Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti

Kantarion kontra bebi pilule
Naučnici Univerziteta u Indijani potvrdili su da kantarion, ili gospina trava može da aktivara enzim u jetri i crevima koji utiče na metabolizam lekova. To u nekim slučajevima pospešuje delovanje medikamenata, ali može da utiče da se njihov efekat umanji, ili da čak postanu toksični. Autor studije dr Kristofer Gorski došao je do zaključka da kantarion, na primer, smanjuje dejstvo anti bebi pilula.


Računica za duži vek
Na Kembridžu je urađeno istraživanje na više od 25.000 pacijenata od 45 - 70 godina, koje je potvrdilo da prestanak pušenja, povećana fizička aktivnost i promene u načinu ishrane mogu da produže životni vek za desetak godina!
Računica je jednostavna - oni koji 5 x dnevno jedu voće i povrće mogu da očekuju da će da žive bar kao i tri godine mlađi od njih, a ako bace i cigarete vraćaju životni sat za još 4-5 godina unazad. Fizički aktivni su na dobitku još 3 godine.

Bakterije za blaži pasulj
Iako je izuzetno hranljiv, pasulj se u ishrani koristi manje nego što bi trebalo, jer izaziva nadimanje i stvara “vetrove”. Da bi smanjili neprijatne nuzpojave naučnici iz Instituta Simon Bolivar u Karakasu su, posle dugih istraživanja, utvrdili da bakterije Lactobacillus casei i Lactobacillus plantarum smanjuju nadimanje, ali i povećavaju hranljivu vrednost ove namirnice. Ove dve vrste dobrih bakterija u obliku kapsula mogu da se dodaju pasulju tokom pripremanja jela, ukus neće da se promeni, a pomenuti problemi biće prošlost

Rep ima a lekovito je
Povrće iz pitalice “so liže, vo nije, rep ima, miš nije” - rotkvica - zahvaljujući obilju eteričnog ulja koje sadrži sumpor, deluje antibakterijski. Koren rotkvice, ali i lišće koriste se u narodnoj medicini za lečenje malokrvnosti i artritisa.

Žvaka za veće grudi
Ekstrakt biljke Pueraria nirifica (u zemljema gde uspeva, na Tajlandu i Mijamaru zovu je kvao krua) Japanci su počeli da koriste kao aromu za žvakaću gumu za koju tvrde da pospešuje - rast grudi. Proizvođači kažu da uz pomoć ove žvake obim grudi za 3 meseca može da se poveća čak za 80 %, ali i da se poboljša cirkulacija, smanji stres i ublaže posledice starenja.


Lična karta rena
(100 g svežeg korena)
- 63 kalorije
- 76 g vode
- 2,8 g belančevina
- 554 mg kalijuma
- 114 mg vitamina C
- 105 mg kalcijuma
- 65 mg fosfora
- 33 mg natrijuma


Zdravstveni bilten: Jelisaveta Karađorđević
Srebrna krila krhke princeze

Mladost u sedamdesetoj: Tamara Bakić
Po receptu kraljevog lekara

Prirodna kozmetika
Zrno grožđa - sjaj za usne

Smrčak
Plava krv klobuka

Kurkuma
Biljem protiv psorijaze

Masaža
Iz blata u Kleopatrinu svilu

Avitaminoza
Preti manjak vitamina C

Pilates sa trakom
6 rekreacija u jednoj!

Tajna kefira
Dugovečnost iz belog zrna