana modnim pistama i bleštavim svetlima reflektora, krenula je drugim putem - i /p/ostala jedna od naših najuspešnijih manekenki.
Sve je počelo daleke 1960. kada je učestvovala na manifestaciji “Moda u svetu” i postala tražena manekenka, osnivač strukovnog udruženja i prve domaće škole za manekene.., a danas je i urednik modne rubrike u jednom časopisu.

“Prekoračila” je 70. mada se po njenom izgledu nikad ne bi reklo! Tvrdi da nema neki poseban recept za vitku figuru. Živi uobičajeno - dan počinje čašom tople vode i vitaminom C, a tokom zime svemu doda vitaminsku tabletu obogaćenu cinkom. Potom sledi kafa - jaka turska i bez šećera. S obzirom na to da ima nizak pritisak, pomaže joj da se razbudi.
Ponekad uz kaficu uzme i kašičicu domaćeg slatka.
- Obavezno uradim 5 tibetanskih vežbi, svaku po 21 put i za to mi je potrebno desetak minuta - kaže Tamara. - Posle toga osetim da se u meni probudila neverovatna energija. Čini mi se da bez ovih vežbi ne bih mogla da funkcionišem.Volim i da vozim bicikl, međutim, ne po Beogradu. Stanujem u centru grada gde gust saobraćaj to ne dozvoljava, ali zato kad odem u rodni Sombor koristim svaku priliku da se provozam biciklom nekim senovitim šorom.
U poslednje vreme uz dobar ručak Tamara popije čašu pića u kojem je istina.
U detinstvu je njihova kuća bila puna francuskih vina i ni deci nisu branili da malo gucnu. Voli i šampanjac, ali samo u posebnim prilikama. Cigaretu nikad nije zapalila, ne pije gazirane i industrijske napitke, a prijaju joj limunada, sok od svežeg voća, mleko, kefir, jogurt...
- O ishrani sam svojevremeno razgovarala i sa ličnim lekarom kralja Petra, koji se povlačio kroz Albaniju, preležao tifus i živeo duže od 90 godina.
Posavetovao me je da jedem samo ono što mi prija, da nema zdrave i nezdrave hrane, nego samo ispravnih i neispravnih namirnica.
Tamara redovno ide na pijacu, poseban gušt joj je da to uradi u Somboru.

Bez antibiotika
- Antibiotike nikad ne pijem, a kada osetim da mi je hladno i da ću da se razbolim, popijem čaj, aspirin i vitamine. Ranije sam zvala prijatelje lekare i pitala za savet, ali to odavno ne činim. Snađem se sama. Svi kažu da previše sunca škodi, međutim ja ga obožavam i besomučno se izlažem njegovim zracima. Može da bude i četrdeset u hladu, ali ja funkcionišem besprekorno - kaže Tamara.

- U zimska jutra redovno jedem slaninu - kaže Tamara. - Spremam i sve vrste mesa - tokom zime češće svinjetinu, a u proleće jagnjetinu. I to je navika iz detinjstva. Kod nas se uvek klalo po nekoliko svinja, pa iz navike ni danas ne jedem industrijske suvomesnate proizvode, već samo ono što napravi moj brat. Salate redovno začinim maslinovim, ili uljem od bundeve, a krompir i jaja pečem isključivo na masti! Odrasla sam na kozjem mleku i sirevima, pa ih redovno jedem i danas. Običaj koji takođe nosim iz detinjstva je da petkom jedem ribu, postim na Badnje veče i Veliki petak, a dogodi se da ne mrsim i nedelju pred Uskrs i odem na pričest.


TAMARINI RECEPT
Zalivena patka
* pre nego što patku stavite da se peče zalijte je vrelom mašću (može i uljem) koja će da zatvori sve pore i pecite na 80 stepeni 3 sata
Topiće se u ustima.

Prilog za ribu
* obrok sa pečenom ribom će da bude mnogo ukusniji ako za prilog iseckate papriku, praziluk i kiselu jabuku, propržite na puteru i začinite po želji

Ljut sos
* špagete prelijte sosom od izdinstanog svežeg paradajza, ljute papričice i svežih listova bosiljka




Zdravstveni bilten: Jelisaveta Karađorđević
Srebrna krila krhke princeze

Mladost u sedamdesetoj: Tamara Bakić
Po receptu kraljevog lekara

Prirodna kozmetika
Zrno grožđa - sjaj za usne

Smrčak
Plava krv klobuka

Kurkuma
Biljem protiv psorijaze

Masaža
Iz blata u Kleopatrinu svilu

Avitaminoza
Preti manjak vitamina C

Pilates sa trakom
6 rekreacija u jednoj!

Tajna kefira
Dugovečnost iz belog zrna