Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Biljem protiv psorijaze
Moć prirode: Kurkuma
Kurkuma

Savremena medicina nije pronašla pouzdan lek za psorijazu, pa se oboleli često obraćaju travarima i narodnim lekarima.
Psorijaza je hronično sistemsko oboljenje koje zahvata kožu, ali može da se proširi i na zglobove i vezivno tkivo. Usled poremećaja u radu jetre, imuni sistem reaguje pogrešno, napadajući određene delove tela, pojavljuju se jarko crvene fleke i ljuštenje kože, na zglobovima se razvija artritis, a ako je zahvaćeno vezivno tkivo, pojavljuju se nepravilnosti na noktima i rukama.
U tradicionalnoj medicini preporučuje se kurkuma (Curcuma domestica, Curcuma longa), koren južnoazijske biljke iz porodice đumbira, rasprostranjena u vlažnim toplim predelima od Vijetnama do Južne Indije.

Izbegavati
* suvmesnate proizvode, dimljeno i svinjsko meso, čorbe i parikaše od ovog mesa, sve kiseline kao što su sirće, vino, limun, pomorandža, grejp, jagodičasto voće, crne ribizle, sirove jabuke, kafu, med, čokoladu i kakao, konzervisanu hranu, alkoholna pića

Raste do 2,5 metra, ima veliko kopljasto žarkozeleno lišće i žute cvetove. Samleven, osušen koren i bočni izdanci jarko su zlatno-žute boje, koriste se kao začin i kao lekovito sredstvo. Ima prijatan, aromatičan miris, sličan đumbiru, žute je boje, pikantnog i lagano gorkog i mirođijski peckavog ukusa. Kurkuma sadrži do 5% eteričnog ulja (kada se luči prilikom mlevenja kurkuma-prah postaje žutocrven).
Ova biljka gotovo nikada ne raste divlja. Korenje se čisti, kuva, suši, struže, polira i sortira.
Samo 1,5 do 3 grama korena kurkume 3 x dnevno pomaže da se oboleli otarasi psorijaze, jer ova biljka ima antizapaljenska dejstva.



Uvrstiti
* mleko i mlečne proizvode, salate začinjene kiselom pavlakom, nemasno meso (teletina, živinsko meso, kuvana govedina, divljač),150 g dnevno sveže, ili zamrznute ribe (losos, sardine, pastrmka, tuna,
skuša), lako povrće (sem grašak, pasulj i sočivo), kompot od jabuka i bundevu (sok, kuvana, ili pečena u rerni svakodnevno)
* laneno ulje (stavlja se na obolele delove kože kao melem, jer ima antizapaljensko svojstvo), kao i suncokretovo i susamovo
* brazilski orah /bogat izvor selena, važnog za stvaranje enzima glutamin peroksida koji zaustavlja razvoj psorijaze/
* brokoli, kupus i ostalo povrće zelenih listova
* školjke i rakovi /bogati cinkom koji se gubi preko kože, posebno kod onih koji boluju od psorijaze/



S. L.


Zdravstveni bilten: Jelisaveta Karađorđević
Srebrna krila krhke princeze

Mladost u sedamdesetoj: Tamara Bakić
Po receptu kraljevog lekara

Prirodna kozmetika
Zrno grožđa - sjaj za usne

Smrčak
Plava krv klobuka

Kurkuma
Biljem protiv psorijaze

Masaža
Iz blata u Kleopatrinu svilu

Avitaminoza
Preti manjak vitamina C

Pilates sa trakom
6 rekreacija u jednoj!

Tajna kefira
Dugovečnost iz belog zrna